....

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΩΛΗΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σχόλια των συμμετεχόντων στο market test ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς χωρίς πρόσβαση σε όλες τις πηγές παραγωγής, που σημαίνει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. H DGcomp φέρεται να έχει ενημερώσει το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ περί αυτού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θα χρησιμοποιήσει η DGcomp τα αποτελέσματα του market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ως μοχλό πίεσης για να ανοίξει η κερκόπορτα των υδροηλεκτρικών;

Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τη διοίκηση της ΔΕΗ, από την Παρασκευή το απόγευμα που παρέλαβαν το mail της DGcomp με τις απαντήσεις και τα σχόλια των επενδυτών που συμμετείχαν στο market test του Δεκεμβρίου. Η πρώτη συζήτηση στη βάση των όσων αναφέρονται στο mail μεταξύ DGcomp και υπουργείου Ενέργειας αναμένεται αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, με την αγωνία της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν στο καυτό πολιτικά θέμα των υδροηλεκτρικών να κορυφώνεται. Αυτό που απασχολεί πρωτίστως τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αλλά και συνολικά την κυβέρνηση που έχει θέσει από την προηγούμενη διαπραγμάτευση ως κόκκινη γραμμή την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είναι το κατά πόσον η DGcomp θα υιοθετήσει την πρόταση που εμμέσως τέθηκε από την αγορά για πώληση πακέτου παραγωγικού δυναμικού που θα συμπεριλαμβάνει και υδροηλεκτρικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σχόλια των συμμετεχόντων στο marlket test ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς χωρίς πρόσβαση σε όλες τις πηγές παραγωγής, που σημαίνει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. H DGcomp φέρεται να έχει ενημερώσει το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ περί αυτού, όπως και για το σύνολο των ζητημάτων που έθεσε η αγορά σε σχέση με την ελκυστικότητα και τη βιωσιμότητα των μονάδων που βγαίνουν προς πώληση. Αυτό που μένει να φανεί είναι σε ποια απ’ όλα αυτά τα ζητήματα θα επιμείνει να αποτελέσουν μέρος του νομοσχεδίου που θα προσδιορίζει το τι ακριβώς τελικά θα πωληθεί και με ποιους όρους και δεσμεύσεις.

Σε αναμονή βρίσκεται και η αγορά, η οποία στο βάθος όλης αυτής της διαδικασίας που ξεκίνησε με τους λιγνίτες έβλεπε από την πρώτη στιγμή τα υδροηλεκτρικά και πλέον νιώθει να έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Κανείς από την αγορά δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα τη χρονική στιγμή που η DGcomp θα θέσει το θέμα ως αδιαπραγμάτευτο. Είναι ωστόσο κοινή η εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων θα ξαναμπούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, καθώς στην αγορά παραμένουν τα αδιέξοδα. Είναι γνωστό και προβληματίζει ήδη τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους ενισχύθηκαν αντί να υποχωρήσουν και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με νέα νομοθετική ρύθμιση να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ με μέτρα που αποθαρρύνουν τις εξαγωγές του προϊόντος από τις δημοπρασίες. Με βάση το μνημόνιο, μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει τον νόμο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έτσι ώστε τον Ιούνιο να αρχίσουν να τρέχουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Οι διαπραγματεύσεις με την DGcomp για το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου θα συμπέσουν χρονικά με την αξιολόγηση των ΝΟΜΕ. Η αξιολόγηση αυτή, όπως προβλέπει το μνημόνιο, θα λάβει υπόψη της και την πιθανή ανάγκη «να υιοθετηθούν πρόσθετα δομικά διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ», που σημαίνει ότι θα μπουν στο κάδρο και τα υδροηλεκτρικά.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments