....

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

 

 

 

Στην πιό κρίσιμη του τελευταίου πενταμήνου βρίσκεται πλέον το χρηματιστήριο, μετά τη δραματική πτώση των τελευταίων ημερών που προκάλεσε τεράστιες απώλειες σε  επενδυτικά χαρτοφυλάκια με margin, δημιουργώντας κίνδυνο ντόμινο λόγω αναγκαστικών ρευστοποιήσεων. Καταλύτης η εμμονή του ΔΝΤ στη σύσταση-απαίτηση για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή επιτάχυνε  κι έδωσε διαστάσεις καταστροφής στην πτώση, στην οποία συνέβαλε βέβαια και η γενικότερη αρνητική βραχυχρόνια πολιτικοοικονομική συγκυρία.

Τώρα η αγορά βρίσκεται μπροστά στο χείλος του γκρεμού: Ή βυθίζεται  στην επόμενη κίνηση, ή αντιδρά, απομακρύνεται από το βάραθρο και ανακάμπτει, απομακρυνόμενη από τον μεγάλο κίνδυνο.

 Οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει διαδοχικές στηρίξεις  και βρίσκονται πλέον στο έσχατο όριο όπου η μεσοπρόθεσμη τάση μπορεί να παραμείνει ανοδική και να  περιορισθούν οι πιθανότητες περαιτέρω κατάρρευσης, που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια  και θα εξαλείψει ό,τι κερδήθηκε από τον Απρίλιο, με την προοπτική  ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ένταξης στο QE και περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Από τις 776,20 μονάδες όπου έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 765 μονάδες χαμηλότερα, εντοπίζεται η τελευταία ζώνη ισχυρής μεσοπρόθεσμης στήριξης. Αν υποχωρήσει χαμηλότερα, μεσούντος του Σεπτεμβρίου το χρηματιστήριο θα βυθιστεί σε «βαρυχειμωνιά» και θ’ αργήσει να ανακάμψει.

Ανάλογη τεχνική εικόνα παρουσιάζουν και οι άλλοι βασικοί δείκτες, ενώ τα περισσότερα blue chips - και όλες οι τραπεζικές μετοχές - βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Η εικόνα μπορεί να αλλάξει αυτή την εβδομάδα, καθώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια που αποκόμισαν κέρδη από τη μεγάλη πτώση, «σκούπισαν» την Παρασκευή την προσφορά σε χαμηλές τιμές και θα έχουν λόγους να δώσουν ανοδική κατεύθυνση στην αγορά. Μπορεί να γίνει άμεσα, ή τις επόμενες μέρες.

Ομως, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να διαμορφωθεί γρήγοορα σαφής τάσεις. Η μεταβλητότητα θα είναι έντονη και το ρίσκο υψηλό - με επιβράβευση ανάλογες αποδόσεις.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments