....

"ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! "ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ (VIDEO)

Επί τόπου στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» του «11» από τις 1:30 τα χαράματα το «West Capella»
- Η γεώτρησης της TOTAL θα διαρκέσει 72 ημέρες και 1 μήνας επεξεργασίας των δεδομένων
- Πρώτη γεώτρηση σε ανθρακικά πετρώματα, που ξεκλειδώνει πιθανότητες να υπάρχουν παρόμοια κοιτάσματα
- Οι γαλλικές φρεγάτες που ναυλοχούσαν στο λιμάνι Λάρνακας από χθες, απέπλευσαν για το τεμάχιο «11» [vid]
- Τα μεγαλύτερα ευρήματα στον κόσμο, όπως του "Ζορ" βρίσκονται σε ανθρακικά πετρώματα
- «Χλιαρή» παράνομη τουρκική NAVTEX [697/17] και ασκήσεις με πραγματικά πυρά
- Αν. Κ.Ε.: Σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων δεν υπάρχει καμία απειλητική ένδειξη στα ραντάρ, σε επιφυλακή το ΚΣΕΔ
- Αμερικανικά, γαλλικά, ελληνικά και ισραηλινά πολεμικά σκάφη σε προστατευτικό κλοιό πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ

Το West Capella έχει ήδη αφιχθεί από τις 1:30 π.μ. επί τόπου στον στόχο του, όπου θα διεξαχθεί η γεώτρηση, σύμφωνα και με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους. Το πλοίο γεωτρύπανο θα προχωρήσει σε κάποιες προγραμματισμένες δοκιμές και ελέγχους πριν από την γεώτρηση, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν λίγες μέρες και μετά την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11. Με οδηγία προς ναυτιλλομένους που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017.

Εξάλλου, πλέον επιβεβαιώνεται η παρουσία Αμερικανικών, γαλλικών, ελληνικών και ενός ισραηλινού πολεμικών σκαφών σε έναν προστατευτικό κλοιό πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, από την νότια πλευρά της και από τα δυτικά προς τα ανατολικά. (Διαβάστε αναλυτικά για τα πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ). Σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στην Λάρνακα, μεταδίδεται η από χθες βράδυ παρουσία γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της πόλης, οι οποίες μάλιστα απέπλευσαν σήμερα με κατεύθυνση το πεδίο-στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ. (Δείτε το ρεπορτάζ για τις γαλλικές φρεγάτες ΕΔΩ)

Ήδη ειδήμονες στην Κύπρο αναφέρουν ότι υφίστανται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες ενδείξεις, οι οποίες ευελπιστούν να μετουσιωθούν σε αποδείξεις μετά την γεώτρηση από την TOTAL στο τεμάχιο «11». Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα χρειαστούν 72 μέρες γεώτρησης και ένας μήνας επεξεργασίας από την TOTAL, ενώ αν δεν πέσουν σε

«ξερό πηγάδι» η εταιρεία θα προχωρήσει και σε γεώτρηση στο «Ονησίφορος 2» πλησίον του «Ονησίφορος Δυτικό -1». Αν όμως τελικά πέσει το πλωτό γεωτρύπανο West Capella σε «ξηρό πηγάδι» οι διαδικασίες θα τερματιστούν αρκετά νωρίτερα, με στελέχη όμως της Total ημιεπίσημα να δηλώνουν πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει εντοπισμός Φυσικού Αερίου και μάλιστα σε ικανές προς εκμετάλλευση ποσότητες, πιθανόν όμως όχι της τάξης του αιγυπτιακού υπερκοιτάσματος «Ζορ», ωστόσο η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο τεμάχιο «11», θα «ξεκλειδώσει» αντίστοιχες ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή του «Ερατοσθένη», όπου και εκεί παρατηρείται παρόμοια γεωμορφολογία.
Αναλυτικό ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ:

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.



Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του τεμαχίου «11» μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 και το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τεμάχιο «11» και δημιουργεί αισιοδοξία για εξεύρεση παρόμοιων κοιτασμάτων με αυτά του «Ζορ».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ NAVTEX ΚΑΙ ΖΩΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ «11»
Η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) , ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Κapella», η οποία αφίχθη στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η είσοδος στη ζώνη ασφαλείας απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο. To «West Κapella», όπως έχουμε προαναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση, αναμένεται σήμερα Τετάρτη πρωί να βρίσκεται επί τόπου στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Μετά την άφιξή του στην Κύπρο το πλοίο γεωτρύπανο αναμένεται να προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες προκαθορισμένες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν διάρκεια μικρότερη της μιας εβδομάδος και μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν, εκτός απρόοπτου ως προβλέπονται οι εργασίες γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος». Η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι και περίπου το τέλος του Αυγούστου και όταν πλέον το γεωτρύπανο θα έχει φτάσει σε βάθος από από 3.500 ως και 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό, που είναι ο στόχος και η κορυφή του δυτικού τμήματος του προσδοκώμενου κοιτάσματος «Ονισήφορος».

Θα πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από τις δύο της Noble και τις δύο της ΕΝΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», από πλευράς TOTAL έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες και σενάρια ανάλογα με παράγοντες που επηρεάζουν, ακόμα και σε σχέση με ανέμους, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ με στοιχεία αποτυπωμένα με κάθε λεπτομέρεια.

Επίσης, το γεωγραφικό στίγμα της προγραμματισθείσας γεώτρησης έχει καθοριστεί εδώ και αρκετό καιρό, ευρισκόμενη σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Κύπρου, εντός του τεμαχίου «11». Παράλληλα, αναφέρεται πως έντονο παραμένει το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum για τις διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», από τις TOTAL-ENI, καθώς αυτή θα διεξαχθεί σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τα όρια με το τεμάχιο «10» στο οποίο κατέχουν τα δικαιώματα.

Η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους, NAVTEX [697/17], με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) , ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Capella», η οποία αναμένεται να αφιχθεί στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η είσοδος στη ζώνη ασφαλείας απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο.

To «West Capella», αναμένεται αύριο Τετάρτη πρωί να βρίσκεται στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους, NAVTEX [697/17], με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) , ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Capella», η οποία αναμένεται να αφιχθεί στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η είσοδος στη ζώνη ασφαλείας απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο.

To «West Capella», αναμένεται αύριο Τετάρτη πρωί να βρίσκεται στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ NAVTEX ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ
Ωστόσο η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο εξέδωσε οδηγία, NAVTEX [697/17], με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Η Τουρκία με την NAVTEX αυτή ανακοινώνει ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12 και 13 Ιουλίου την ημέρα άφιξης στην περιοχή της εξέδρας γεωτρήσης "West Capella".

Η τουρκική NAVTEX

MEDITERRANEAN SEA
TURKISH NAVY WILL CONDUCT NAVAL EXERCISES, ON 12 AND 13 JUL 17 FROM 0700Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
35 00 N - 031 00 E
34 00 N - 031 00 E
34 00 N - 032 00 E
35 00 N - 032 00 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Επιπλέον, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από το πρωί της 17ης μέχρι το πρωί της 18ης Ιουλίου και μάλιστα μια ανάσα από την περιοχή της γεώτρησης, καθώς η έκταση που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX 700/17, περιλαμβάνει τμήματα των 4,5,6,7, τα οποία συνορεύουν βορείως με το οικόπεδο 11.

Οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύτηκαν είναι οι εξής:

34 31.00 N - 032 18.00 E
34 31.00 N - 030 50.00 E
33 38.00 N - 030 50.00 E
33 38.00 N - 032 18.00 E

Εξάλλου το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων και εξέδωσε μάλιστα τις NAVTEX 257/17 και 258/17.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments