....

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΔΕ

Προς τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Αναγκαία η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της χώρας»
Σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μας, καθώς τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εκκλήσεις για βοήθεια προς την κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα.
Το υψηλό κόστος καλλιέργειας του βαμβακιού λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, της κλιματικής και της υγειονομικής κρίσης που οδήγησαν στην  ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, του ρεύματος, των λιπασμάτων και  των αγροεφοδίων γίνεται πλέον δυσβάστακτο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης που διαμορφώθηκαν, περίπου στα 0,65 ευρώ/κιλό, οδηγούν ακόμη και σε αδυναμία καλών καλλιεργητικών πρακτικών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι πλέον ασύμφορη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τους βαμβακοκαλλιεργητές, για καλλιέργεια 100 στρεμμάτων βαμβακιού τα έξοδα ανέρχονται σε 35.900 ευρώ, ενώ τα έσοδα είναι μόλις 34.700 ευρώ.
Λόγω των ανωτέρω, είναι επιτακτική η ικανοποίηση του  αιτήματός τους για στήριξη από την πολιτεία με τη μορφή αναπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος στο ύψος του 1 ευρώ ανά κιλό, για το προϊόν που πουλήθηκε κάτω του κόστους ή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν δυσκολίες στη διάθεσή του.
Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση τις αρνητικές συνέπειες της πολλαπλής οικονομικής κρίσης, ζητούν τη θέσπιση μέτρων στήριξης και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση στα αγροεφόδια και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Επειδή, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους,
Επειδή, τα έσοδα, από τη χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος, όχι απλά δεν προσφέρουν κέρδος στους παραγωγούς, αλλά αντίθετα προκαλούν οικονομική ζημιά,
Επειδή, είναι απαραίτητη η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα,
Επειδή, η παραγωγή βαμβακιού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας και βασικό πυλώνα της αγροτικής παραγωγής και συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών της χώρας και να τους στηρίξει έμπρακτα αναπληρώνοντας το χαμένο εισόδημά τους στο ύψος του 1 ευρώ ανά κιλό προϊόντος;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ανακουφίσει τους παραγωγούς από το υπέρογκο κόστος παραγωγής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος


 Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της χώρας

Ερώτηση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 24 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για την ανάγκη στήριξης των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας  λόγω της τιμής πώλησης του προϊόντος τους, που δε φτάνει να καλύψει ούτε καν το κόστος παραγωγής.
Οι χαμηλές τιμές πώλησης του βαμβακιού που διαμορφώθηκαν στα 0.65 ευρώ/κιλό δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος καλλιέργειας και οι παραγωγοί ζητούν την στήριξη της πολιτείας με την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος τους στο ύψος του 1 ευρώ ανά κιλό, για τις ποσότητες βαμβακιού που διατέθηκαν κάτω του κόστους ή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν δυσκολίες στη διάθεσή του.
Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές βαμβακιού και ο πρωτογενής τομέας γενικότερα από την ενεργειακή και οικονομική κρίση και την εκτίναξη στα ύψη των τιμών αγοράς αγροεφοδίων, λιπασμάτων, καυσίμων καθιστούν επισφαλή τη συνέχιση της άσκησης της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους βαμβακοπαραγωγούς, λαμβάνοντας μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματός και για την ανακούφιση από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

 

Ασάφεια και επιστροφή στο παρελθόν η απάντηση του Υπουργού ΑΑ&Τ στην Eπίκαιρη Eρώτηση για το ΟΣΔΕ

 

Με έκδηλο εκνευρισμό, την “μπάλα στην εξέδρα” και “γι' όλα φταίει η περίοδος 2015-2019”, ο Υπουργός ΑΑ&Τ δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής και Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης για τη διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την προετοιμασία της νέας ΚΑΠ και τις πληρωμές των ενισχύσεων.

 

Ξεκινώντας, εξέφρασε την θλίψη του για τον απροσδόκητο χαμό του καλού συναδέλφου και συντρόφου Νεκτάριου Σαντορινιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει στη Λακωνία, μετά το “ναυάγιο” της δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την κατασκευή του Νοσοκομείου Σπάρτης, καθώς και δύο ακόμη νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Β. Ελλάδα.  Αυτό που δήλωσε η Κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα, ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν ήξερε τίποτα, και ότι τις διαπραγματεύσεις τις έκανε το Ίδρυμα χωρίς να γνωρίζει επίσης τίποτα. “Τελικά, τι ακριβώς ξέρει η Κυβέρνησή σας;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

 

 
 

Σταύρος

 

 


Επί της ουσίας για την υπόθεση ΟΣΔΕ, ο Υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση. Δεν απάντησε ούτε για το τι θα γίνει με τα νέα δικαιώματα της νέας προγραμματικής περιόδου, ούτε με το πρασίνισμα, ούτε με τα οικολογικά σχήματα. Δεν απάντησε για το ποια είναι τελικά η προετοιμασία που έχει κάνει το Υπουργείο μέχρι τώρα και θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση, ούτε για το αν θα πάει σε απευθείας αναθέσεις ή θα το αφήσει κι αυτό κενό να το παραλάβει η νέα κυβέρνηση, ένα ακόμη “ραντεβού στα τυφλά” δηλαδή.

 Πέρα από την αναφορά του Υπουργού ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχουμε βεβαίως και το κανονιστικό πλαίσιο για τη νέα ΚΑΠ και ότι αυτή τη στιγμή γίνονται εφαρμοστικές διατάξεις και ετοιμάζεται η νέα δήλωση ΟΣΔΕ, η οποία θα είναι έτοιμη στο τέλος Μαρτίου» η οποία μάλλον μάς ανησυχεί με την ασάφεια της, έτερον ουδέν.

 

«Ο  κόσμος δεν περιμένει μια συζήτηση για το παρελθόν. Όλα αυτά έχουν κριθεί και θα κριθούν και στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι κοντά. Δεν μας είπατε κουβέντα για το αν θα εκδοθούν και δεν μας είπατε κουβέντα για το πότε είναι οι τίτλοι δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Ποιος δουλεύει για να βγάλει νέους τίτλους δικαιωμάτων; Έχουμε μπει στη νέα ΚΑΠ. Σε λίγες ημέρες θεωρητικά θα έπρεπε να ξεκινάει η υποβολή, δηλαδή να ανοίξει το σύστημα για τις υποβολές δηλώσεων ΟΣΔΕ στις καινούργιες. Τι θα κάνουν οι παραγωγοί με τα οικολογικά σχήματα;» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης.

 

Οσο για την αναφορά του Υπουργού  στην «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση», της μεταφοράς των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr, να του υπενθυμίσουμε ότι το ΟΣΔΕ ήταν στη δημόσια πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε έναν τεχνικό σύμβουλο. Η Κυβέρνηση το πήγε σε μια άλλη δημόσια πλατφόρμα και άλλαξε τεχνικό σύμβουλο. Που είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση; Ότι άλλαξε τεχνικό σύμβουλο;

 

Όσο δε για τον έλεγχο της πολλαπλής που έγινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ επί των ημερών της ΝΔ, αναδείχθηκε από αυτόν ένα πραγματικό “μπάχαλο”. Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο των 165 εκατ. ευρώ το οποίο ο Υπουργός ανέφερε ότι αφορά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τον ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τον Οριζόντιο Κοινοτικό Κανονισμό, τα πρόστιμα επιβάλλονται από την ΕΕ στις θέσεις προϋπολογισμού των τελευταίων 2 ετών και συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις παραλείψεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αντίθετα, υπενθύμισε ότι το 2017 άλλαξε ο ορισμός του βοσκότοπου με τον κανονισμό omnibus και στη χώρα επιστράφηκαν 440 εκατ. ευρώ παλιά πρόστιμα! Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε πίσω στην χώρα 440 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή Κυβέρνηση μάς έχει χρεώσει μέχρι τώρα με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ πρόστιμα.

 

 

 

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο, το βίντεο από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

 

https://youtu.be/jRAPm_wj9qE


 
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments