....

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΠΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ;

Αποσύρθηκαν προληπτικά από την αγορά 478 είδη παιδικής φροντίδας από φυσικό καουτσούκ (latex), διότι υπάρχει κίνδυνος για τα βρέφη που τα χρησιμοποιούν,

όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε σήμερα, ότι η εταιρεία ΣΤ. Παπαϊωάννου ΑΒΕΕ Παιδικών Ενδυμάτων και Συναφών Ειδών σε συνεργασία με το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας, προέβη για λόγους πρόληψης σε απόσυρση από την αγορά, όλου του αποθέματός της [49 τεμάχια] σε θηλές από φυσικό καουτσούκ (latex) με το εμπορικό σήμα Maternity 0-6, 30000279 θηλές με κωδικό BR8221400, για βρέφη ηλικίας 0-6 μηνών, κατασκευής του οίκου Dorel, οι οποίες κυκλοφορούσαν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

Η υπηρεσία ενημερώθηκε από καταναλωτή, ότι μετά από χρήση 2 μηνών, κομμάτι της συγκεκριμένης θηλής αποκόπηκε στο στόμα παιδιού του, με κίνδυνο πρόκλησης πνιγμού.

Παράλληλα, η εταιρεία απέσυρε προληπτικά από την αγορά συνολικά 438 τεμάχια ειδών παιδικής φροντίδας, της ίδιας ως άνω κατασκευάστριας εταιρείας, όπως μπιμπερό που έφεραν τις ανωτέρω θηλές, πιπίλες και θηλές για μπιμπερό, κωδικών τιμοκαταλόγων του 2012 και προγενέστερων ετών.

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι από τη χρήση ειδών παιδικής φροντίδας από φυσικό καουτσούκ, όπως πιπίλες και θηλές για μπιμπερό, εξαιτίας της φυσικής γήρανσης του καουτσούκ και της ποιοτικής υποβάθμισης αυτών, συνιστάται στους καταναλωτές να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης κάθε φορά πριν από τη χρήση αυτών, οι οποίες αναγράφονται στη χάρτινη συσκευασία ή σε φυλλάδιο που εσωκλείεται στη συσκευασία του προϊόντος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η θηλή από καουτσούκ θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά πριν από κάθε χρήση της και με την πρώτη ένδειξη φθοράς, ή ελαττώματος, να μην χρησιμοποιείται.

Επίσης, ζητείται από τους καταναλωτές, αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη χρήση της θηλής του μπιμπερό ή πιπίλας σε περίπτωση καταγγελίας, να αναφέρουν τον κωδικό ή τον αριθμό της παρτίδας που αναγράφεται επί της συσκευασίας ώστε να μπορεί να εντοπισθεί και να ελεγχθεί η συγκεκριμένη παρτίδα.

Η γενική γραμματεία Βιομηχανίας επισημαίνει στους φαρμακοποιούς, τους λιανοπωλητές και τους υπεύθυνους πώλησης των σούπερ μάρκετ το πόσο σημαντικό είναι τα είδη βρεφικής φροντίδας από φυσικό καουτσούκ να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες φύλαξης και συστήνει:

- προσοχή στα είδη παιδικής φροντίδας από φυσικό καουτσούκ (latex), στη διατήρησή τους στο ράφι έτσι ώστε να μην εκτίθενται στο φυσικό φως ή/και σε έντονη πηγή φωτισμού και θερμότητας.

- Οι φαρμακοποιοί και λιανοπωλητές να ελέγχουν τα είδη παιδικής φροντίδας από φυσικό καουτσούκ (latex) κατά την παραλαβή τους και να προσέχουν για τυχόν μακροσκοπικές ενδείξεις φθοράς και αλλοίωσης του χρώματος της θηλής του λάτεξ.

- Oι φαρμακοποιοί και λιανοπωλητές να προσέχουν κατά την παραλαβή, τα εμπορεύματα από φυσικό καουτσούκ (latex), θηλές, πιπίλες να συνοδεύονται από ενδείξεις και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.

- Οι φαρμακοποιοί να διαχειρίζονται το εμπόρευμα των ψευδοθήλαστρων και θηλών από φυσικό καουτσούκ (latex), έτσι ώστε να μην μένουν αποθέματα στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα (διαδικασία F.I.F.O., First In First Out).

Σχόλια - Facebook Comments