
ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ
Αλεξανδρούπολη: Τρεις καταδίκες για τον φρικτό θάνατο του 35χρονου στον ρομποτικό κάδο
Ένοχοι τρεις από τους οκτώ κατηγορούμενους για τον θάνατο του 35χρονου σε ρομποτικό κάδο.
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης γράφτηκε ο επίλογος της δίκης για την υπόθεση που είχε σοκάρει το πανελλήνιο τον Μάιο του 2022. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου με την έκδοση της απόφασης, η οποία έκρινε ένοχους τρεις από τους συνολικά οκτώ κατηγορουμένους για τον φρικτό θάνατο του 35χρονου Δημήτρη.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου, οι καταθέσεις δύο βασικών προσώπων φώτισαν τις πτυχές της υπόθεσης και καθόρισαν την πορεία της δίκης.
Παρά τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι είχαν εκτελεστεί όλες οι απαραίτητες εργασίες και ότι ο κάδος λειτουργούσε άψογα την ημέρα του δυστυχήματος, το δικαστήριο προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση για τρία πρόσωπα, κρίνοντάς τα ένοχα για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Ο τότε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου έλαβε την ίδια ακριβώς ποινή, δηλαδή 2 έτη φυλάκισης με αναστολή.
Ο κατασκευαστής του ρομποτικού κάδου καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, η οποία ωστόσο μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήταν στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας και υπάλληλοι του Δήμου, απαλλάχθηκαν πλήρως και αθωώθηκαν από τις κατηγορίες που τους βαρούσαν.
Διαβάστε το χρονικό της υπόθεσης εδώ.
Τίτλοι τέλους μπήκαν σε πρώτο βαθμό στην υπόθεση του θανάτου του 34χρονου Δημήτρη Δημάκη, η οποία είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό και είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε τον Μάιο του 2022 στην Αλεξανδρούπολη, όταν ο 34χρονος έχασε τη ζωή του μέσα σε ρομποτικό κάδο απορριμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τις ευθύνες που αποδόθηκαν στην υπόθεση.
Η υπόθεση είχε αναδείξει ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών, καθώς και τις διαδικασίες λειτουργίας και συντήρησης των συγκεκριμένων συστημάτων, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά οκτώ κατηγορούμενοι, εκ των οποίων το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις και αθώωσε τους υπόλοιπους πέντε.
Σύμφωνα με την απόφαση:
Ο τότε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Καθαριότητας καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.
Ο κατασκευαστής του ρομποτικού κάδου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική ποινή με εξαγορά προς 10 ευρώ ημερησίως.
Αντίθετα, αθωωτική ήταν η απόφαση για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους, στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Με την ανακοίνωση της απόφασης ολοκληρώνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο μιας υπόθεσης που σημάδεψε την Αλεξανδρούπολη και επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια των δημοτικών εγκαταστάσεων και τον καταλογισμό ευθυνών σε περιπτώσεις δυστυχημάτων.

Σχόλια - Facebook Comments