....

ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Για να τις φορέσει στις 24 Μαϊου. Μέχρι τότε όμως ετοιμάζεται νομοσχέδιο- σκούπα. Διαβάστε τι θα περιλαμβάνει. Θα έλθει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί με κανονική διαδικασία και όχι ως κατεπείγον

Το αστείο με τη γραβάτα που δηλώνει πλέον έτοιμος να φορέσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις 24 Μαϊου συνέχισε σήμερα πριν το υπουργικό συμβούλιο ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

 

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετέβη πριν το υπουργικό στο Μαξίμου και δώρισε στον πρωθυπουργό δύο γραβάτες: μία κοραλλί με άσπρο και μία μπλε με κόκκινο και άσπρο. Ενημέρωσε μάλιστα στη συνέχεια τους δημοσιογράφους ότι ο κ.Τσίπρας ξέρει να δένει τον κόμπο... από τη θητεία του στο ναυτικό. Σε δηλώσεις του δε στη συνέχεια ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του που στήριξε σύσσωμη και δήλωσε με νόημα ότι οι ΑΝΕΛ "θα παραμείνουν το αναγκαίο καλό", στην κυβέρνηση δηλαδή προφανώς. Υποστήριξε μάλιστα ότι: "Πετύχαμε την έξοδο της Ελλάδος από την εποχή των μνημονίων και των δανειστών".

Το δώρο Καμμένου στον Τσιίπρα φυσικά είχε συμβολισμό, προκειμένου ο πρωθυπουργός να φορέσει τις γραβάτες- δώρο του κ.Καμμένου στις 24 Μαϊου, όταν όπως ελπίζει η κυβέρνηση θα έχει υπάρξει μία τελική και θετική συμφωνία και για την ελάφρυνση του χρέους.

Μέχρι τότε όμως πρέπει να γίνουν ορισμένα όχι ευχάριστα ούτε εύκολα βήματα:

Ετοιμάζεται λοιπόν το νομοσχέδιο- σκούπα, καθώς όλες οι εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν πριν το Eurogroup της 24ης Μαϊου με κανονικές και όχι κατεπείγουσες διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο, για το οποίο δουλεύουν τα τεχνικά κλιμάκια, θα περιλαμβάνει:

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% από 23% σε 24%, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, την ίδρυση του νέου ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού μετά τη συμφωνία και επιμένουν ότι: "Δεν υπάρχουν μέτρα στο μηχανισμό. Οι περικοπές θα είναι είτε από έσοδα είτε από τις δαπάνες. Ούτως ή άλλως όταν δεν έχεις πιάσει το στόχο θα λάβεις μέτρα. Ο μηχανισμός θεσμοθετείται για διασφάλιση".

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και αρκετοί υπουργοί συνεχάρησαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις άοκνες προσπάθειες και τη μάχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη, Γ. Κατρούγκαλο αλλά και τις ομάδες τεχνοκρατών που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτά τα παιδιά έχουν θυσιαστεί όλον αυτόν τον καιρό, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θα είναι πολύ χρήσιμοι στην Ελλάδα στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments