....

FACEBOOK : ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΑ ΠΟΣΤΑΡΙΣΜΑΤΑ ΣΟΥ

Η συχνότητα και η θεματολογία των posts και των status updates στο Facebook σκιαγραφήσουν καλύτερα κι από εσένα τον ίδιο τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου.

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, η απάντηση και στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι καταφατική, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 555 εθελοντές  χρήστες του Facebook, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που εστίαζε στους - γνωστούς τοις πάσι, πλέον - Πέντε Βασικούς Παράγοντες της Προσωπικότητας, (σ.σ. την Εξωστρέφεια, τη Συγκαταβατικότητα, την Ευσυνειδησία, τη Συναισθηματική Σταθερότητα και τη Δεκτικότητα στην Εμπειρία), καθώς επίσης και σε δύο επιμέρους παράγοντες: τον Ναρκισσισμό και την Αυτοεκτίμηση. Όπως υποψιάζεσαι, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας στενής σχέσης μεταξύ των «ποσταρισμάτων» στο Facebook και των δύο τελευταίων παραγόντων.Image and video hosting by TinyPic

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου που είχαν την τάση να ποστάρουν συνεχώς updates σχετικά με τις συντρόφους τους, διέθεταν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ενώ αυτοί που δημοσίευαν updates που σχετίζονταν με τα επιτεύγματά τους ήταν άτομα που τα χαρακτήριζε ο ναρκισσισμός και τα οποία επιζητούσαν διαρκώς την προσοχή και την επιβράβευση των άλλων. 

Οι συγκεκριμένες online συμπεριφορές δεν αποτελούν απλά αθώες, αυθόρμητες εκφράσεις των συναισθημάτων του εκάστοτε χρήστη αλλά δείκτες του χαρακτήρα.

 

Σχόλια - Facebook Comments