....

ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ

Όσοι δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη στον ΕΦΚΑ

 


 


 

Στις 31 Μαΐου 2023 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες). Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ αλλά και όσοι μη μισθωτοί έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα έχουν διασφαλισμένη ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το sofokleousin.gr, πρόκειται για την υποχρέωση να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος μη μισθωτός ασφαλισμένος το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Με τον εν λόγω τρόπο ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για άλλο έναν χρόνο, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Σημειώνεται, ότι είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση για την κάλυψη του σκέλους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τι αλλάζει από το 2024

Από το επόμενο έτος αναμένεται να αλλάξει το μοντέλο του ελέγχου των συνολικών χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά. Ουσιαστικά θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας μόνο εάν καταβληθεί το σύνολο των εισφορών που θα οφείλονται για την υγεία και τη σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ).

Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα, σύμφωνα με το sofokleousin.gr.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments