....

ΕΥ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

«H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται», εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Κύκλου Ιδεών με θέμα η «Η Ελλάδα Μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

Ο πρόεδρος της Mytilinaios, υποστήριξε παράλληλα πως «η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται χωρίς σχέδιο στην πράσινη μετάβαση», εξηγώντας πως θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις και η εξασφάλιση του πληθυσμού για το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια.

«Δεν έχουν γίνει επενδύσεις για υποδομές αερίου και δεν υπάρχει  ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος ενώ η απανθρακοποίηση προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Λέμε πως το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Όμως δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν το αέριο και δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά», επισήμανε και συμπλήρωσε πως «αυτές είναι ευρωπαϊκές πολιτικές και όχι εθνικές».

Πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου

«Τώρα στην κρίση επάνω σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε τη στοχαστικότητα που δεν επιτρέπουν να έχουμε συνέχεια παραγωγή», υπογράμμισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας».

Ο κ. Μυτηλιναίος προειδοποίησε ταυτόχρονα πως «θα υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο. Η μόνη χώρα που διαθέτει επαρκή αποθέματα είναι η Ρωσία και όχι το Κατάρ. Και εδώ ανοίγουν γεωπολιτικά ζητήματα» και επισήμανε ότι «αφήσαμε τις επενδύσεις στα καύσιμα αυτά, με τους επενδυτές να μην επιλέγουν τις εταιρείες που δεν έχουν κριτήρια ESG και τώρα ξαφνικά διαπιστώνουμε στο χειμώνα ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο».

«Με αυτά τα δεδομένα, αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές κρίσεις που θα δούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση. Δεν προετοιμάστηκε η Ευρώπη κατάλληλα και δεν είναι έτοιμη για την πράσινη μετάβαση», κατέληξε θέτοντας το δίλλημα πως «ή θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση όπως θέλουν οι Πράσινοι αλλά θα έχουμε απανωτές ενεργειακές κρίσεις ή θα κάνουμε παράλληλα και υποδομές για φυσικό αέριο».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments