....

ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ AΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται η κυβέρνηση επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας ότι συνεχίζεται ο διάλογος μαζί τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και στάθηκε στη συνάντηση που θα έχουν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συνεχίζουμε τον διάλογο με τους αγρότες, ουδέποτε διεκόπη. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης στα δύο βασικά αιτήματα των αγροτών, το ρεύμα και το πετρέλαιο. Την Τρίτη θα πάμε ένα βήμα παρακάτω.  Η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα σωστής συμπεριφοράς, αντανακλαστικών, ευαισθησίας και στήριξης στον πρωτογενή τομέα. Άρα, με εμπιστοσύνη πρέπει να προσέλθουν όλοι στον διάλογο», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λαμβάνει ευκαιριακά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως:

–  η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%,
–  η μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%,
–  η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ,
–   η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και φυσικά ηεπιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024).

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «ο ειδικός φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και το 2022 και το 2023, επέστρεψε συνολικά160 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που είχε φορολογήσει από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών».

Αναφερόμενος στους εκτεταμένους ελέγχους που γίνονται στο γάλα, σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φαίνονται για τους κτηνοτρόφους καθώς η τιμή στον παραγωγό έχει ενισχυθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα ξεκινούν έλεγχοι στο κρέας και στο μέλι, τόσο για την προστασία των κτηνοτρόφων και την αποτροπή ελληνοποιήσεων, όσο και την προστασία του καταναλωτή.

 

https://www.tastv.gr/sites/default/files/images/2024-02-11_162625.jpg

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments