....

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ LEADER

 

 

Στο Δημαρχείο Σκύδρας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση - σύσκεψη «Παρέμβασης – Στήριξης για την Τοπική Ανάπτυξη μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας  LEADER του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027».

Μαζί με τη φιλοξενούσα Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου  παρόντες ήταν οι:

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, ο Δήμαρχος Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας (ΑΝ.ΠΕ.) Α.Ε. Πέτρος Ζέρζης με τον Γενικό Διευθυντή της Ιορδάνη Κιοσέογλου, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Έδεσσας Γιάννης Τσακίρης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Πέλλας Κωνσταντίνος Δεληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Σκύδρας Γεώργιος Μπόφτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλμωπίας Πέτρος Τζέκος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Υφ.Α.Α.Τ. Νίκος Θωμαΐδης κι ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Πέλλας Γρηγόρης Λιάτσος.

Η Δήμαρχος Σκύδρας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ευχήθηκε υγεία, καλή και δημιουργική χρονιά, τόνισε ότι ο Δήμος Σκύδρας έχει υλοποιήσει μέσω του προηγούμενου LEADER  πολλά έργα αγροτικής οδοποιίας κι ότι το νέο LEADER θα πρέπει ν΄αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Επεσήμανε τη μεγάλη ευκαιρία του Νομού μας που έχει ως Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. τον συντοπίτης μας Διονύση Σταμενίτη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΠΕ.  

Βασικός ομιλητής και εισηγητής ήταν ο κ. Υφυπουργός  που αναφέρθηκε αρχικά στο προφίλ και στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας του Νομού και στη συνέχεια έκανε την παρουσίαση του LEADER καλώντας σε συνεργασία όλους και δηλώνοντας ότι από την πλευρά του θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για το Νομό μας.

Ακολούθησε εισήγηση από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΝ.ΠΕ. και στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις, τοποθετήσεις των Δημάρχων και διάλογος με τη συμμετοχή όλων.

Το LEADER του Νομού Πέλλας έχει αρχική δημόσια δαπάνη 5.240.000€. και οι κατηγορίες έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι εξής:

 

Κατηγορία1:Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας

1.1.Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

1.2.Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων.

1.3.Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα.

1.4.Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την πρώτη μεταποίηση.

1.5.Ενίσχυση των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.

1.6.Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

1.7.Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας.

Κατηγορία 2: Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού.

Κατηγορία 3:Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού.

3.1.Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.).

3.2.Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων/μεταναστών.

Κατηγορία 4: Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού.

4.1.Έργα υποδομών μικρής κλίμακας.

4.2.Ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικών πληροφοριών και λοιπών υποδομών μικρής κλίμακας.

Κατηγορία 5: Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων.

5.1.Ενίσχυση πολιτιστικών  ή αθλητικών εκδηλώσεων.

5.2.Ενίσχυση μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την αποκατάσταση κι αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατηγορία 6: Προστασία κι ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος.

6.1.Έργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη αυτών.

6.2.Έργα πράσινων υποδομών «green infrastructure» για την πρόληψη κι αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Κατηγορία7:Δικτύωση και συνεργασία.

7.1.Συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων.

7.2.Συνεργασία μεταξύ τοπικών ή και ιδιωτικών φορέων ή και ΜΚΟ για την κοινωνική ή και πολιτιστική ή και περιβαλλοντική προστασία κι αναβάθμιση της περιοχής, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της μείωσης σπατάλης τροφίμων.

7.3.Έξυπνα Χωριά: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.

2024-01-21-232054

2024-01-21-232104
 

 

Τέλος έγινε γνωστό ότι η ΑΝ.ΠΕ. ως φορέας υλοποίησης του LEADER στην περιφέρειά μας, θα πραγματοποιήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ειδικές ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία με τους  Δήμους του Νομού μας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments