
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ-ΝΑΖΙΣΤΗ ΜΟΝΑΡΧΗ;
Οκτώβριος 7, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Φωτό: Ο Βούλγαρος τσάρος Μπόρις ο Γ’ με τον Αδόλφο Χίτλερ
Μόλις προχθές ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στην εκδήλωση για τη μνήμη του τσάρου Σαμουήλ έκανε μνεία στο πρόσωπο του φιλοναζιστή Βούλγαρου μονάρχη Μπόρις Γ’.
Τα βουλγαρικά media αναφέρονται σε αυτόν τον βασιλιά της Βουλγαρίας.
Ήταν ηγεμόνας κοντά στο λαό, μονάρχης φιλοναζιστής ή ενοποιητής; 130 χρόνια μετά τη γέννησή του, η φιγούρα του Τσάρου Μπόρις Γ’ συνεχίζει να συναρπάζει στη Βουλγαρία, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.
Προετοιμάστηκε να γίνει πολιτικός από παιδί, διάδοχος του θρόνου ανάμεσα στα αξιώματα και τη μεγαλοπρέπεια, ο Μπόρις Γ’ παραμένει ένας βασιλιάς του οποίου η προσωπικότητα μέχρι σήμερα κρύβει ανύποπτες ιστορίες.
Ο συγγραφέας και μέλος της «Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας» Μιχαήλ Κούντσεφ μας οδηγεί στον βασιλικό σιδηροδρομικό σταθμό Kazichene. Στο βιβλίο του «Το Πνεύμα του Τσάρου» συλλέγει μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, πληροφορίες από διεθνή αρχεία και τον Τύπο για τη ζωή του Μπόρις Γ’.
Συναντάμε τον Μιχαήλ 106 χρόνια μετά τη στέψη του Μπόρις, που επέστρεψε από το μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το έθνος είναι ορφανό, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί πατέρες δεν έχουν επιστρέψει. Όσοι επέστρεψαν έχουν επιστρέψει ανάπηροι. Ο Μπόρις είναι 24 ετών. Αυτό το αγόρι, 24 ετών, πρέπει να γίνει ο πατέρας του έθνους».
Ο Μπόρις Γ’ σκληρύνθηκε ως πολιτικός εν μέσω αιματηρών πολιτικών αψιμαχιών, μοιράστηκε την εξουσία με το κοινοβούλιο, επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας το 1925 στο πέρασμα Arabakonak.
Παρά την κατάσταση και την ιδιότητά του, ο Μπόρις III προσπαθεί να είναι ανάμεσα στους υπηκόους του.
«Του άρεσε πολύ να πηγαίνει σε κάποιο χωριό, στο πιο φτωχό σπίτι χωρίς προειδοποίηση.
Να τρώει ό,τι τρώει και μετά να ευχαριστεί.
Μόλις στην Ποποβίτσα μπήκε σε ένα σπίτι, η γιαγιά τον αναγνώρισε αμέσως, καθώς στο σπίτι της υπήρχε ένα πορτρέτο του Τσάρου Μπόρις.
Τον κοιτάζει, του λέει: «Μεγαλειότατε, τι κάνετε εδώ;».
Της απαντά ότι ήρθε να φάει, κι αυτή δεν έχει παρά ένα κατσαμάκι με ρίγανη.
Κάθεται, τρώει, μετά, φεύγοντας, βγάζει το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα από την εποχή του τσάρου και ευχαριστεί για τη φιλοξενία», γράφει ο Κούντσεφ.
«Από πολύ μικρός, όταν ο πατέρας του προσπάθησε να του διδάξει αυτές τις βασιλικές συνήθειες, αρνιόταν να τρώει ακριβά πράγματα στις δεξιώσεις. Οι απόγονοί του λένε: «Το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά ήταν ένα φλιτζάνι τσάι τίλιο και μια φέτα βούτυρο» σημειώνει ο συγγραφέας.
Ο Βούλγαρος Μπόρις ΙΙΙ με τον Χίτλερ, σύμμαχοι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Συμεών της Σαξομπουργκ-Γκόθα ήταν παιδί του γάμου του Τσάρου Μπόρις Γ’ και της Γιοβάννας της Σαβοΐας, νονός της οποίας το 1930 ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Συμεών ήταν ένας 6χρονος πρίγκιπας όταν ο πατέρας του έχασε τη ζωή του.
Η ιστορία θα θυμάται τον Boris III ως ενοποιητή. Με τη βοήθεια των Ναζί επεδίωξε να κατακτήσει τα γειτονικά εδάφη που κατοικούνται από εθνοτικούς Βούλγαρους – Βαρντάρσκα (νοτιοσλαβία), Θράκη της Λευκής Θάλασσας (ελληνική Θράρκη), Νότια Δοβρούτζα (νότια Ρουμανία).
Ο Τσάρος Μπόρις θα μείνει στη μνήμη και ως σωτήρας των Βουλγάρων Εβραίων, που δεν επέτρεψε την απέλασή τους, αλλά τους κινητοποίησε στο λεγόμενη εργατική υποχρέωση. Όλες οι κινήσεις του βέβαια υπό την σκιά της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Βλαντιμίρ Ζλατάρσκι είναι ιστορικός, συγγραφέας της μελέτης «Το Ράιχ και το Βασίλειο». Από αυτόν μαθαίνουμε ότι μετά το πραξικόπημα της 19.05.1934, αφού ο Μπόρις Γ’ έγινε μοναδικός κυρίαρχος, η Βουλγαρία και η ναζιστική Γερμανία πλησίαζαν όλο και περισσότερο.
Βουλγαρία και ναζιστική Γερμανία σχεδόν ενώθηκαν
«Σχεδόν το 70% του εξωτερικού εμπορίου της Βουλγαρίας γίνεται με τη Γερμανία. Στην περίπτωση των στρατιωτικών προμηθειών, αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο. Η μόνη πραγματική δυνατότητα με την οποία η Βουλγαρία μπορεί να ενταχθεί στις οικονομικές σχέσεις είναι μέσω των επαφών με τη Γερμανία», λέει ο ιστορικός.
«Ο Τσάρος Μπόρις ήταν καλός διπλωμάτης. Η Βουλγαρία κατάφερε να καταλάβει μια θέση στην οποία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του Τριμερούς Συμφώνου, κατέχει μια πολύ πιο κομματική θέση. Δεν συμμετείχε στον πόλεμο στο Ανατολικό Μέτωπο. Αυτά είναι πράγματα που είναι αδιανόητα για άλλες χώρες του Τριμερούς Συμφώνου», λέει ο Ζλατάρσκι.
Λίγο μετά από αυτή την τελευταία συνάντηση στο κατάλυμα «Λύκος», ο Τσάρος Μπόρις Γ’ έχασε τη ζωή του.
Μέχρι σήμερα, η αιτία του θανάτου του μονάρχη δεν είναι ξεκάθαρη – καρδιακή προσβολή, δηλητηρίαση, απόπειρα του Ράιχ, της Σοβιετικής Ένωσης ή της Μεγάλης Βρετανίας.
Μετά τον θάνατό του στις 28/08/1943, το προσκύνημα στον Μπόρις Γ’ συνεχίστηκε για μια ολόκληρη εβδομάδα και περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι τον αποχαιρέτησαν. Ενταφιάστηκε στο μοναστήρι της Ρίλα, αλλά το 1946 τα λείψανα προσβλήθηκαν από κομμουνιστές ακτιβιστές και ο τάφος ισοπεδώθηκε.
Την ίδια χρονιά, μετά από δημοψήφισμα, η Βουλγαρία ανακηρύχθηκε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για μοναρχική εξουσία στη χώρα μας.
Σήμερα, 130 χρόνια μετά τη γέννησή του, η μνήμη του Μπόρις Γ’ ξεπερνά τον σταθμό του χρόνου. Παραμένει ένας πολιτικός που, παρά τη γεωπολιτική κατάσταση, παρά τις εξαρτήσεις και τις δύσκολες αποφάσεις, παραμένει ως το τέλος Βούλγαρος.
bTV ,Cross.bg
Σχόλια - Facebook Comments