..

ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΠΕΤΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑ «Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ»

ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

 
   Το 1969 μια ομάδα Ποντίων κατοίκων της Έδεσσας με σκοπό τη διαφύλαξη και διάδοση των ηθών, εθίμων και  παραδόσεων της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

αποφασίζει την ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου με την Επωνυμία Σύλλογος Ποντίων Εστία «Ο Θεόδωρος Γαβράς Έδεσσας και Περιχώρων», με έδρα την Έδεσσα(αριθμός απόφασης του Πρωτοδικείου Έδεσσας 73/1969).


   Το έτος 2004 έγινε τροποποίηση του καταστατικού, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Έδεσσας, με την υπ’ αρίθμ. 107/2004 και μετονομάστηκε  ο σύλλογος σε Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας ΄΄Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς΄΄.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ίδρυση Ποντιακού Συλλόγου στην Έδεσσα μαρτυρεί εξαίρετο ζήλο και αγωνιστικότητα των ιδρυτικών μελών, επειδή εκείνη την εποχή στην πόλη οι Ποντιακής καταγωγής οικογένειες δεν ήταν περισσότερες από τριάντα. Κι  όμως, αυτοί οι άνθρωποι, μέσα σε λίγα χρόνια, κατόρθωσαν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη, στο κέντρο της πόλης.
   Οι γονείς αυτών που ίδρυσαν τον Σύλλογο κατάγονται κυρίως από την πόλη Ακ-Νταγ-Μαντέν ,του Νομού Άγκυρας και των γύρω χωριών, αλλά και άλλων περιοχών του Πόντου, όπως η Αργυρούπολη, η Γιοσγάτη, η Τραπεζούντα κ.ά.
   Ο Σύλλογος πήρε το όνομα του Εθνομάρτυρα «Αγίου Θεόδωρου Γαβρά», του οποίου η μνήμη τιμάται από την Εκκλησία μας στις 2 Οκτωβρίου.
  Ο Θεόδωρος, ο «βλαστός της Άτρας», όπως τον αναφέρουν λυρικά, διετέλεσε δούκας του θέματος Χαλδαίας, στα τέλη του 11ου αιώνα. Όταν το 1074 μ.Χ. οι Σελτζούκοι φτάνουν στα περίχωρα της Τραπεζούντας, ο Θεόδωρος Γαβράς κηρύσσει τον Πόντο  ανεξάρτητο. Οργανώνει την άμυνα και καταφέρνει να κρατήσει μακριά τον εχθρό επί 22 χρόνια! Το 1098 πέφτει στα χέρια των Σελτζούκων και πεθαίνει με μαρτυρικό θάνατο, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει. Ο Πόντος αποκτά άλλον έναν Άγιο. 
   Ο Σύλλογος  Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» το 2019 κλείνει 50 χρόνια ζωής!!!
   Οι δραστηριότητες του συλλόγου διακρίνονται από τις σοβαρές του προσπάθειες να διασώσει και να διαφυλάξει όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου. Για τον σκοπό αυτό λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, τμήμα χορωδίας, θεατρικό τμήμα, τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τμήμα λαογραφίας και ιστορίας, καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη με πάνω από 1.000 τίτλους βιβλίων. Τέλος, ο σύλλογος διαθέτει βεστιάριο με παραδοσιακές φορεσιές.

   Δεκάδες παιδιά αλλά και ενήλικες παρακολουθούν και συμμετέχουν στις δραστηριότητες του συλλόγου, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες των εκάστοτε μελών του Δ.Σ. για την προάσπιση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments