....

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ "ΘΑΛΑΣΣΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ έχουν την zoom-μέρα τους

 

Κάθε Παρασκευή, στις 20.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσφέρει την πλατφόρμα zoom για συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν κυρίως τους έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά και άλλα γενικότερα θέματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η ανάγκη για αλληλοενημέρωση αποτυπώθηκε στην συζήτηση για το ΟΡΑΜΑ 2040 της Ελασσόνας και μετά την προσφορά της κας Μάγδας Κοντογιάννη (κτηνοτρόφου, 6932094231) έγινε η πρώτη συνάντηση την Παρασκευή, 5/2/2021. Τότε ξεκαθάρισε ότι έπρεπε να αρχίσουν οι συναντήσεις των κτηνοτρόφων με μερικά θέματα φοροτεχνικά-λογιστικά και έτσι έγινε την Παρασκευή, 12/2/2021 με προσκεκλημένο τον κ Νίκο Καλαμαρά (forlo@forlo.gr)

Ο κ Νίκος Καλαμαράς, Ειδικός Εισηγητής σεμιναρίων με μεγάλη διδακτική εμπειρία, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης, Εσωτερικός Ελεγκτής επιχειρήσεων, έδωσε πολλές χρήσιμες απαντήσεις σε όσους συμμετείχαν. Όλη η συζήτηση είναι στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/434483031003715.

Στο ξεκίνημα των Κτηνοτροφικών συναντήσεων της Παρασκευής, ήταν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, χειριστής zoom), ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Προέδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), κα Όλγα Σαραντοπούλου (Πρόεδρος Αποδήμων Ελλήνων Αυστρίας), ο κ Διαμαντής Γκίκας (Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αποδήμων Θεσσαλών), ο κ Κώστας Κουτσούμπας (κτηνοτρόφος, Δωρίδα), η κα Μαρία Τέλιου (κτηνοτρόφος, Βερδικούσα), η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι), ο κ Αντώνης Μιχαλοδημητράκης (γεωργοκτηνοτρόφος, Τατόϊ), η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (πρόβειο Κορδαλή), ο κ Κώστας Μαντζουράνης (ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Μενίδι) και ο Δημήτρης Μιχαηλίδης (Συντονιστής, ΑγροΝέα).

Στην πρώτη αυτή δημόσια συζήτηση εκτός από τους προαναφερθέντες μετείχαν άλλοι δέκα οκτώ (18), η συζήτηση είχε 1.047 αλληλεπιδράσεις στο facebook και το είδαν 822 στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Μερικά από τα πάρα πολλά που ακούστηκαν είναι:

  • Συνταξιούχος αγρότης μπορεί να έχει εισόδημα και από αγροτικά χωρίς να επηρεάζεται η σύνταξή του μέχρι 31/12/2024.
  • Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια είναι προαιρετικά τουλάχιστον για μια δεκαετία
  • Εάν κάποιος ξεπεράσει τα 15.000€ τζίρο ή τα 5.000€ επιδοτήσεις υποχρεούται να μετακινηθεί, αν ήταν, από το Ειδικό καθεστώς στο Κανονικό καθεστώς.
  • Το κανονικό καθεστώς για αγρότη είναι πιο συμφέρον διότι με το ειδικό καθεστώς διαφεύγουν πολλά «αφανή» έξοδα …
  • Ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης/ισσα έχει περισσότερα από το 50% των εσόδων του/της από αγροτικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα τουλάχιστον απασχολείται κατά 30% στα αγροτικά.
  • Αγροτικό εισόδημα είναι ότι προέρχεται από τα αγροτικά, δηλαδή: γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία, ενέργεια (μέχρι 100KVA), οικοτεχνία και μέχρι δέκα δωμάτια φιλοξενείας.
  • Ο ΕΝΦΙΑ για τα επαγγελματικά ακίνητα θεωρείται έξοδο και εκπίπτει, ακόμα και το σπίτι του αγρότη αν δηλώνεται ως επαγγελματική στέγη του.
  • Επέχει θέση τιμολογίου η απόδειξη λιανικών συναλλαγών που εκδίδεται από πρατήρια πώλησης καυσίμων (βενζίνη-πετρέλαιο), εφόσον η αξία της συναλλαγής είναι και αυτή μέχρι 100€. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται να αναγράφεται στο παραστατικό ο αριθμός κυκλοφορίας, η σφραγίδα του πρατηρίου και η υπογραφή του πρατηριούχου.
  • Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε περιπτώσεις που αγοράζονται από την επιχείρηση μη εμπορεύσιμα αγαθά συνολικής αξίας μέχρι 100€, η απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται από τον πωλητή, είτε από Φορολογική Ταμειακή Μηχανή είτε με άλλο τρόπο, επέχει θέση τιμολογίου.
  • Έξοδα κίνησης. Για τις δαπάνες αυτές θα πρέπει να συγκεντρώνετε αντίστοιχα δικαιολογητικά όπως εισιτήρια συγκοινωνιακών μέσων , αποδείξεις των ταξί κ.λ.π. Οι δαπάνες αυτές μπορεί να αφορούν εσάς ή συνεργάτες της επιχείρησης σας ή υπαλλήλους της επιχείρησης σας και αναγνωρίζονται στο σύνολο τους.
  • Οι δαπάνες για αγορά γραφικής ύλης καθώς και λοιπών αναλωσίμων υλικών της επιχείρησης αναγνωρίζονται κατά 100%.
  • Για συναλλαγές όπως αγορές-δαπάνες άνω των 500€ απαιτείται η εξόφλησή τους να γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος ή μέσω ταχυδρομείου.
  • Επιβατηγά Ι.Χ. αυτοκίνητα και δαπάνες επισκευής, συντήρησης, λειτουργίας κυκλοφορίας και αποσβέσεων αυτών. Οι δαπάνες αυτές είναι οι συχνότερες και αναγνωρίζονται κάτω από προϋποθέσεις. Δηλαδή το αυτοκίνητο να ανήκει στην επιχείρηση και να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της. Το ίδιο ισχύει και για τα μισθώματα των οχημάτων αυτών τα οποία καταβάλλονται σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing). Επομένως, σε περιπτώσεις τέτοιων δαπανών θα πρέπει να συγκεντρώνετε τα αντίστοιχα παραστατικά, όπως τιμολόγια βενζίνης, τιμολόγια επισκευών και συντηρήσεων, τιμολόγια μισθωμάτων κ.λ.π. Όμως επιπλέον, για να αναγνωρισθούν φορολογικά οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να φροντίζετε επί των παραστατικών αυτών να αναγράφεται πάντα και ο αριθμός κυκλοφορίας των συγκεκριμένων επιβατικών αυτοκινήτων.
  • Τα ίδια ισχύουν και σε ατομικές επιχειρήσεις που ο επιτηδευματίας χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του για την άσκηση του επαγγέλματος του. Κάτω από προϋποθέσεις δύνανται και τα έξοδα των Ε.Ι.Χ. των εταίρων να βαρύνουν την εταιρεία στην οποία συμμετέχουν και να αναγνωρίζονται φορολογικά.

Ο κ Νικόλαος Καλαμαράς τα είπε όλα αυτά και πολλά άλλα, σαν «οδηγίες προς ναυτιλομένους» στην θάλασσα των φορολογικών υποχρεώσεων. Μάλιστα για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, στην Φορολογιστική Α.Ε. (Λυσιμάχου 13, Νέα Ιωνία, ΑΘΗΝΑ, 210-2512358, forologistikh@yahoo.gr).

Με αυτά τα λεφτά συντηρείται ο Δημόσιος τομέας για να υπηρετεί τους κτηνοτρόφους, αλλά τελικά φέρονται στους κτηνοτρόφους ως «κλητήρες», ταλαιπωρώντας τους με χαρτοπόλεμο «από γραφείου εις γραφείο» …

Ο κ Δ. Γκίκας (Νυρεμβέργη) προσφέρθηκε να φέρει σε επαφή οργανωμένες δομές ελλήνων κτηνοτρόφων με οργανώσεις κτηνοτρόφων Γερμανίας και Αυστρίας για ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και ανάπτυξη συνεργασιών.

Το διαδίκτυο έδωσε νέες δυνατότητες στις συλλογικές διαδικασίες και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, όπως ανακοίνωσε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) ετοιμάζει τις προσεχείς εκδηλώσεις που είναι:

26/2/2021, 20.00, Συζήτηση για τους Δασικούς Χάρτες, καθόσον η βόσκηση είναι θεμελιώδες για μείωση των δαπανών ζωοτροφών, αλλά και για την ευζωία , καθώς και για τα παραδοσιακά προϊόντα …

2/3/2021, 20.00, Η Άυλη κληρονομιά … φιλοξενίας, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & κτηνοτροφία

3/3/2021, 12.00, Τι γίνεται με τις Λαϊκές Αγορές και  με τις Αγορές Αγροτών?

9/3/2021, 20.00, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, κάποτε, τώρα και …

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments