....

ΦΩΤΑ 2021: ΠΗΓΑΝ 5ΧΛΜ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑΝ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ

Θεοφάνεια 2021 - Εκκλησία Αλβανίας: Πήγαν 5χλμ μακριά από το χωριό και έριξαν υπό βροχή το σταυρό στον ποταμό. Του π. Ηλία Μάκου. Αν και γενικά, λόγω της τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και στην Εκκλησία της Αλβανίας, δεν έγινε ρίψη του Σταυρού σε νερά ποταμών, λιμνών και θαλασσών, εκτός από το Μπεράτι, και στην ενορία Λεσινίτσας τηρήθηκε η παράδοση.

Στον ποταμό Βγιόσε, 5χλμ. μακριά από το χωριό, μετά το Μεγάλο Αγιασμό στο ναό του Αγίου Αθανασίου, λίγοι πιστοί, υπό κακές καιρικές συνθήκες, βροχή και κρύο, έριξαν το σταυρό, στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Και ένας τολμηρός, ο Clint Niazi, βούτηξε και έπιασε το Σταυρό.

Να σημειωθεί ότι σε κάποιες ενορίες της Αλβανίας, όπως σε αυτή του Αγίου Δημητρίου Στέρμεν η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, λόγω κορωνοϊού, έγινε σε κολυμβήθρα εντός του ναού.

Παρά την πανδημία, οι πιστοί και στην Αλβανία ένιωσαν τη βαθιά σημασία της εορτής των Φώτων.

Καλεί με τη βάπτισή του ο Χριστός τον κάθε άνθρωπο να δεχθεί το φως Του.

Και σώζεται, το βίωσαν καλά αυτό οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία τα χρόνια της αθεΐας, όταν ακολουθεί τον Κύριο.

Γιατί μόνο όπου απλώνεται το φως του Χριστού, είναι δυνατή και η σωτηρία.

Μακριά από αυτό, κυριαρχεί το κάθε λογής σκοτάδι, ο θάνατος, η απώλεια.

Στη γλώσσα της Εκκλησίας Θεοφάνεια σημαίνει έξοδος από τη δουλεία του χωρίς Θεό κόσμου και είσοδος στο σωστικό χώρο της Βασιλείας του Θεού.

Μάταια, όμως, θα θελήσει κανείς να ανακαλύψει τη Βασιλεάι του Θεού σε κάποιον από τους συνηθισμένους θεσμούς ή τις γνωστές δομές του κόσμου.

Η Βασιλεία του Θεού δεν είναι γήινη, επινόηση ή κατασκεύασμα ανθρώπων, καρπός της αμαρτωλής θελήσεώς μας. Βρίσκεται πάνω και πέρα από κάθε ανθρώπινο θεσμό.

Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται εκεί, όπου γίνεται απόλυτα δεκτό το θέλημα του Θεού. Εκεί που βασιλεύει ο Θεός με το Λόγο και την Αλήθειά Του. Εκεί, που γίνεται δεκτός ο Θεός.

Θεοφάνεια 2021 Βγιόσε

Φώτα 2021 Βγιόσε

Θεοφάνεια Βγιόσε

Φώτα Βγιόσε

Θεοφάνεια 2021 Αλβανία Βγιόσε

Θεοφάνεια 2021 στον ποταμό Βγιόσε

Φώτα 2021 στον ποταμό Βγιόσε

Φώτα 2021 ποταμός Βγιόσε

Θεοφάνεια 2021 ποταμός Βγιόσε

πάτερ Ηλίας Μάκος

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments