ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ (ΛΑΜΚΑ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛ. ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ 22-2-2015 (VIDEO+PHOTO)
Χθές Κυριακή 22-2-2015 και ώρα 8 μ.μ. λόγω της κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμνασήριο του Δημοτικού Σταδίου το έθιμο της Συγχώρεσης (Λάμκα - Πουσταβάϊνε), από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άγιος Λουκάς.
Το έθιμο της εκδήλωσης παρακολούθησε πολύς κόσμος για περισσότερο από μία ώρα και στο τέλος τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου παρουσίασαν χορούς του τόπου μας συνοδευόμενα από ζωντανή ορχήστρα.
Το έθιμο της "Λάμκας" ανάγεται σε πολύ παλαιά χρόνια και επιβιώνει έως τις μέρες μας.
Την Κυριακή της Τυροφάγου (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου, του "Πατριάρχη" δηλαδή.
Η συγκέντρωση αυτή ήταν μία συμβολική οικογενειακή εκδήλωση, όπου να νεώτερα μέλη της, έδειχναν τον σεβασμό τους προς τον πρεσβύτερο. Αντάλλασσαν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούσαν συγχώρεση για τα μικρά ή μεγάλα τους λάθη.
Στην συνέχεια ο παππούς έδενε σ' ένα καλάμι ή στον πλάστη, μία κλωστή από την οποία κρεμούσε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε. Τα μικρά παιδιά της οικογένειας προσπαθούσαν να πιάσουν με το στόμα το αυγό. Το παιδί που το κατόρθωνε κέρδιζε το χειροκρότημα όλων και ο παππούς του έδινε ένα συμβολικό δώρο σαν επιβράβευση.
Έτσι μ' αυτή την συμβολική εκδήλωση η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στην Σαρακοστή "καθαρή" από μικρές ή μεγάλες "αμαρτίες" και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα.
Λέγεται ότι συμβολικά το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινα αυγά).
Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην διοίκηση αυτού του συλλόγου διότι θα ασχοληθούν με την παράδοση της περιοχής μας.
Επίσης να συγχαρούμε τους 3 χοροδιδασκάλους και ιδιαίτερα όλα αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν στο χορευτικό του συλλόγου.
Πραγματικά στην εμφάνισή τους μετά την εκδήλωση του εθίμου μας εντυπωσίασαν με το ταλέντο τους στην εκτέλεση των χορών που είδαμε.
Περιμένουμε να δούμε και καινούργια δρώμενα από την παράδοση του τόπου μας.
Παρακολουθήστε το βίντεο όπου αναφέρεται η ιστορία του παραπάνω εθίμου και το ιστορικό του Συλλόγου.
Σχόλια - Facebook Comments