....

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ -Ο ΛΟΓΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που εγκαταλείπουν την οδήγηση εξαιτίας ενός όχι και τόσο αθώου «αξεσουάρ» των αυτοκινήτων.

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της χρήσης μη πιστοποιημένων προβολέων LED από παλαιότερης τεχνολογίας οχήματα.

Η επιλογή πολλών οδηγών να αναβαθμίζουν τα φωτά του αυτοκινήτου τους, επιλέγοντας μη πιστοποιημένους λαμπτήρες από το ελεύθερο εμπόριο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.

Αυτό τουλάχιστον αναδεικνύει έρευνα που εκπονήθηκε από το Κολλέγιο Οπτομετρίας στη Μεγάλη Βρετανία, το συμπέρασμα της οποίας αποκαλύπτει ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους χιλιάδες ηλικιωμένοι έχουν εγκαταλείψει την οδήγηση και ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες είναι η τύφλωση που προκαλούν τα πανίσχυρα LED φώτα που τοποθετούνται σε πολλά αυτοκίνητα.

 

Μολονότι η συγκεκριμένη πρακτική, η χρήση δηλαδή μη πιστοποιημένων λαμπτήρων, παρεμποδίζει το έργο όλων των οδηγών, το φαινόμενο της τύφλωσης στους ηλικιωμένους γίνεται πιο έντονο εξαιτίας των προβλημάτων όρασης που συνήθως αντιμετωπίζουν.

Όσοι, λοιπόν, πάσχουν από καταρράκτη ή άλλες ασθένειες, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να οδηγήσουν τις νυχτερινές ώρες καθώς το θάμπωμα που προκαλούν οι ισχυροί προβολείς μειώνει περαιτέρω την ορατότητά τους.

 

Δεν είναι όμως μόνον οι προβολείς LED τους οποίους μπορεί κανείς να αποκτήσει από το ελεύθερο εμπόριο και να τους τοποθετήσει χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και η απόλυτη κυριαρχία των SUV εκείνη που δυσχεραίνει το έργο των οδηγών.

Ως γνωστόν τα οχήματα ελευθέρου χρόνου έχουν μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, γεγονός που φέρνει τους προβολείς τους στο ύψος των ματιών εκείνων που οδηγούν ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

 

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ηλικιωμένοι οδηγοί να εγκαταλείπουν τη νυχτερινή οδήγηση ή γενικότερα την οδήγηση, νιώθοντας μη ασφαλείς πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερα από 850.000 οχήματα στη Μεγάλη Βρετανία φέρουν μη πιστοποιημένους προβολείς LED, ενώ το 25% των οδηγών με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών αποφεύγουν την οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι και το γεγονός ότι κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία σημειώνονται σχεδόν 300 ατυχήματα εξαιτίας της τύφλωσης ενός οδηγού από τους προβολείς του αντίθετα διερχόμενου οχήματος.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments