......

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Πάνε πίσω όλες οι πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, για χάρη των πληγέντων από τον «Ιανό»

 

 

Σε δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ έχει εξελιχθεί η διαδικασία επίσπευσης της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον «Ιανό». Στρατιές βουλευτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας είτε προσωπικά είτε διαδικτυακά «περνούν» από το γραφείο του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ζητώντας για τους αγρότες της περιοχής τους είτε την ίδια μεταχείριση με τους πληγέντες από τον «Ιανό», είτε να μην καθυστερήσουν οι εκτιμήσεις ζημιών και τα κατά τόπους πορίσματα λόγω του «Ιανού».

Κι αυτό γιατί έχει διαρρεύσει στα βουλευτικά γραφεία η πληροφορία ότι οι 200 εκτιμητές γεωπόνοι που έχουν επιστρατευτεί για τις ανάγκες του ελέγχου των δηλώσεων ζημιάς των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων από τον «Ιανό», έχουν προέλθει από άλλες περιοχές και υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, όπου ήταν επιφορτισμένοι με την έκδοση πορισμάτων για ζημιές που προκλήθηκαν πριν τον «Ιανό» ή αμέσως μετά.

Η συγκέντρωση, λοιπόν, όλου του εκτιμητικού έργου του Οργανισμού στις συγκεκριμένες περιοχές (Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα κυρίως) πάει πίσω ολόκληρο τον προγραμματισμό των αποζημιώσεων προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από άλλες περιοχές.

Το άλλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι το νομοθετικό προηγούμενο που προκάλεσε η τροπολογία για 100% προκαταβολές αποζημιώσεων για πληγέντες από θεομηνίες (πλημμύρες όπως του «Ιανού») έχει «ανοίξει την όρεξη» βουλευτών της επαρχίας της ΝΔ, που βλέπουν ευκαιρία και για τους δικούς τους ψηφοφόρους, ζητώντας την ίδια μεταχείριση, π.χ. για τα θύματα της «Θάλειας».

Λυκουρέντζος προς Καραγκούνη: Πρώτα θα εξοφληθούν οι πληγέντες από τον Ιανό - άλλες οικονομικές ενισχύσεις-αποζημιώσεις οι οποίες εκκρεμούν από τον οργανισμό θα πραγματοποιηθούν από αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους

Συνάντηση πραγματοποίησε στις 04/11/2020 ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με κύριο θέμα συζήτησης τις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πληγέντες αγρότες από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα μας και κατ' επέκταση τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα ο Διοικητής ενημέρωσε τον κ. Καραγκούνη ότι, όσο αφορά τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον «ΙΑΝΟ», οι πληγέντες αγρότες θα λάβουν τις σχετικές οικονομικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020.

Επιπρόσθετα ο κ. Καραγκούνης ενημερώθηκε ότι όσο αφορά τις όποιες άλλες οικονομικές ενισχύσεις-αποζημιώσεις οι οποίες εκκρεμούν από τον οργανισμό θα πραγματοποιηθούν από αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους.

Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος γνωστοποίησε στον Βουλευτή ότι οι καταβολές των αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθούν εντός των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου του 2021 εμπροσθοβαρώς Ιουνίου και Ιουλίου που γινόταν τα προηγούμενα έτη.

Οι ροδακινοπαραγωγοί Σερβίων και Βελβεντού ζητούν επίσπευση της πληρωμής των αποζημιώσεων

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης, του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αμπά, των Δημάρχων Χ. Ελευθερίου (Σερβίων) και Μ. Στεργίου (Βελβεντού), του Διευθυντή του Τοπικού Καταστήματος ΕΛΓΑ Γ. Βρόντζου, των εκπροσώπων των συνεταιρισμών Βελβεντού «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δ. Κοσμά και «ΑΣΕΠΟΠ» Ν. Κουτλιάμπα, του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Β. Τζιουρά, συζητήθηκε αναλυτικά το ζήτημα των αποζημιώσεων και ενισχύσεων προς τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την εκτενή συζήτηση και την άμεση ανταπόκριση. Τα αναλυτικά στοιχεία και η τεκμηρίωση του αιτήματος των παραγωγών πιστεύω ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Ήδη, χάρη στην ταμειακή επάρκεια που διασφάλισε η Κυβέρνηση προς τον οργανισμό αποζημιώσεων, ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι εφόσον έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, θα προβεί στην προκαταβολή, ακόμα και στην πλήρη εξόφληση τους εντός του τρέχοντος έτους, κάτι που φάνταζε απίθανο βάσει της προηγούμενης εμπειρίας. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να ερευνήσει τα στοιχεία και τις δυνατότητες ενίσχυσης από εναλλακτικές πηγές.»

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments