....

ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Η ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ 20.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Για εξηγήσεις ή και για τακτικό έλεγχο καλούνται 20.000 φορολογούμενοι

Γιώργος Μουρμούρης

Λαβράκια έβγαλε η μεγάλη διασταύρωση της ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Εντοπίστηκαν περίπου 20.000 φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ είχαν  δηλώσει ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ πραγματοποίησαν το ίδιο έτος δαπάνες ύψους 30.000, 50.000, 100.000 ή ακόμα και 200.000 ευρώ.

Εφορία: Αποκαλύφθηκε λογισμικό που διέγραφε πάνω από 60% του τζίρου!

Οι φορολογούμενοι αυτοί, σύντομα θα κληθούν από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις  προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά τα οποία  να δικαιολογούν τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι εξηγήσεις των φορολογούμενων δεν είναι πειστικές και δεν υπάρχουν  στοιχεία, θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να  επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να  επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται  για απόκρυψη εισοδήματος.

Από τη διασταύρωση των 3,8 εκατ. δηλώσεων του 2022 (εισοδήματα 2021) η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, η ΑΑΔΕ συγκέντρωσε ένα τεράστιο όγκο 80 εκατ. δεδομένων. Αξιοποιήθηκαν  στοιχεία από τις κινήσεις  τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες  για διάφορες πληρωμές οι οποίες  συγκρίθηκαν  με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.  Η διασταύρωση χτύπησε «κόκκινο» για 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις με τους φορολογούμενους να καλούνται να περάσουν από την Εφορία τους.

«Θα μπούμε σε μια διαδικασία να  τους φωνάξουμε για  να δούμε εάν αυτά που βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα» ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής (RealFM) για να προσθέσει ότι οι έλεγχοι «είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης».

Για τις 420.000 φορολογικές δηλώσεις η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν μικρή και στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχός τους. Μετά τη  διαδικασία των εξηγήσεων θα γίνει το τελικό ξεσκαρτάρισμα και θα συνταχθεί νέα λίστα με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά  από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Η μεγάλη διασταύρωση

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:

  • Πληρωμές με κάρτες
  • Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο
  • Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
  • Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
  • Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)
  • Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments