ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ:
Άγκυρα.
Ορισμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους έκθεσης της Τουρκίας στις δυτικές κυρώσεις λόγω της ανακοίνωσής της με τη Ρωσία να υιοθετήσει το τοπικό νόμισμα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ειδικά επειδή η Μόσχα υποκύπτει επί του παρόντος σε σκληρές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις, λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ένα από τα τουρκικά κανάλια, ο οικονομικός αναλυτής Ογκούζ Ντεμίρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη μετάβαση από το δολάριο στα δύο τοπικά νομίσματα στο εμπόριο, σημειώνοντας ότι το δολάριο ΗΠΑ «είναι ακόμα το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο».
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτό το βήμα πολύ περισσότερο από την Τουρκία, καθώς αναζητά διέξοδο ή διαφυγή από τις δυτικές κυρώσεις και προσπαθεί να διατηρήσει την ισχύ του τοπικού της νομίσματος και τη θέση της στις ξένες αγορές, επισημαίνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι οι τουρκικές τράπεζες ενδέχεται να υποβληθούν σε παρόμοιες κυρώσεις για παραβίαση των δυτικών πακέτων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Ο Ντεμίρ προειδοποίησε για τους κινδύνους στενής σύνδεσης της τουρκικής λίρας με το ρούβλι, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα πρέπει να επιτύχει ισοζύγιο πληρωμών στα δύο τοπικά νομίσματα, ώστε το ρούβλι να μην γίνει σημαντικό ξένο νόμισμα στη χώρα μελλοντικά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο «Al Jazeera Net».
Πρόσθεσε: «Πρέπει να επιτύχουμε ένα ισοζύγιο πληρωμών στα δύο τοπικά νομίσματα και φαίνεται δύσκολο να το πετύχουμε γιατί το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών με τη Ρωσία είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι εξαγωγές μας σε αυτή τη χώρα ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια 2021, ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε στα 29 δισ. δολάρια.»
Εξέφρασε επίσης τον φόβο του ότι η Τουρκία θα υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις λόγω της εμβάθυνσης των συναλλαγών της με τη Μόσχα, η οποία υπόκειται σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, ειδικά στον τραπεζικό τομέα.
Ο Ντεμίρ πιστεύει ότι η συμφωνία της Ρωσίας να πληρώσει στην Άγκυρα μέρος της τιμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να επιβάλει το εθνικό της νόμισμα σε διεθνείς συμφωνίες έναντι του ευρώ και του δολαρίου, υπό το φως των πρωτοφανών δυτικών οικονομικών κυρώσεων που την επηρεάζουν λόγω στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Και συνέχισε:
«Εάν η Τουρκία αρχίσει να πληρώνει για το φυσικό αέριο στη Ρωσία σε ρούβλια, θα εργαστεί για να παρέχει το ποσό που θα καταβληθεί από τα έσοδα των Ρώσων τουριστών και τα προϊόντα που εξάγει στη Μόσχα σε ρούβλια. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παρέχετε το απαιτούμενο ποσό, είτε θα αγοράσει το ρωσικό νόμισμα σε δολάρια ή ευρώ, είτε θα καταφύγει σε δανεισμό από το ρωσικό σύστημα πληρωμών (Mir), οπότε αυτό θα κοστίσει στο δημόσιο ταμείο πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως τόκους του δανείου».
Διμερές εμπόριο μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας
Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές σχέσεις ενίσχυσαν την οικονομική και εμπορική κίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στους τομείς των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, γεγονός που συνέβαλε στην επιτάχυνση της αύξησης της αξίας των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.
Μέσω ενός πακέτου συμφωνιών, οι δύο χώρες επιδιώκουν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας αυξήθηκε πέρυσι κατά 57%, φτάνοντας τα 33 δισ. δολάρια.
Η Τουρκία εισάγει κυρίως ενεργειακά προϊόντα από τη Ρωσία, πάνω από τα οποία είναι φυσικό αέριο, ενώ εξάγει στη χώρα αυτή μια σειρά από προϊόντα, κυρίως αγροτικά.
Η Ρωσία έχει υλοποιήσει μια ομάδα τεράστιων έργων στην Τουρκία, με πιο χαρακτηριστικό τον αγωγό Turkish Stream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους.
Επί του παρόντος, υλοποιεί επίσης το έργο του πυρηνικού εργοστασίου Ακκούγιου και το εργοστάσιο φορτηγών αερίου και ο τουρισμός κατέχει σημαντική θέση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Turk Press
--
Σχόλια - Facebook Comments