....

ΦΑΡΜΑΚΑ: ΕΩΣ 3 ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Την απόφαση για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την τιμολόγηση στα φάρμακα, υπέγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η επιπλέον επιβάρυνση στα γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 3 ευρώ για κάθε σκεύασμα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι αναγκαίος, «εάν θέλουμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές».

Οπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας, στόχος είναι επίσης «να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών σε περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν».

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ λέει ότι ο Οργανισμός αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση», προσθέτει.

 

«Για να αποφύγουμε αυτήν τη στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα», εξηγεί.

«Στόχος μας είναι με τη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από τη δαπάνη, χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Οταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Υγείας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments