....

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο αιματολογικό τεστ που θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

 

Η εξέταση εντοπίζει 10 διαφορετικές χημικές ουσίες στο αίμα, οι οποίες αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου, δύο με τρία χρόνια πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η εξέταση ελέγχει τα επίπεδα δέκα λιπιδίων στο αίμα και δοκιμάστηκε σε 525 εθελοντές, ηλικίας άνω των 70 ετών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», συνέκριναν διάφορους δείκτες στο αίμα 53 εθελοντών που ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια νοητική διαταραχή με εκείνους από το αίμα 53 άλλων εθελοντών, οι οποίοι διατήρησαν ακμαίες τις νοητικές λειτουργίες τους.

Οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν σημάδια νοητικής κατάπτωσης στο ξεκίνημα της μελέτης. Κάθε χρόνο, οι ερευνητές πραγματοποιούσαν αναλυτικές εξετάσεις και λάμβαναν αιματολογικά δείγματα. Μετά την πάροδο της πενταετίας, 28 άτομα εκδήλωσαν Αλτσχάιμερ ή ήπιας μορφής νοητική κατάπτωσης.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν 10 στοιχεία στο αίμα τα οποία έλειπαν στα άτομα με νοητική κατάπτωση. Οι περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ μέσα σε μία τριετία με ακρίβεια 96%.

«Υπάρχει τεράστια ανάγκη για μία απλή εξέταση που θα ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ πριν εκδηλωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάουαρντ Φέντεροφ, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στην Ουάσινγκτον.

«Αν και τα ευρήματά μας είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα πρέπει να επαληθευτούν σε μελέτες με μεγάλους αριθμούς εθελοντών πριν αρχίσει η ευρεία διάθεση της εξέτασης».

Η πρώιμη διάγνωση έχει καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση της άνοιας, διότι όταν πια γίνουν εμφανή τα προβλήματα μνήμης έχουν ήδη περάσει 10-15 χρόνια από τη στιγμή που αρχίζει ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων που ευθύνεται γι’ αυτά.

Έτσι, όταν οι ασθενείς μαθαίνουν ότι έχουν άνοια, έχουν ήδη χάσει το ένα πέμπτο των κέντρων της μνήμης στον εγκέφαλό τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα φάρμακα για τη νόσο δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, λένε οι ειδικοί. 

 

http://www.ygeianews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments