....

H ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ (ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ)- ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και τα κλιματιστικά είναι για πολλούς απολύτως απαραίτητα.

 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομα που πλήττεi η νόσος των Λεγεωνάριων, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κάθε κλειστό χώρο (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ).

Η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό legionella.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News

Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”. Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Συμπτώματα

Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Ρίγη
Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές
Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες σας και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι ένας σοβαρός τύπος πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο λεγεωνέλλα, το οποίο βρίσκεται στο γλυκό νερό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα βακτήρια βρίσκονται σε ντους και βρύσες, υδρομασάζ, κλιματιστικά, δεξαμενές νερού, διακοσμητικές βρύσες ή υδραυλικά συστήματα σε μεγάλα κτίρια.

Πώς μεταδίδεται;

Οι άνθρωποι αναπνέουν μικρά σταγονίδια νερού που περιέχουν τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια, υψηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλοι. Τα συμπτώματα αρχίζουν 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση. Ο γιατρός θα κάνει εξετάσεις για πνευμονία και θα ζητήσει εξέταση ούρων ή φλέγματος για να διαπιστώσει εάν το βακτήριο λεγεωνέλλα ευθύνεται για τη λοίμωξη των πνευμόνων.

Μπορώ να κολλήσω από κάποιον;

«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τη νόσο των λεγεωνάριων σε άλλους ανθρώπου», λέει το CDC.

 

 

Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο;

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με νόσο των λεγεωνάριων πεθαίνει, σύμφωνα με το CDC. Η ασθένεια των Λεγεωνάριων αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν έχουν πλήρη ανάκαμψη.

Πόσα περιστατικά σημειώνονται ετησίως;

Περίπου 7.500 περιστατικά της νόσου αναφέρθηκαν στο CDC το 2017, δήλωσε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να έχει υποτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός επειδή δεν γίνεται πάντα σωστή διάγνωση. Τα κρούσματα, πάντως, αυξήθηκαν κατά 550% από το 2000.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Δεν υπάρχουν εμβόλια που να προλαμβάνουν τη νόσο των λεγεωνάριων. Αντ' αυτού, σύμφωνα με το CDC, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές -κυρίως μεγάλων- κτιρίων φροντίζουν να διατηρούν τα δομικά συστήματα ύδρευσης, θέρμανσης/ψύξης και εξαερισμού σε πολύ καλή κατάσταση.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Άτομα άνω των 50 ετών, όσοι καπνίζουν ή πρώην καπνιστές και άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. «Η αποφυγή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης», σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Από πού προέρχεται το όνομα;

Σε συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion), στη Φιλαδέλφεια το 1976, 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 άτομα αρρώστησαν από τη συγκεκριμένη νόσο, λόγω κακής συντήρησης του συστήματος εξαερισμού του ξενοδοχείου στο οποίο έγινε το συνέδριο.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments