....

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Η οργή των αγροτών είχε φουντώσει μετά τις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων για τον κλάδο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και δεν μετριάστηκε ούτε μετά την μερική υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης για σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση της αγροτικής επιδότησης για το ντίζελ των αγροτικών οχημάτων.

Από τις 8 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να επικρατήσει χάος στους δρόμους της Γερμανίας από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Μπλόκα θα στήσουν παντού οι Γερμανοί αγρότες.

Η Γερμανική Ένωση Αγροτών έχει καλέσει για μια εβδομάδα δράσης και κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Όπως τονίζει η εβδομάδα δράσης πρόκειται να κορυφωθεί με μια μεγάλη αγροτική διαδήλωση με τρακτέρ, στο Βερολίνο, στις 15 Ιανουαρίου 2024.

Ήδη τα συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οδικών μεταφορών έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συμμετέχουν στην εβδομάδα κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Γερμανική Ένωση Αγροτών, ενώ και οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ίδιες ημέρες.

Οι αγρότες στην Γερμανία διαμαρτύρονται για τα σχέδια λιτότητας που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες στο αγροτικό ντίζελ και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, προκειμένου να «κλείσει τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Στην Γερμανία τα τρακτέρ έχουν πράσινες πινακίδες κυκλοφορίας και απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό το μέτρο θέλει τώρα να καταργήσει η κυβέρνηση.
Από το 1922 έχει καθιερωθεί στην χώρα να έχουν απαλλαγή οι αγρότες από τα τέλη κυκλοφορίας με στόχο την εκμηχάνηση της γεωργίας. Αυτός ο στόχος που έχει προ πολλού επιτευχθεί υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Επίσης το πετρέλαιο κίνησης (diesel) στην Γερμανία υπόκειται σε ενεργειακό φόρο ύψους 470,40 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Όμως στους αγρότες υπήρχε επιστροφή φόρου 214,80 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Και αυτό το μέτρο θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση του Βερολίνου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν πραγματοποποιηθεί δύο μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Στουτγάρδη και στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από την Ένωση Γερμανών Αγροτών συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τρακτέρ μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο κέντρο της πόλης.

Ακολούθησε, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Στουτγάρδη, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αστυνομία και οι διοργανωτές υπολογίζουν τετραψήφιο τον αριθμό τρακτέρ τα οποία «παρέλασαν» στην πόλη (πάνω από 3.000 κάνουν λόγο οι αγροτικές οργανώσεις).

Απορρίπτει τα αιτήματα των αγροτών ο υπουργός Οικονομικών

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων «δυσανάλογες» πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, την Δευτέρα, μιας εβδομάδας κινητοποιήσεων και αναταραχής σε όλη τη Γερμανία.

Οι διαδηλώσεις πρέπει «να παραμένουν πάντα αναλογικές στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας δικαιώματος», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ, ένα από τα πιο βαριά ονόματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια ομιλίας στην παραδοσιακή συνάντηση του κόμματός του για τα Θεοφάνεια στη Στουτγάρδη (νοτιοδυτικά).

Οι ενέργειες αποκλεισμού σε όλη τη χώρα που εξήγγειλαν, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, οι αγρότες είναι από την άλλη «δυσανάλογες», έκρινε ο φιλελεύθερος υπουργός.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν περίπου 30 οργισμένοι αγρότες εμπόδισαν πλοίο να ελλιμενίσει στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος επέστρεφε από τις διακοπές του στο Χάλιγκ Χόγκε, ένα τουριστικό νησί στη Βόρεια Θάλασσα. «Η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο συνάδελφός μου Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Λίντνερ, συντασσόμενος με τις έντονες καταδίκες που εξέφρασαν την προηγούμενη μέρα πολλά κόμματα, η κυβέρνηση, ο αρχηγός του κράτους και η Ένωση Γερμανών Αγροτών (DBV).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε όλες τις πιθανές υλικές ζημιές και αδικήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ενέργειες που εξαγγέλλονται, η δικαιοσύνη θα επιβάλει τις συνέπειες, προειδοποίησε. «Έχετε ξεστρατίσει, γυρίστε πίσω», είπε ο Λίντνερ απευθυνόμενος στους αγρότες. «Δεν μπορούμε αφενός να θέλουμε να επωφεληθούμε από τη μείωση του φόρου ρεύματος, δεν μπορούμε να ζητάμε πρόσθετη βοήθεια για τη μετατροπή των αχυρώνων και αφετέρου να προσκολληθούμε σε παλιές επιδοτήσεις. Εάν θέλουμε νέες επιδοτήσεις, πρέπει επίσης να εγκαταλείψουμε τις παλιές», είπε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments