....

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ «ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ» ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Νομοσχέδιο... αποτοξίνωσης των Γάλλων μαθητών από τα κινητά τηλέφωνα προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, με σκοπό να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, τα κινητά θα «αποβληθούν» τη νέα σχολική χρονιά από τις αίθουσες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα όπως το «μπούλινγκ», η πρόσβαση στην πορνογραφία και η συνολικότερη διάσπαση της προσοχής των παιδιών.

«Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια τεχνολογική πρόοδος, όμως δεν μπορούν να μονοπωλούν τις ζωές μας», τόνισε ο Μπλανκέ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του. «Δεν μπορείς να κινηθείς σε έναν κόσμο τεχνολογίας, αν δεν μπορείς να διαβάσεις, να γράψεις, να μετρήσεις, να σεβαστείς τους άλλους και να εργαστείς σαν μέλος μιας ομάδας», πρόσθεσε.

Οπως επισημαίνεται στην πρόταση νόμου, στη Γαλλία πάνω από το 90% των παιδιών και εφήβων μεταξύ 12 και 18 ετών έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο -και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων με σύνδεση στο Ιντερνετ, από τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει επιδεινώσει το μπούλινγκ, έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πορνογραφία και έχει περιορίσει τις κοινωνικές δεξιότητές τους.

Εχει ενδιαφέρον πως, στην τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου που ετοιμάζονται να καταθέσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος «μακρονικού» κόμματος, προτείνεται η απαγόρευση των κινητών μέσα στα σχολεία και στους... ενήλικες, δηλαδή τους καθηγητές, που επίσης καταναλώνουν ατελείωτο χρόνο στις «έξυπνες» συσκευές τους.

Πρόβλεψη που φυσικά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τον Στεφάν Κροσέ, γενικό γραμματέα του συνδικάτου των καθηγητών UNSA, να δηλώνει πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «προσβολή» για τους δασκάλους, αλλά και «κίνδυνο για την ασφάλεια στα σχολεία». Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι πως οι καθηγητές θα κρατήσουν τα κινητά τους, αφού και ο ίδιος ο Μπλανκέ εκτίμησε στη συνέντευξή του ότι η προσθήκη αυτή «δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητη»...

Το πρωτοποριακό γαλλικό νομοσχέδιο ήδη προκαλεί αντίστοιχες συζητήσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Αντε, και στα δικά μας...

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments