....

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ»: Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 στην Κρύα Βρύση του Δήμου Πέλλας η καθιερωμένη ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Η Εκδήλωση Λόγου και Μέλους, που φιλοξενήθηκε το βράδυ της Κυριακής (19.30) στον Ιερό ενοριακό Ναό Γεννήσεως του 
Σωτήρος, περιλάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων. Έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της, Πρωτοψάλτη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον θεολογικό - μουσικολογικό σχολιασμό έκανε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (Δρ.Θ.), Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής.
 
Το Πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε στην Εκδήλωση περιλάμβανε τα παρακάτω μέλη:
 
 
1. «Η Παρθένος Σήμερον».
   Ήχος γ΄. Προεόρτιο Κοντάκιο των Χριστουγέννων.
2. «Βηθλεέμ ετοιμάζου».
   Ήχος πλ.δ΄. Προεόρτιο Ιδιόμελο Μ. Ωρών (Α΄ Ώρας).
3. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί», «Τι θαυμάζεις Μαριάμ».
   Ήχος δ΄ (νενανώ). Καθίσματα.
4. «Χριστός γεννάται», «Μεγάλυνον ψυχή μου... Μυστήριον ξένον».
   Ήχος α΄. Καταβασίες Α΄ και Θ΄ Ωδής.
5. «Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ παρθένου».
   Ήχος β΄. Και νυν των αίνων.
6. Δοξολογία (επιλογή στίχων).
   Ήχος β΄. Αργή. Γεωργίου Σαρανταεκκλησιώτου (1841-1891).
7. Χερουβικόν.
   Ήχος α΄. Θεοδώρου Φωκαέως.
   Μονωδία: Χαράλαμπος Κοτίδης και Εμμανουήλ Κομήτης
8. «Η γέννησίς σου». 
   Ήχος β΄. Απολυτίκιον Χριστουγέννων.
 
Μετά την παρουσίαση των ύμνων ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας απηύθυνε τον λόγο στο πολυπληθές ακροατήριο και αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής με αφορμή συγκεκριμένα σημεία των ύμνων που παρουσιάστηκαν. Υπογράμμισε την αντιπαράθεση της εορτής των Χριστουγέννων με το ειδωλολατρικό κατεστημένο εξαίροντας το μήνυμα της σωτηρίας και της εξύψωσης του ανθρώπου που διαιωνίζει. Συνεχάρη επίσης και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Εκδήλωσης για το εξαιρετικό συνολικό αποτέλεσμα και εξέφρασε την χαρά του για την πολυετή και ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής σε όλες τις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεροκήρυκες και κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφέρειας Γιαννιτσών, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Πασσαλής, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Μπαλτζίδης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments