....

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΚΙΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΕΔΕΣΣΑΣ [ΦΩΤΟ]

ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΚΙΝΛΗ

 

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανευφήμου Ευφημίας και του νεωστί ανακηρυχθέντος Οσίου Σωφρονίου Σαχάρωφ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτονήθηκε πρεσβύτερος ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης π. Καλλίνικος Σαρακινλής και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στην Θ. Λειτουργία, ενώ την εις πρεσβύτερον χειροτονία και την χειροθεσία τέλεσε ο οικείος ποιμενάρχης κ. Ιωήλ.
Στην προ της ομιλία του προ της χειροτονίας ο π. Καλλίνικος αναφέρθηκε στο ύψος του μυστηρίου της ιερωσύνης και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της πνευματικής πορείας του προς την ιερωσύνη, κληρικούς και λαϊκούς, τους γονείς συγγενείς και οικείους, ιδιαίτερα δε τον πνευματικό του πατέρα και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανο Δέβρελη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ. Επικαλέσθηκε τέλος την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις πρεσβείες των ομωνύμων του αγίων, του αγίου μάρτυρος Καλλινίκου και του αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης. (Ολόκληρη η ομιλία του π. Καλλινίκου ΕΔΩ)
Στην συνέχεια ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, ο οποίος επήνεσε τον χειροτονούμενο για την επί 3,5 έτη ευάρεστη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη και εξήρε την σπουδαιότητα του δευτέρου βαθμού της ιερωσύνης. Μάλιστα σημείωσε ότι η διακονία του πρεσβυτέρου υπερέχει από αυτήν του διακόνου, όπως υπερέχει ο καθαγιασμός των τιμίων δώρων από την μεγάλη είσοδο κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας παρατηρώντας ότι είναι πολύ μικρή η διαφορά αυτών που μπορεί να τελέσει ένας πρεσβύτερος σε σχέση με έναν επίσκοπο. Επέστησε στην συνέχεια την προσοχή του χειροτονουμένου σε τρεις βασικές προϋποθέσεις για την νέα διακονία του. Η πρώτη είναι η ταπείνωση, η δεύτερη το εκκλησιαστικό φρόνημα, δηλαδή ο σεβασμός στον θεσμό της Εκκλησίας και η αποφυγή αντιλήψεων όπως αυτή που τα τελευταία χρόνια έχει φέρει μια νέα προτεσταντίζουσα αίρεση, αίρεση των νέων «καθαρών», η οποία προτρέπει κληρικούς και λαϊκούς να κατακρίνουν και να απορρίπτουν τους ποιμένες της Εκκλησίας. Τρίτη προϋπόθεση είναι η αγάπη για τους ανθρώπους, ακόμη και όταν γίνεται αποδέκτης άδικης κριτικής και συκοφαντιών, επειδή έτσι βαδίζει στα βήματα του Ιησού Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ακόμη ότι πάνω από όλα θα πρέπει να θέτει το πνευματικό ποιμαντικό έργο και σε δευτερεύουσα θέση τις άλλες εκκλησιαστικές δραστηριότητες, όπως οικοδομικά έργα κ.λπ. Ευχήθηκε δε στον χειροτονούμενο να αξιοποιήσει τα χαρίσματά του και στον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, όπως με μεγάλη συνέπεια έκανε μέχρι τώρα, ευαρεστώντας τον Θεό και αναπαύοντας ως τέκνο γνήσιο τον Μητροπολίτη του.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης έδωσε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον νεοχειροτονηθέντα και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους και όλους τους παρισταμένους για την συμμετοχή τους.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μητροπόλεως Κίτρους Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και μεγάλος αριθμός αγάμων και εγγάμων κληρικών της Ι. Μητροπόλεως και εκτός αυτής.
Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλης κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Χ. Μπάτσης, οι βουλευτές Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
 
Ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, κατά κόσμον Ιωάννης, Σαρακινλής γεννήθηκε στην Χρύσα Αλμωπίας. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του σε σχολεία της Αλμωπίας και στην συνέχεια φοίτησε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο του τμήματος Ιερατικών Σπουδών. Το έτος 2017 έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο και ενεγράφη στην Ι. Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας. Στην συνέχεια χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με οργανική θέση στον Ι. Καθεδρικό Αγ. Σκέπης Εδέσσης ενώ διακονούσε παράλληλα και στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως. Από την 1.1.2020 έλαβε το οφίκιο του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο εξής θα υπηρετεί ως εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Υδραίας Αλμωπίας.
 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments