....

ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΖΥΓΩΝ - ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Τα έγγαμα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι η σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses είναι πλέον διαθέσιμη για τους φορολογούμενους οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση από το ή την σύζυγό τους.

Υπάρχουν, όμως,  μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες:

- η δήλωση πρόθεσης υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου

- η δήλωση αυτή δεν μπορεί να ανακληθεί για το φορολογικό έτος που αφορά, παρά μόνο εντός της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου

- η δήλωση υποβάλλεται και μονομερώς από τον ένα σύζυγο και είναι δεσμευτική και για τον άλλο σύζυγο. Ο άλλος σύζυγος ενημερώνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

- η εφαρμογή δεν αφορά μέρη συμφώνου συμβίωσης

Ποιους συμφέρει

Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να είναι δελεαστική, ωστόσο, κρύβει πολλές παγίδες για όσους την επιλέξουν.

Η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης συμφέρει κατά κανόνα τα έγγαμα ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα όταν ο σύζυγος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος και η σύζυγος δικαιούνται επιστροφής φόρου, τότε με την ξεχωριστή φορολογική δήλωση η σύζυγος εισπράττει κανονικά τη επιστροφή.

 

Συμφέρει, επίσης, στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και η σύζυγος δικαιούται επιστροφής φόρου. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται κανονικά φορολογική ενημερότητα για την σύζυγο και της επιστρέφεται το ποσό που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή του συζύγου.

Οι παγίδες

Αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Το ελάχιστο τεκμήριο κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι με κοινή δήλωση. Επίσης, τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά. Το ίδιο ισχύει και για την ανάλωση κεφαλαίου, την οποία επικαλούνται για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο όσοι δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα.

Επιπλέον, μπορεί να χαθούν ή να μειωθούν κοινωνικά επιδόματα, αφού ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα. Ζήτημα προκύπτει και με την κάλυψη των δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται ατομικά και όχι οικογενειακά. Μέχρι πέρυσι αρκούσε το νοικοκυριό να καλύψει το 10% ή 15% ή 20% των εισοδημάτων του με "πλαστικό χρήμα". Αν ποσό πληρωμής με πλαστικό χρήμα λείπει από τον ένα σύζυγο τότε καλύπτεται από τον άλλο στην περίπτωση κοινής δήλωσης.

Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα. Τέλος το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα.

Σχόλια - Facebook Comments