....

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΑ «ΚΑΜΠΑΝΑ» ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ 1/1/2022

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2023 η μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων ρεύματος για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έπειτα από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Πλέον, προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο - κατά κύριο λόγο - την ισχύ των εγκαταστάσεων και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Αν και το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει, η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων - όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας - μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές. Ποιους αφορά; Αυτούς που υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους. Δηλαδή, εκείνους που έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές. Έτσι, για να δουν χαμηλότερες χρεώσεις θα αναγκαστούν να πάνε σε τροποποιήσεις,

 

 

Με άλλα λόγια, αν έχουν τριφασικό ρεύμα και καλύπτουν τις ανάγκες τους με μονοφασικό, θα πρέπει να το κάνουν για να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία).

Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Τι αλλάζει στις χρεώσεις για το ρεύμα

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80% στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της PΑΕ θα περιοριστεί σε 10% με το υπόλοιπο 90% να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις.

Θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους. Και θα βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments