....

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο Ελληνικός Λαός πληρώνει το κόστος της αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Έχουμε πει καταρχήν ότι δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό, τουλάχιστον έτσι όπως το έχουμε δει μέχρι σήμερα, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει στη Βουλή. Είπατε κ. Πετούρη, ότι «έχετε υπογράψει και εσείς μνημόνια». Υπάρχουν σοβαρές, σοβαρότατες διαφοροποιήσεις. Όταν χρειάστηκε να προχωρήσει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο, υπήρξε ένα τεράστιο έλλειμμα. Δεν δόθηκε ποτέ ο απαιτούμενος χρόνος η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει ομαλά. Οδηγηθήκαμε σε βίαιες περικοπές και σε μεγάλες αδικίες, αν θέλετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν αχρείαστο. Η Κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα. Είχε φτάσει στο σημείο να είναι στην πηγή αλλά δεν ήπιε ποτέ νερό. Δεν μίλησα ποτέ για success story αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: η χώρα είχε εξαλείψει το έλλειμμα και είχε πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα είχε άλλη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αν είχε κλείσει νωρίτερα τη συμφωνία που μπορούσε στις αρχές του 2015, το κόστος για τον Ελληνικό Λαό θα ήταν πολύ μικρότερο. Δεν θα ήταν μόνο οι Ευρωπαίοι πιο ήπιοι απέναντί μας, το δημοσιονομικό κενό θα ήταν μικρότερο και μικρότερο το κόστος για τον Έλληνα. Σήμερα ο Ελληνικός Λαός πληρώνει το κόστος της αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης και πολιτικής που άσκησε το 14μηνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εμείς στην πράξη μειώσαμε το χρέος, έχουμε κάνει την μεγαλύτερη περικοπή χρέους που έχει γίνει διεθνώς. Εμείς πετύχαμε μείωση του χρέους και επιδιώκουμε και νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο προσφυγικό η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Καθυστέρησε πάρα πολύ. Πήγε στη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. με την πλάτη στον τοίχο, με την αξιολόγηση ανοιχτή και χωρίς να έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει στα θέματα που αφορούν στο προσφυγικό. Προσπάθησε να συνδέσει αξιολόγηση και προσφυγικό και στην τελευταία Σύνοδο δεν κατάφερε να αποσπάσει μια γραπτή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα. Προσπάθησε την επόμενη μέρα και όταν είχαν βγει τα συμπεράσματα να μιλήσει για προφορικό veto. Όμως τότε ήταν ήδη αργά. Ήρθε στη Βουλή και μας είπε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα και είπα ότι ανησυχώ γιατί σε αυτή τη Βουλή ο ίδιος είχε πει: «αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο». Δύο μέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή, έκλεισαν τα σύνορα. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, είμαι αρκετά ανήσυχη για το αν η συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί ένα-ένα τα κράτη έρχονται και λένε ότι εμείς δεν θέλουμε να δεχθούμε κανέναν από αυτούς που είχαν αναλάβει την υποχρέωση να υποδεχθούμε στη χώρα μας.

 

Η Ευρώπη καθυστέρησε τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στην προσφυγική

Η Ευρώπη είναι πίσω από τις εξελίξεις, για άλλη μια φορά. Δύσκολα κατάφερε να πάρει αποφάσεις, με καθυστέρηση. Ακριβώς ό,τι έγινε στην οικονομική κρίση γίνεται και στην προσφυγική. Δεν κατάφερε να διαμορφώσει μέχρι σήμερα κοινή μεταναστευτική πολιτική όπως θα περιμέναμε όλα τα κράτη. Προσπάθησε να κάνει μια κατανομή προσφύγων με ποσοστώσεις στις χώρες και τελικά φαίνεται ότι η σκέψη αυτή δεν τηρήθηκε και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τηρηθεί. Φαίνεται πως η σκέψη ήταν να φανεί πως δεν υπάρχει δρόμος προς την Ευρώπη μέσω της Βαλκανικής οδού, μήπως και αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες και σταματήσουν αυτό το «ταξίδι». Οι ροές δεν σταματούν, η  Τουρκία δεν συνεργάζεται, η Ελλάδα έχει βρεθεί με ανθρώπους εγκλωβισμένους. Το σχέδιο μετεγκατάστασης έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και η συμφωνία δεν λέει τίποτα για τους ανθρώπους που έχουν μείνει στην Ελλάδα και έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Γι αυτό υπάρχει νευρικότητα, απογοήτευση, απελπισία. Δυστυχώς δεν υπάρχει παρουσία του Κράτους πουθενά και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στα νησιά. Ακούμε μέρες, για παράδειγμα, ότι θα αδειάσει ο Πειραιάς και αντίθετα από τις δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή επιβαρύνεται κι άλλο. Ελπίζω αυτή τη φορά να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στις δηλώσεις που κάνει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τον διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών;

Θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανε η Κυβέρνηση ήταν πως όλο τον προηγούμενο χρόνο έδωσε την εντύπωση, αλλά και στην πράξη αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο τους πρόσφυγες με τους μετανάστες. Ήταν η άποψή της αυτή. Και μάλιστα όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου στις αρχές του '15 είπε το περίφημο «εδώ οι μετανάστες λιάζονται» δεν θεωρώ πως έγινε λάθος. Ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ανοιχτός δρόμος προς την Ευρώπη και έστειλε ένα μήνυμα. Μήνυμα που εισέπραξαν και οι Ευρωπαίοι και οι διακινητές. 

Ο ρόλος της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί. Δεν δίστασε στη συζήτηση για το προσφυγικό να αναπτύξει όλα τα θέματα δικής της διεκδίκησης. Ευτυχώς, καταφέραμε να πετύχουμε να μην ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια και εδώ δώσαμε μια μάχη όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ελληνισμού. Δεν αφήσαμε μόνο του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη συνεννόησης και ομοψυχίας σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Και είχαμε αποτέλεσμα, είχαμε μιλήσει με τον κ. Αναστασιάδη και πήγαμε συντονισμένοι. Το αποτέλεσμα ήταν μια διπλωματική νίκη. Πέρα από αυτό όμως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει εδώ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης για το τι θα γίνει και πώς θα στηριχθούν. Επειδή πρόκειται για ανθρώπινες ζωές τα σχέδια της κυβέρνησης δεν μπορούν άλλο να καθυστερήσουν. 

 

Οι ΜΚΟ προσφέρουν πραγματικά αλλά δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τον ρόλο τους

Αυτή τη στιγμή ευτυχώς που υπάρχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από την άλλη μεριά αυτός ο χώρος χρειάζεται οργάνωση, κανόνες και συντονισμό από την πλευρά της Κυβέρνησης. Να γνωρίζουμε τον ρόλο της κάθε ΜΚΟ, τι έχει αναλάβει και πώς συνεργάζεται με τις άλλες οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πλήρη εικόνα και αυτό είναι το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ευτυχώς που υπάρχει και η δική τους στήριξη. Υπάρχουν σοβαρές ΜΚΟ που προσφέρουν πραγματικά αυτή τη στιγμή.

 

Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση για όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ βιώνουν μια μεγάλη ανασφάλεια, αβεβαιότητα. Πρόσφατα επισκέφθηκα το Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Πιο δύσκολα είναι για τις μητέρες. Όταν είσαι πρόσφυγας και μητέρα και κρατάς τα παιδιά σου στην αγκαλιά και δεν ξέρεις ποιο είναι το αύριο που μπορείς να τους προσφέρεις, είσαι σε κατάσταση απελπισίας. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, η Ευρώπη έχει ευθύνη. Έχει ευθύνη να πάρει αποφάσεις όπως και ο ΟΗΕ. Γιατί δυστυχώς καθυστερούν και η καθυστέρηση αφορά ανθρώπινες ζωές, αφορά και την ποιότητα στη καθημερινότητά τους που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επενδύουν στην πόλωση στήνοντας κακέκτυπο δικομματισμού

Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό ήταν προβληματικό και εμείς καταψηφίσαμε πολλά από τα άρθρα. Θα έπρεπε λοιπόν μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και την εθνική γραμμή που χαράχτηκε να υπάρχουν αποτελέσματα, να υπάρχει ένας ορίζοντας για τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Θα έπρεπε να υπάρχει οικονομική ενίσχυση για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για περιοχές που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος και στα νησιά και τον Πειραιά και τη Μακεδονία. 700 εκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί ότι θα δοθούν μέσω ΜΚΟ. Και την προηγούμενη χρονιά η χώρα έδωσε το ίδιο ποσό για το ζήτημα αυτό, όταν το ίδιο ποσό είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε αυτό το θέμα θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τις λογικές του παρελθόντος. Ιδιαίτερα θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περίμενε κανείς να φέρει το νέο και να αφήσει την παθογένεια από το παρελθόν, θα περίμενε κανείς ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Δεν είναι η συγκεκριμένη συζήτηση και συγκυρία ευκαιρία για να χτίσουν κακέκτυπο δικομματισμού. Τους συμφέρει πολύ η πόλωση και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Να φύγει η συζήτηση από τα προβλήματα, την οικονομία, την αποτυχία στο προσφυγικό, από τον τρόπο που κυβερνά και αυτό που ζει κάθε μέρα ο πολίτης. Αφού δεν μπόρεσε λοιπόν να δώσει άρτο, έδωσε θέαμα.  Αυτή ήταν η λογική της συζήτησης, που βολεύει φυσικά και τη Ν.Δ.

 

Κεντροαριστερά: Δεν αθροίζουμε ποσοστά αλλά δημιουργούμε ρεύμα και δυναμική

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διάλογος για την Κεντροαριστερά τι κυοφορεί; Κυοφορεί προεκλογική συνεργασία, ένα  κόμμα το οποίο εσείς, οι παράγοντες της Κεντροαριστεράς το βλέπετε με μεγάλη δυναμική;

Το θέμα κ. Πετούρη δεν είναι πώς το βλέπουν οι «παράγοντες» της Κεντροαριστεράς. Αυτό ήταν και το πρόβλημα σε όλες τις προηγούμενες  πολύ σοβαρές προσπάθειες που έγιναν για την επανένωση του χώρου. Έμειναν σε συνεννοήσεις κορυφής. Κύριος στόχος μας είναι να υπάρξει ένα ρεύμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια δυναμική, να την αγκαλιάσει η μεγάλη κοινωνική βάση που έχει η Κεντροαριστερά. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή στη χώρα που νοιώθουν πολιτικά άστεγοι, πρόσφυγες. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε αυτούς με στόχο να τους κινητοποιήσουμε, να τους πούμε: είμαστε εδώ, παρόντες, ανανεωμένοι, έτοιμοι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για να σταματήσει αυτός ο κατακερματισμός. Υπάρχει ελπίδα, η ελπίδα δεν χάθηκε γιατί έπεσε πάνω της το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν χάθηκε από τα ψέματα του κ. Τσίπρα.

Το θέμα δεν είναι να αθροίσουμε τα ποσοστά μας. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Το θέμα είναι να αναπτύξουμε μια δυναμική, να συνεννοηθούμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα και το πρώτο βήμα είναι να δούμε μέσα σε ένα δίμηνο - γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε αενάως και είμαστε μεγάλοι και σοβαροί άνθρωποι – να συζητήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα στο πολιτικό σύστημα, το κράτος, το κοινωνικό κράτος, την οικονομία, τη φορολογία και να δούμε πού μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις. Αν μπορούμε, λοιπόν, να φτάσουμε σε ένα ενδιαφέρον δια ταύτα και αν φτάσουμε εκεί να συζητήσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η πρόταση μου είναι κατατεθειμένη στο τραπέζι και λέει τα εξής: συμπόρευση, συμπαράταξη με τα κόμματά μας να κρατούν την αυτονομία και αυτοτέλειά τους και κοινή εκλογική κάθοδο. Λέω όμως και κάτι ακόμα. Εφόσον φτάσουμε στη συμπόρευση και συμπαράταξη ο τελικός μας στόχος να είναι η εκλογή επικεφαλής αυτής της συμπαράταξης που θα διαμορφωθεί, από την κοινωνία με ανοιχτή, διαφανή διαδικασία ώστε να δημιουργηθεί η δυναμική που επιθυμούμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε σε αυτή την πρόταση;

Ο κ. Θεοδωράκης είναι ανοιχτός στην πρόταση συνεργασίας, εφόσον προηγηθούν τα βήματα που είπαμε και διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης και αυτό αγκαλιάζεται και από τους ενδιαφερόμενους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοιχτός εμφανίστηκε και ο κ. Παπανδρέου, μόνο που έθεσε και θέμα ΣΥΡΙΖΑ...

Εδώ υπήρξε μια πολύ μεγάλη διαφοροποίηση. Δεν είναι «μόνο και» όπως λέτε, είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που λέμε εμείς και σε αυτό που πρότεινε. Όλο αυτό ξεκίνησε με άρθρο παρέμβασή στα ΝΕΑ, μετά με τη συμμετοχή μας στο Συνέδριο του Ποταμιού και συνεχίστηκε με τις επιστολές που έστειλα στους κ. Θεοδωράκη και κ. Παπανδρέου. Το αποτέλεσμα της επιστολής ήταν η χθεσινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη. Ο κ. Παπανδρέου μου έστειλε μια επιστολή με την οποία λέει ότι στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι στην Κεντροαριστερά, δεν είναι στη σοσιαλδημοκρατία. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τον χώρο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα απέναντι σε αυτό το σκηνικό διχασμού και πόλωσης που προσπαθούν να στήσουν τα δυο κόμματα. Επομένως, δεν είναι βάση αυτή για συζήτηση. Η επιμονή σε μια τέτοια θέση δεν βοηθά στο να υπάρξει διάλογος και συνέχεια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είναι η σχέση σας με τον κ. Παπανδρέου μετά και την αποτυχία συνεργασίας στις εκλογές;

Προσωπικά είναι πολύ καλές. Αλίμονο! Δεν είναι προσωπικά τα ζητήματα στην πολιτική κ. Πετούρη. Και κανείς δεν μπορεί να τα κάνει προσωπικά, είναι μεγάλο λάθος.

 

Η μονταζιέρα του Μαξίμου είναι το μόνο που λειτουργεί σωστά στην Κυβέρνηση

Δεν  διέψευσε απλώς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ το δημοσίευμα για τις «συναντήσεις». Το δημοσίευμα το διέψευσαν και ο κ. Σηφουνάκης και ο κ. Τσιρώνης με δελτία Τύπου που έβγαλαν. Δεν υπήρξε συνάντηση, δεν υπήρξε τέτοιο κλίμα. Το μόνο που έχω να πω γι αυτό είναι ότι η μονταζιέρα του Μαξίμου είναι το μόνο που λειτουργεί σωστά σε αυτή την κυβέρνηση. Έχουν μια τεράστια ικανότητα στην προπαγάνδα και αυτό νομίζω πως είναι φανερό.

 

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί. Να παραιτηθεί και τη λύση να τη δώσει η Βουλή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατακεραυνώνετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε διατεθειμένη να συνεργαστείτε υπό όρους και προϋποθέσεις για να μην πάει πίσω ο τόπος σε εκλογές, να μην πάνε πίσω οι θυσίες του Ελληνικού Λαού;

Έχω ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές ποια είναι η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε αυτό το ερώτημα. Και η θέση μας είναι ότι η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση και μπορούμε να στηρίξουμε μια Κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και πάντως οπωσδήποτε τα δυο πρώτα κόμματα. Το ερώτημα λοιπόν για το αν πρέπει να χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού Λαού, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, σε νέο κύκλο αβεβαιότητας και ανασφάλειας με όλα τα ζητήματα ανοιχτά θα πρέπει να το θέσετε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Αυτό που λέω είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί, είναι κατώτερη των περιστάσεων, δεν μπορεί να λύσει κανένα θέμα.  Την τακτική του πρώτου 6μήνου του 2015 ότι «αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται και δεν κάνουμε τίποτα και όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι ψάχνουμε να βρούμε πολιτική λύση» την ακολουθούν και τώρα. Μόνο που βλέπουμε ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση αναζητά πολιτική λύση και έχει φτάσει στο απροχώρητο, η λύση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Γι αυτό ακριβώς και ζήτησα στην τελευταία συνεδρίαση στη Βουλή να παραιτηθεί η κυβέρνηση και τη λύση να τη δώσει η Βουλή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Βουλή και όχι ο Ελληνικός Λαός, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης...

Με όλα τα ζητήματα ανοιχτά, με την αξιολόγηση σε αυτό το σημείο, με την Οικονομία σε αυτή την κατάσταση, χωρίς επενδυτές, με τους Έλληνες πολίτες να καλούνται να πληρώσουν νέους φόρους, με τόσους ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, θεωρώ αδιανόητο να μπει η χώρα σε τέτοια διαδικασία. Οι εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία απλά πρέπει κανείς να εκτιμά και τη στιγμή που το ζητά. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί σε αβεβαιότητα και σε νέο κύκλο ανασφάλειας. Μπορεί ξέρετε να μας οδηγήσει στο σημείο που ξεκινά η σημερινή συζήτηση: φτου και απ' την αρχή. Το ερώτημα είναι: Θα βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους; Θα συνειδητοποιήσουν αυτό που λέει ο Ελληνικός Λαός σε κάθε σημείο της χώρας, ότι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν; Αυτό έκαναν σε όλες τις άλλες χώρες που είχαν προβλήματα και μνημόνια.  Σκεφτείτε λίγο τη τελευταία Σύνοδο και την Κύπρο. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική ήταν η διαπραγματευτική δύναμη της Κύπρου και του κ. Αναστασιάδη (που είχε βγει από το μνημόνιο) και της Ελλάδας και του κ. Τσίπρα.

 

Κανένα σχόλιο από την Κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις για το χρέος το 2008

Θα στηρίξουμε την εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης γιατί θέλουμε να έρθουν όλα στο φως. Εμείς δεν θέλουμε διαφάνεια à la carte. Θέλουμε διαφάνεια για όλους, για τα πάντα και παντού. Το ερώτημα που προκύπτει και το έθεσα στη συζήτηση στη Βουλή, είναι γιατί ο κ. Τσίπρας δεν συναινεί στην πρόταση που έχουμε καταθέσει για την εξεταστική που έχουμε καταθέσει από τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Η Ν.Δ. κατανοώ γιατί δεν θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004-2009. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει θέματα στο εσωτερικό της. Ο κ. Τσίπρας γιατί φοβάται να ανοίξει αυτό το ζήτημα;  Μου κάνει εντύπωση ότι όχι μόνο δεν δέχεται να συνυπογράψει την πρότασή μας, να έρθουν όλα στο φως και να συζητηθούν αλλά και τώρα που προκύπτουν όλες αυτές οι αποκαλύψεις  του κ. Προβόπουλου για το χρέος, δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης για όλα αυτά.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments