....

HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ : ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Hλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου : Πρεμιέρα τη Δευτέρα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις πληροφορίες για ένα κτίριο, για ένα διαμέρισμα, για το οικόπεδο

 

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, αναφορικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα.

«Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις πληροφορίες για ένα κτίριο, για ένα διαμέρισμα, για το οικόπεδο.

Δηλαδή περιλαμβάνει όλες τις άδειες, όλα τα σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τίτλους ιδιοκτησίας, πίνακα κατανομών της πολυκατοικίας. Τώρα είναι σκόρπια και παντού.

Για να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια και για να μειωθεί η γραφειοκρατία, μπαίνουμε και για τα ακίνητα στην ψηφιακή εποχή», είπε ο κ. Ταγαράς.

Σε ό,τι αφορά στο διαδικαστικό, ο ίδιος είπε «Έχουμε δύο κατηγορίες ακινήτων. Για αυτά που είναι δημόσια κτίρια, ο χρόνος που πρέπει να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι πέντε χρόνια.

Για όλα τα άλλα ακίνητα, όταν θα χρειαστεί να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου θα πρέπει να προηγηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Για οποιαδήποτε μεταβίβαση θα πρέπει να δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος. Ισχύει από αύριο, 1η Φεβρουαρίου».

«Είναι μια διαδικασία που εξελίσσουμε με καθυστέρηση στην πατρίδα μας, προς όφελος του πολίτη. Το κόστος είναι άπαξ και τα οφέλη συνεχή. Μεταξύ των μηχανικών υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση και τα κόστη έχουν μειωθεί. Η αγορά θα λειτουργήσει και εδώ και θα πέσουν τα κόστη. Ο ψηφιακός και ενιαίος χάρτης που αφορά στα ακίνητα θα δίνει όλες τις πληροφορίες στον πολίτη από τον υπολογιστή του, χωρίς να ταλαιπωρηθεί κανείς», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των δικαιολογητικών των δηλώσεων αυθαιρέτων, που η υποβολή τους λήγει από τις 8 Φεβρουαρίου και μετά, ο κ. Ταγαράς  αποκάλυψε ότι θα δοθεί ένας χρόνος παράταση.

 

Σχόλια - Facebook Comments