....

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Τελικά όλα θα πρέπει να τα περιμένουν οι Έλληνες φορολογούμενοι καθώς κινδυνεύουν να φορτωθούν για ακόμη μια φορά με φόρους για τεκμαρτά εισοδήματα που θα βγάζει από μόνη της η εφορία! Ακόμα και χιλιάδες πολίτες που χτυπήθηκαν βαρύτατα από την κρίση και δεν βγάζουν ούτε ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν όποιο ποσό αποφασιστεί.
 
Στο νέο μνημόνιο του Αυγούστου έχει περιληφθεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αναιρέσει τις υπαναχωρήσεις που έγιναν με τον Ν. 4330 του 2015 ώστε τα τεκμήρια να επανέλθουν στο σύνολό τους ή μέχρι να καταργηθούν όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο Περιουσιολόγιο.Image and video hosting by TinyPic
 
Οι θεσμοί παραμένουν ανένδοτοι στο ζήτημα αυτό και επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν έχει ανακρούσει πρύμναν, όπως σε άλλα θέματα (νόμο Κατσέλη, φαρμακεία κ.λπ.). Ετσι, η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στα νέα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και απειλεί να εκτινάξει τους φόρους για όσους δήλωσαν πως είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα το 2015.
 
Οσοι λοιπόν φορολογούμενοι εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις εισοδήματα έστω και ενός λεπτού του ευρώ από τόκους καταθέσεων, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση κ.λπ. θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων για τα σπίτια ή τα αυτοκίνητα που κατέχουν, με τη φορολογική κλίμακα που θα ισχύει και η οποία σήμερα προβλέπει φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ ή και προκαταβολή φόρου 75%! Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με τελικό συντελεστή πάνω από 40% για τα μηδαμινά εισοδήματά τους!
 
Οι διατάξεις που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει πίσω προέβλεπαν:
 
■ Οτι φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών (δηλαδή με έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και άρα μένει αφορολόγητο) και όχι ως εισόδημα από επιχειρήσεις (με 26% σαν αν ήταν κερδοφόρες επιχειρήσεις) το εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια, εφόσον δεν ξεπερνά τα 9.500 ευρώ τον χρόνο και το δηλωθέν εισόδημα προέρχεται αποκλειστικά από τόκους καταθέσεων ή ενοίκια. Ετσι ο φόρος θα ξεκινάει από το πρώτο λεπτό του ευρώ και θα φορολογηθούν ποσά ανύπαρκτων εισοδημάτων τα οποία θα προκύψουν από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους, των τεκμηρίων για τα σπίτια που μένουν, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.
■ Οτι εξαιρούνται από τα τεκμήρια οι περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) με πολύ χαμηλά εισοδήματα – κάτω και από 6.000 ευρώ τον χρόνο. Πλέον απειλούνται να πληρώνουν φόρο σαν να έβγαζαν πολλά περισσότερα (π.χ. 12.000 αντί 5.000 ευρώ που δηλώνουν) με βάση τα τεκμήρια και με συντελεστή 26%.
 
Σε τέτοια περίπτωση η Εφορία θα τους παίρνει σχεδόν τα μισά ή και παραπάνω από όσα βγάζουν, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου τους ή τα τετραγωνικά του σπιτιού όπου μένουν.
 
Οσοι φορολογούμενοι εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις εισοδήματα έστω και ενός λεπτού του ευρώ από τόκους καταθέσεων, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση κ.λπ. θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογούνται.
 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments