....

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΝΤΡΑΣ: ΕΡΜΑΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ [ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ]

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ (ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟ) ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΝΤΡΑ
ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ Γ.ΤΣΕΠΚΕΤΖΗ
«Έρμαιο συμφερόντων των ιδιωτών ο Δήμος σήμερα..»
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έρωτας…»
«Είμαστε Εδεσσαίοι, αγαπάμε τον τόπο μας..»
«Το εκλογικό παιχνίδι αρχίζει από δω και πέρα…
«Ο Γιάννου έχασε ευκαιρίες…έπεσε σε μικροσυμφέροντα…»

  Μια πολύ ανθρώπινη και αποκαλυπτική συνάμα συνέντευξη του Γιάννη Σόντρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αναλυτικά στη συνέχεια του ρεπορτάζ. Κατασταλαγμένος, ανθρώπινος, ώριμος, προβληματισμένος για το μέλλον του Δήμου, ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας κάνει μια κατάθεση ψυχής. Η αγάπη του για τον τόπο τον ωθεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Δημαρχία της πόλης, με διαφορετικά δεδομένα αυτήν την φορά.
Μας μιλά για τον νέο Νόμο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, τον περίφημο «Κλεισθένη», και την απλή αναλογική που πλέον εισάγει: «Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί..» μας λέει « είναι πρωτόγνωρο, καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Δήμαρχος καλείται πλέον να είναι συντονιστής και όχι ο απόλυτος άρχοντας όπως ήταν μέχρι τώρα». Κρίσιμο το επόμενο διάστημα αφού «Ο Μάης είναι κοντά» μας λέει «η νέα Διοίκηση του Δήμου πρέπει να είναι υπεύθυνη, σοβαρή, να βάζει το εμείς πάνω από το εγώ..». Όπως φαίνεται έχει μελετήσει καλά τον Κλεισθένη και μας εξηγεί τι γίνεται με τις παρατάξεις αλλά και τι θα γίνει με τα συμβούλια στα χωριά.
Τον ρωτάμε για την υποψηφιότητα του. Απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «’Ολο αυτό το διάστημα αναρωτιόνταν αν θα κατέβω ή όχι.. Εκ του ρόλου μου, ως επικεφαλής παράταξης, είμαι υποχρεωμένος να κατέβω. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία, χρειάζεται εμπειρία και σύνεση…Δεν θα μπορούσα να γυρίσω την πλάτη μου..δεν αποστρατεύομαι..». Ενώ λίγο πιο κάτω τον ρωτάμε αν είναι υποψήφιος βουλευτής. Μας λέει «Αν δεν συμπέσουν οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης με τις εθνικές εκλογές και εφ΄όσον το επιθυμώ θα είμαι υποψήφιος βουλευτής..» (εννοείται με το ΚΙΝΑΛ).
Αναλύει στην διάρκεια της συζήτησης μας όλα όσα έγιναν επί θητείας του στον Δήμο. Αναφέρεται στα μεγάλα έργα: ΧΥΤΑ, βιολογικός καθαρισμός, πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις στο Βαρόσι και άλλα. Ενώ τονίζει πως «η σημερινή Διοίκηση είχε στα χέρια της ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για τον Δήμο που ουσιαστικά το έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια… Ο νυν Δήμαρχος έχει συνεργάτες που όφειλαν να λειτουργήσουν ισορροπιστικά.. Αντίθετα μια ελίτ κυβερνάει τον Δήμο που έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της συναλλαγής και της ευκαιριακής επιλογής.. Δεν μιλάω για ύποπτες συναλλαγές…». Ακόμη αναφέρεται στο μεγάλο ζήτημα της παραχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτη, τονίζοντας πως «ήταν επιλογή της Διοίκησης του Δήμου. Είναι έρμαιο των συμφερόντων των ιδιωτών…».
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν κάνει σκληρή αντιπολίτευση τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «είναι επιλογή μου να μην ξεκατινιάζομαι. Σέβομαι την πλειοψηφία των δημοτών. Εκτελώ με μέτρο και σύνεση τα ελεγκτικά μου καθήκοντα…».
Τον ρωτάμε γιατί νομίζει πως έχασε το 2010. Θέλοντας να μην εκφραστεί τονίζει πως (μετά από δική μας πίεση) «ήταν δικό μου λάθος, έβαλα λιγότερους υποψήφιους…».
Τον ρωτάμε για τον αντίπαλο του πλέον, υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Τσεπκετζή (που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κ.Σόντρα). Αναφέρει: «το ζητούμενο είναι να βρεις ενεργό πολίτη, να βγει πάνω από το εγώ και τα προβλήματά του και να ασχοληθεί με τα προβλήματα των άλλων. Τιμώ όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και χαίρομαι που ο Γ.Τσεπκετζής μπήκε σε αυτήν την διαδικασία. Σέβομαι την επιλογή του και του εύχομαι καλή επιτυχία.
Ενώ ρωτώντας τον αν έχει συνομιλήσει με τον κ.Τσεπκετζή λέει «ο χρόνος έχει κυλήσει. ΄Εχουν διαμορφωθεί συνθήκες και μπλοκ.. έχουμε υποχρέωση να επικοινωνούμε… Ο χρόνος δεν έχει έρθει.. Το εκλογικό παιχνίδι αρχίζει από δω και πέρα..».
Αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαμε, σας παρουσιάσαμε ορισμένα από τα όσα μας κατέθεσε ο κ.Σόντρας και θεωρούμε πως είναι χρήσιμο να δούμε και να ακούσουμε προσεκτικά όλα όσα μας είπε.
Και βέβαια ο Μάϊος είναι κοντά και θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να δούμε και να καταγράψουμε.


 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments