....

ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Ο καθηγητής Michael Moore, ένας τοξικολόγος, από το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Plymouth Marine Laboratory, ανέπτυξε μία καινούργια

θεωρία σχετικά με το γιατί μας κάνει καλό και γιατί νοιώθουμε ευχάριστα μετά από μία βόλτα στην εξοχή ή δίπλα στην παραλία.

Ισχυρίζεται, λοιπόν, ότι ο αέρας της εξοχής έχει πληθώρα χημικών που απελευθερώνονται από τα φυτά, τους μύκητες και τα βακτήρια που βοηθούν στο να δυναμώσουν οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μας.

Τα φυτοχημικά, που είναι υπεύθυνα για το έντονο χρώμα των φυτών μπορεί να γίνουν τοξικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά είναι ευεργετικά σε μικρές δόσεις. Γιατί;Image and video hosting by TinyPic

Ουσιαστικά ο οργανισμός τα αντιλαμβάνεται ως δηλητήρια –παρ' όλο που δεν τα λαμβάνει σε μεγάλες δόσεις ώστε να γίνουν τοξικά– με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί μηχανισμούς άμυνας και φυσικά να τα συνηθίζει σιγά σιγά. 

Έτσι, εξηγείται και το γιατί νιώθουμε τόσο καλά μετά από μία βόλτα στη φύση αλλά και γιατί πληθώρα ερευνών έχει σημειώσει τα θετικά της επαφής μας με την εξοχή, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης ο περιορισμός των ορμονών του στρες, αλλά και η μεγαλύτερη διάθεση για σωματική άσκηση.

Ο καθηγητής Moore μάς προτρέπει μάλιστα να κάνουμε μία βόλτα στην εξοχή και να μυρίσουμε τον αέρα για να βρούμε τη διαφορά με τον αέρα που αναπνέουμε στην καθημερινότητά μας και πιστέψτε με –λέει ο Moore- είναι κάτι πολύ παραπάνω από την έλλειψη μόλυνσης.

Ο ίδιος πάντως σκέφτεται να ανακαλύψει τον τρόπο να χωρέσει… σε ένα μπουκάλι τα φυταχημικά και τα συστατικά του αέρα της εξοχής, ώστε να εμπλουτίζει με αυτά την ατμόσφαιρα των σπιτιών, αλλά και των υπόλοιπων χώρων που κινούμαστε.

Σχόλια - Facebook Comments