....

ΕΒΡΟΣ : ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙΚΙΣΜΟΙ-ΒΙΝΤΕΟ

Βιβλικές διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Έβρο, με την πυρκαγιά να συνεχίζεται για 14η ημέρα - Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών και οι φλόγες έφτασαν στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου

Εφιαλτική ήταν η νύχτα της Πέμπτης για την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου στον Έβρο, αφού η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα σε τόξο αρκετών χιλιομέτρων εδώ και μέρες.

Η πυρκαγιά καίει για 14η ημέρα, ενώ αργά το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Σουφλίου ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Παρά τις ισχυρές και συνεχώς αυξανόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά που βρίσκεται ανάμεσα σε Γιαννούλη και Σιδηρώ, συνεχίζει τις τελευταίες ώρες την καταστροφική πορεία προς το Πρωτοκκλήσι και ανατολικά προς το Σουφλί όπου εντοπίζεται αυτή την ώρα το ισχυρότερο σε ένταση μέτωπο.

Το μήνυμα, μάλιστα, έφτασε σε όλους όσοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Έβρου και σε χωριά όπως η Κορνοφωλιά και η Δαδιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν όλη τη νύχτα τιτάνιο αγώνα με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η εκκένωση των περιοχών.

Το μέτωπο έχει διασπαστεί σε πολλά μικρότερα. Οι ισχυροί άνεμοι και οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σήμερα, Παρασκευή (1/9) η μάχη αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί και αναμένονται βοριάδες που θα στρέψουν προς το δάσος της Δαδιάς, για ακόμα μία φορά, τη φωτιά δημιουργώντας έτσι νέα προβλήματα στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Συνδρομή από δυνάμεις εννέα ξένων χωρών

Παράλληλα, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αλβανία και Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Το χρονικό της πρωτοφανούς τραγωδίας

Η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει το χρονικό της πύρινης κόλασης στον Έβρο.

  • 19 Αυγούστου: Ξεσπάει η πρώτη πυρκαγιά στην περιοχή Μελία, βόρεια της Αλεξανδρούπολης πιθανόν από κεραυνό
  • 21 Αυγούστου: Ξεσπάει δεύτερη πυρκαγιά στη θέση Γκίμπραινα. Πυρκαγιές και στη Ροδόπη.
  • 25 Αυγούστου: Οι έντονες αναζωπυρώσεις τις μεσημεριανές ώρες δημιούργησαν μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς.
  • 27 Αυγούστου: Η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης πήρε διαστάσεις και δημιούργησε μέτωπο.
  • 29 Αυγούστου: Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.

 

Μαίνεται για 14η ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστης αξίας, καταστροφή, με το μέτωπο να βρίσκεται στο Σουφλί. Ήδη το βράδυ της Πέμπτης (31/8) εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στο Σουφλί, το οποίο προειδοποιούσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Οι φλόγες πέρασαν τον επαρχιακό δρόμο από τον οικισμό Γιαννούλη και αυτό προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, στον Έβρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Συνολικά έχουν καεί περισσότερα από 800.000 στρέμματα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς νυχθημερόν. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (1/9) στην περιοχή επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε ότι η πυρκαγιά έχει πλησιάσει την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να δώσει το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας, η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

ΒΙΝΤΕΟ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments