....

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ : «ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΕΛΓΑ”»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ:    «Τι ζητούν οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία από τον “ΕΛΓΑ”»
Κύριε Υπουργέ,
Οι αγρότες από την Πέλλα και την Ημαθία ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις για την άμεση αποζημίωσή τους από τους πρόσφατους επαναλαμβανόμενους παγετούς και την χαλαζόπτωση, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειές τους. Επανέρχονται στην ολική ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους και υπογραμμίζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται - μεταξύ άλλων- τα εξής: Α) Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν, ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν, καθώς και σε όλες τις αροτραίες καλλιέργειες και καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με τη μορφή προκαταβολής στο 50% της ασφαλιζόμενης αξίας ανά καλλιέργεια, βάσει της δήλωσης ζημίας (στρεμματικά) και όχι με τη δήλωση «ΟΣΔΕ 2021», που αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία. Β) Ζητούν αναθεώρηση του κανονισμού του «ΕΛΓΑ», Γ) Ζητούν «πάγωμα» των οφειλών των αγροτών για το τρέχον έτος 2021 προς -μεταξύ άλλων- ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Τράπεζες και Δήμους, Δ) Ζητούν απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ «ΕΛΓΑ» και Ε) Ζητούν συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς τον «ΕΛΓΑ», μέσω των αποζημιώσεων που θα τους δοθούν. Παράλληλα, (Στ) ζητούν οι αγρότες άμεση στελέχωση των καθ’ ύλην αρμόδιων για τις περιοχές τους τοπικών υποκαταστημάτων του «ΕΛΓΑ» με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί το εν λόγω στην καταγραφή του απολογισμού των καταστροφών, που έπληξαν τους νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε την αναγκαία πρόνοια, προκειμένου, αφενός, να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους ως άνω πληγέντες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες, και αφετέρου, να ικανοποιήσετε όλα τα παραπάνω δίκαια αιτήματά τους;


Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ
ΚΟΙΝ.: ΩΣ Π.Α.
ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση αγροτών Πέλλας και Ημαθίας για ζημιές στις καλλιέργειες λόγω παγετού»
ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 7311/14-6-2021
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:
φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και είχε να πλήξει τη χώρα μας από το 2003.
Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, ενέσκηψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.
Όλο αυτό το διάστημα έγιναν και γίνονται εντατικές διεργασίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του παγετού μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, τηρώντας τη δέσμευσή μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα στις 16.6.2021 τον οδικό χάρτη για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών ενώ στις 22.7.2021 ψηφίσθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου μας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις», η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
Ειδικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από 15.2.2021 έως 20.4.2021, σε διαδοχικές χρονικές περιόδους στις Περιφέρειες της χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, λόγω της μοναδικής φύσης του, ορίζεται ότι:
α) Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.
β) Ο ΕΛΓΑ μπορεί να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται, και να καθορίζει ποσοστό προκαταβολής διαφορετικό ανά ζημιογόνο αίτιο ή ανά προϊόν ή ανά γεωγραφική ζώνη.
γ) Δύνανται να λάβουν αποζημίωση, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και προκαταβολές μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο, εντασσόμενες στο Ειδικό (AD HOC)


- 2 -
Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» 15.2.2021 έως 20.4.2021, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
δ) Ρυθμίζονται τα θέματα αμοιβών και υπερωριών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ κλπ, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το σχετικό έργο.
Σημειώνουμε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300 εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών.
Περαιτέρω, όσον αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, δήλωσε ότι «Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή».
Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση στέκεται για ακόμα μια φορά αρωγός στους Έλληνες αγρότες, προσφέροντας τους την οικονομική στήριξη που χρειάζονται ψηφίζοντας την ανωτέρω τροπολογία, μόλις τρεις μήνες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο του παγετού παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.
Κατά τα λοιπά, αρμόδια για να απαντήσουν είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, προς τα οποία διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η Ερώτηση 7311/14-6-2021 και το παρόν έγγραφο.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
SPYRIDON PANAGIOTIS    Ψηφιακά υπογεγραμμένο



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments