....

ΈΞΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ «ΚΑΙΝΕ» ΤΗ ΝΔ – Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο λεγόμενο «Μακεδονικό», δηλαδή στο ονοματολογικό-ταυτοτικό του σλαβόφωνου πληθυσμού βόρεια της Μακεδονίας, από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

 

Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδό της την Τρίτη, όχι μία αλλά έξι συνολικά είναι οι επιστολές Καραμανλή και Μολυβιάτη σε ξένους (Ευρωπαίους) ηγέτες με αποδοχή της «διπλής ονομασίας».

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αναγνώριζε το δικαίωμα στην ΠΓΔΜ να ονομάζεται σκέτο «Μακεδονία» στο εσωτερικό της και στις διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, δηλαδή και διεθνώς, ενώ η ονομασία «φερετζές» θα ίσχυε μόνο για τον ΟΗΕ.

Ο τότε πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, δήλωνε έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Πρόκειται για απαράδεκτη μυστική διπλωματία, που δέσμευσε τη χώρα προς ξένους ηγέτες και διεθνή κοινότητα, ενίσχυσε την αλαζονεία των Σκοπιανών και τελικά διορθώθηκε στα περισσότερα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία και με τον Κώστα Καραμανλή έδωσε το όνομα «Μακεδονία».

Υπενθυμίζουμε ότι το όνομα «Μακεδονία» το έδωσε στον βόρειο γείτονά μας πρώτος ο Κωνστνατίνος Μητσοτάκης. Διαβάστε σχετικά:

Με την αποκάλυψη αυτή καταρρέει ο μύθος του νέου «μακεδονικού αγώνα» που έπλασε για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης παρασυρόμενος από τη γραμμή Σαμαρά και με μοναδικό κίνητρο τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη, γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Η κυριακάτικη αποκάλυψη από το «Ντοκουμέντο» της επιστολής του Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους έχει μείνει ακόμα αναπάντητη από τη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με μια σειρά επιχειρημάτων που ανασκευάστηκαν πλήρως στο χτεσινό φύλλο της Εφ.Συν.

Αλλά η ηγεσία της Ν.Δ εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή.

Τι να πει άλλωστε; Η αλήθεια είναι ότι με την αποκάλυψη αυτή καταρρέει ο μύθος του νέου «μακεδονικού αγώνα» που έπλασε για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης παρασυρόμενος από τη γραμμή Σαμαρά και με μοναδικό κίνητρο τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη.

Από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ καλύτερη από τη γραμμή στην οποία είχε υποχωρήσει η Ν.Δ. το 2005 πώς θα στηρίξει τώρα τις αθλιότητες περί «κακής» αν όχι «προδοτικής» συμφωνίας.

Το μόνο «επιχείρημα» που ψελλίζουν στις συνεντεύξεις τους τα στελέχη της Ν.Δ. είναι ότι η επιστολή αυτή του πρώην πρωθυπουργού στάλθηκε μόνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ για λόγους τακτικής επειδή είχε προηγηθεί η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», τις ίδιες τότε ημέρες, δηλαδή 7, 8 και 9/4/2005, στάλθηκαν από τον Κώστα Καραμανλή επιστολές με πανομοιότυπο περιεχόμενο στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Όλι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Άσελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Όλες αυτές οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους:

1. Υιοθετούν την ονομασία «Makedonija Skopje» η οποία είναι η χειρότερη από όσες έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φυσικά δεν πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό.

2. Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes αλλά μόνο στον OHE και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.

3. Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ εφόσον το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija (σ.σ. το σκέτο «Μακεδονία» δηλαδή) θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή.

Με άλλα λόγια δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια (υπηκοότητα) καθώς και την ονομασία της γλώσσας.

4. Στην επιστολή προς τον Μπους επισημαίνεται ότι η συμφωνία (σ.σ. του Καραμανλή) θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.

Στις επιστολές του προς τους Σρέντερ και Γιούνκερ η φράση μεταβάλλεται ως εξής:

«[Η συμφωνία] θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την ΠΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε με την επισήμανση όπως γνωρίζετε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο».

Από τις διατυπώσεις αυτές του κ Καραμανλή προκύπτει σαφώς ότι με μια λύση σε αυτή τη βάση διπλή ονομασία Μακεδονία-Σκόπια στον OHE και παντού αλλού (σκέτο) Μακεδονία η Ελλάδα θα έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ την «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφόρησε Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments