....

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ EGYPTAIR ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (VIDEO PHOTOS)

Από το πρώι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμεταδίδουν όλες τις εξελίξεις σχετικά με το πρωτοφανές γεγονός της αεροπειρατείας στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Ένα τελευταίο βίντεο, που έχει ανέβει στο διαδίκτυο εδώ και μερικές ώρες, δείχνει τον αεροπειρατή να περνά την πύλη ελέγχου στο Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.

Το βίντεο με τον Σεΐφ Ελντιν Μουσταφά αναρτήθηκε αρχικά στην επίσημη σελίδα στο Facebook του αιγυπτιακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο βίντεο φαίνεται ο Σεΐφ Ελντιν Μουσταφά να περνά την πύλη ελέγχου στο Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.

Στην εν λόγω σελίδα έχουν επίσης αναρτηθεί και φωτογραφίες από την στιγμή που ο δράστης περνά την αψίδα στον έλεγχο επιβατών του αεροδρομίου.

 

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση αεροπειρατείας σε πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών που προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Από τις 8.30 το πρωί που έγινε γνωστό ότι υπάρχει αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egyptair που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μέχρι αυτή την ώρα, οι πληροφορίες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας ήταν πολλές και συγκεχυμένες. Τελικώς στις 14.45 έγινε γνωστό ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές, αφού είχε απελευθερώσει όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος.

Το χρονικό
 
Το αεροσκάφος Airbus A320-232 της Egyptair με αριθμό νηολογίου SU-GCB, απογειώθηκε στις 08:06 εκτελώντας την πτήση MSR 181, από το αεροδρόμιο «Μπρογκ Ελ Άραπ» της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου όπου αναμενόταν να προσγειωθεί στις 09:07.
 
Αντί αυτού το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς αεροδρόμιο Λάρνακας πετώντας σε σχετικά πολύ χαμηλό ύψος, όπου προσγειώθηκε γύρω στις 08:50. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 72 άτομα.
 
Το αεροπλάνο βρίσκεται στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ).
 
Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι καμία πτήση δεν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και τα αεροπλάνα θα παραπέμπονται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο δράστης και οι απαιτήσεις του

Καταρχήν ο αεροπειρατής δεν είναι ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα. Ο ίδιος δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κύπρια.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. «Πρόσωπο ασταθούς κατάστασης» είναι ο αεροπειρατής, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση Κύπρου ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων.

Μάλιστα πλέον οι πληροφορίες μιλούν για πολιτικά κίνητρα, αν και στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκε μία γυναίκα με ένα παιδί και είναι ακόμη άγνωστο αν πρόκειται για τη σύζυγο του Μουσταφά ή για άλλη γυναίκα.

Σε επιστολή του αεροπειρατή στα Αραβικά, που παραδόθηκε στις Αρχές, περιλαμβάνονται αιτήματα που έχουν να κάνουν με απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών στις αιγυπτιακές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου. Στα αιτήματα που έχει θέσει είναι και η αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών.

Ζητά να μιλήσει με εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές δεν συζητούν θέμα αποφυλάκισης ατόμων από τις φυλακές.

Μάλιστα αεροσκάφη C130 έχουν προσγειωθεί στην Πάφο με ειδική ομάδα Αιγύπτιων Κομμάντος.

Ο αεροπειρατής που κατέλαβε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών (EgyptAir) και ανάγκασε τον πιλότο να το οδηγήσει στην Κύπρο, λίγο πριν την παράδοσή του στις Αρχές, κρατούσε τρία μέλη του πληρώματος, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Σερίφ Φάτι.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, μια αεροσυνοδό, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια τους άφησε να αποχωρήσουν και έπειτα παραδόθηκε στην αστυνομία.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments