....

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ : ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε εκτεταμένη κοπή δέντρων, μέσα στο στρατόπεδο ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ από το Στρατό, μετά από άδεια από το αρμόδιο Δασαρχείο. Δεν πρόκειται για κοπή μεμονωμένων ή απλά επικίνδυνων δέντρων αλλά για μαζική κοπή δέντρων που άλλαξε ήδη τη μορφή της περιοχής.
    Μετά τις ανακοινώσεις του Δημάρχου Πέλλας ότι ήρθε σε συμφωνία με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) για «αξιοποίηση» των στρατοπέδων ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ και ΚΑΨΑΛΗ με την οικοπεδοποίηση της μισής έκτασης των στρατοπέδων, έρχεται (αθόρυβα) και η κοπή των δέντρων μέσα στο στρατόπεδο από τον Στρατό. Είναι προφανές ότι αποτελεί μια πολύ βολική προκαταρτική κίνηση, προκειμένου να ετοιμαστεί το έδαφος για την οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση της έκτασης, απαλλάσσοντας παράλληλα και τον Δήμο από ενδεχόμενες αντιδράσεις όταν αναλάβει την υποχρέωση της ανοικοδόμησης, που θα προβλέπει το «μνημόνιο συνεργασίας» με το ΤΕΘΑ.


    Το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον εδώ και δεκατέσσερα χρόνια έχει αναδείξει με ποικίλους τρόπους το ζήτημα της διεκδίκησης για την πλήρη κατά 100% παραχώρηση των στρατοπέδων ΚΑΨΑΛΗ και ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ στον Δήμο Πέλλας, που βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλης, με σκοπό την ανάδειξή τους ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ με έμφαση στο υψηλό πράσινο και με αντίστοιχες λειτουργίες και υπηρεσίες του οικοσυστήματος, με ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται εντός τους και με ήπιες μορφές πολιτιστικών δράσεων.


Η πόλη των Γιαννιτσών είναι μια τσιμεντούπολη με μόλις 2,1 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν το διεθνώς παραδεκτό όριο είναι 10 τ.μ.. Η έκταση των 300 στρεμμάτων περίπου των στρατοπέδων, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψε η Δημοτική Αρχή με το ΤΕΘΑ, αν και δεν έχει παρουσιαστεί για να γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπει, το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον το 50% της έκτασης, δηλαδή περίπου 150 στρέμματα, θα οικοδομηθούν για τις ανάγκες του Στρατού. Από την υπόλοιπη έκταση αν υπολογίσουμε την έκταση που απαιτείται για την ανάδειξη των μνημείων, τις απαραίτητες τσιμεντοποιήσεις και χαράξεις δρόμων, τις πεζοδρομήσεις αλλά και τους χώρους που θα οικοδομηθούν για πιθανές πολιτιστικές και άλλες χρήσεις, τότε το τμήμα που απομένει για χώρους πρασίνου είναι ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελεί αστικό δάσος – πάρκο, ούτε θα είναι ικανό να αποτελέσει πραγματικό πνεύμονα πρασίνου και ζωής για την πόλη.


Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε κοπή των δέντρων από τα στρατόπεδα. Να μην προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε οποιαδήποτε παραπέρα συμφωνία με το ΤΕΘΑ που θα φέρει την πόλη προ τετελεσμένων. Να ξεκινήσει άμεσα μια ανοιχτή συζήτηση - διαβούλευση για την ενημέρωση των πολιτών και την συνδιαμόρφωση των αποφάσεων μαζί με όλους τους πολίτες του Δήμου μας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα διαμορφώσει τετελεσμένα για την μελλοντική μορφή της πόλης μας και την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας. Ας αφήσουμε ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ έξω τους εγωισμούς και τις μικροκομματικές και παραταξιακές αγκυλώσεις και ας συνεννοηθούμε για το καλό των μελλοντικών γενεών της πόλης μας.


Η διεκδίκηση για πλήρη απόδοση των στρατοπέδων στον Δήμο, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει κυρίως αστικό δάσος - πάρκο με ήπιες παρεμβάσεις, δεν είναι καθόλου μαξιμαλιστική αλλά αντίθετα είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Άλλωστε ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τον Φεβρουάριο του 2011, όταν επισκέφτηκε τα Γιαννιτσά πρότεινε για το στρατόπεδο ΚΑΨΑΛΗ να περιέλθει ολόκληρο και όχι το μισό στην χρήση της τοπικής κοινωνίας και δήλωσε ότι περιμένει μια ολοκληρωμένη πρόταση από τον Δήμο Πέλλας για να το υλοποιήσει.


Δεν θα μπούμε στην συζήτηση, γιατί δεν έκανε τίποτα ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει αυτή την πρόταση του τότε υπουργού άμυνας. ΚΑΛΟΥΜΕ όμως έστω και τώρα την Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι έχει τη διάθεση να συζητήσει καλόπιστα και καλοπροαίρετα με όλους τους δημότες για το μέλλον της πόλης μας. Καλούμε επίσης τις υπόλοιπες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας, να ενημερωθούν ουσιαστικά και να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα.


Συμπολίτισσες, συμπολίτες
Να μην αφήσουμε και αυτή την τελευταία ευκαιρία να πάει χαμένη. Να μην ρίχνουμε απλώς ανάθεμα για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
Καλούμε όλους του πολίτες και τις συλλογικότητες της πόλης να ενημερωθούν, να πάρουν θέση και να παρέμβουν με κάθε τρόπο για να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων.

Το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για το θέμα και το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των φορέων της πόλης για την καλύτερη ενημέρωση και ανάδειξη των προτάσεών μας.


ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments