....

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΓΗ;


Η φυγή και η απουσία του σκύλου μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Γίνεται ακόμα πιο αβάσταχτη και τρομακτική όταν συνειδητοποιείς πως ο σκύλος έφυγε σκόπιμα. Εάν το σκυλί σας έχει την τάση να φεύγει επανειλημμένα, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί και πως θα το σταματήσετε.
Όπως και σε κάθε προβληματική συμπεριφορά πρωταρχικός σκοπός μας είναι να καταλάβουμε το γιατί, την λειτουργία αυτή της συμπεριφοράς. Εάν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα,  θα μπορούμε να καταλάβουμε και πως θα καλύψουμε τις ανάγκες του σκύλου μας πριν οδηγηθεί στην φυγή για ακόμα μια φορά.
Δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον σκύλο μας, και εάν μπορούμε σίγουρα δεν θα λάβουμε απάντηση. Έτσι είναι σημαντικό να κάνουμε κάποιες υποθέσεις με βάση την συμπεριφορά τους και τα πρότυπα συμπεριφοράς του είδους του.
Ο σκύλος πλήττει
Αυτός είναι ο συνηθέστερος λόγος που τα σκυλιά δραπετεύουν.
Μπορεί να έμειναν πολύ χρόνο μόνα τους στην αυλή και να μην έχουν τι να κάνουν. Θα αναζητήσουν νέο ενδιαφέρον στην γειτονιά.
Εάν δεν παρέχετε στο σκυλί σας κάτι να κάνει, κάτι να το απασχολεί πιθανότερα να βρει δικές του εξωτερικές ασχολίες. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι θα αδράξει την όποια ευκαιρία για μια νέα περιπέτεια.
Μπορείτε να προλάβετε αυτή την συμπεριφορά κρατώντας το δραστήριο, με σωστή άσκηση και παιχνίδια για μάσημα και απασχόληση.
Το σκυλάκι ψάχνει σύντροφο
Πολλά σκυλάκια επιθυμούν να αναζητήσουν μια νέα αγάπη έξω από το οικιακό περιβάλλον. Ακόμα και εάν έχετε ζευγάρι σκύλων ή σκύλο που έχει στειρωθεί δεν αποφεύγετε τον κίνδυνο να δραπετεύσει για να να αναζητήσει σύντροφο.
Εάν ο αρσενικός σας σκύλος μυρίσει μια θηλυκιά κοντά στο σπίτι, θα προσπαθήσει να πηδήξει ή να κόψει τον φράκτη για να την συναντήσει.
Τα θηλυκά σε οίστρο επίσης μπορεί να δραπετεύουν για να αναζητήσουν έναν αρσενικό σύντροφο.
Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των πιθανότατων.
Κυνήγι
Πολλά σκυλιά πηδούν φράκτες ή φεύγουν από την πόρτα για να κυνηγήσουν ένα λαγουδάκι, ένα σκίουρο ή οποιοδήποτε τρωκτικό ή μη μπορεί να είναι το ιδανικό θήραμα για εκείνα.
Η τακτική μπορεί να είναι πιο συχνή στους σκύλους Husky, αλλά γενικότερα σε όλα τα σκυλάκια αρέσει να κυνηγούν μικρά αφράτα ζωάκια.
Εάν αφήσετε το σκυλί σας χωρίς επιτήρηση θα προσπαθήσει να κυνηγήσει ό,τι ενδιαφέρον συναντήσει, κάτι που απολαμβάνει περισσότερο σαν χόμπι.
Το χόμπι αυτό θεωρείται πολύ διασκεδαστικό για τους σκύλους ακόμα και ένα πρέπει να υπερβούν εμπόδια και να πηδήξουν έναν φράκτη.
Η επίβλεψη και η βελτίωση της περίφραξης θα βοηθήσουν και θα αποτρέψουν τον σκύλο σας από το να δραπετεύσει για να κυνηγήσει ζώα.

 
Το σκυλί σας φοβάται
Ακόμα και τα πολύ καλά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορεί να φύγουν όταν αισθανθούν υπέρμετρο φόβο.
Αυτό το πρόβλημα συναντάται κατά την διάρκεια ισχυρών καταιγίδων ή πυροτεχνημάτων. Αυτές οι ξαφνικές εκρήξεις μπορεί να προκαλέσουν πανικό στο σκύλο. Η φυγή είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από τους τρομακτικούς ήχους. Μπορεί να πηδήξουν ψηλούς φράκτες ή να ξεφύγουν μέσα από παράθυρα και πόρτες.
Φροντίστε κατά την διάρκεια δυνατών καταιγίδων, ή πυροτεχνημάτων να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή μέσα στο σπίτι και να καταπραΰνετε τους φόβους του με λιχουδιές.
Πως να σταματήσετε την τακτική φυγής
Η κύρια τακτική για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να το σκάσει είναι να τον δυσκολέψετε ακόμα περισσότερο, να περιορίζετε τις επιλογές του. Μην αφήνετε τον σκύλο σας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς επίβλεψη και εάν δεν έχετε φράκτη φτιάξτε έναν.
Εάν έχετε φράκτη επενδύστε τον και κάνετε τον πιο ψηλό. Εάν οι κανονισμοί τις πολυκατοικίας ή της γειτονιάς δεν επιτρέπουν την περίφραξη , απλά μην αφήνεται τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη σε εξωτερικούς χώρους.
Οι υπόγειοι  φράκτες και τα ηλεκτρονικά περιλαίμια δεν είναι ιδανικά καθώς μπορεί να τραυματιστούν τον σκύλο σας και να του δημιουργήσουν αυξημένη επιθετικότητα.
Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο ζήτημα. Σίγουρα, ένας ασφαλής φράκτης και η επίβλεψη θα βοηθήσουν.
Εάν ο σκύλος σας πλήττει πραγματικά, θα προσπαθήσει να βρει άλλη διέξοδο. Ακόμα και μια καλή περίφραξη δεν θα τον αποτρέψει από την φυγή.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την ρίζα του προβλήματος:
Στειρώστε τα σκυλιά σας για να αποτρέψετε την σεξουαλική φυγή. Αυτό θα μειώσει τις ορμονικές ανάγκες αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα την συνήθεια για περιπλάνηση.
Δώστε ενδιαφέροντα πράγματα στα σκυλιά που πλήττουν. Τα σκυλιά που βρίσκουν ενδιαφέροντα στο σπίτι τους δεν θα θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα περιπέτεια έξω από αυτό. Δώστε τους μασητικά παιχνίδια, παζλ και ό,τι άλλο θα τα κρατήσει δραστήρια και ενεργά.
Αυξήστε την άσκηση του ώστε να μην νιώσει την ανάγκη να το κάνει μόνος τους. Μερικά σκυλιά χρειάζονται περισσότερο περπάτημα και τρέξιμο από όσο άλλα. Επίσης για τα σκυλιά που τα ένστικτά τους τα οδηγούν να κυνηγούν θηράματα, δώστε  τους έναν πόλο έλξης εντός περίφραξης στο ασφαλές περιβάλλον τους.
Βοηθήστε ένα τρομαγμένο σκύλο από δυνατούς θορύβους. Ηρεμήστε τον με λιχουδιές ή χαλαρωτικούς ήχους. Επίσης σε πολλά σκυλιά είναι πραγματικά βοηθητική η απευαισθητοποίηση στον θόρυβο.
Εάν ο σκύλος σας συνηθίζει να περιφέρεται ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή. Ένας εκπαιδευτής θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα πρόγραμμα προπόνησης που θα κρατάει το σκυλί σας ασφαλές. Η παρέμβαση του εκπαιδευτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που η φυγή είναι αποτέλεσμα φόβου ή κυνηγίου θηράματος.

Το παραπάνω άρθρο έχει συνταχθεί από την ομάδα του Allaboutpets.gr ενός ιστολογίου αφιερωμένο αποκλειστικά στα αγαπημένα μας κατοικίδια!

Σχόλια - Facebook Comments