....

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΛΕΙΜΕΝΗ ΠΕΛΛΑ - ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο Ε65 ΣΕ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΑ

<--break->

 

Πόσες ακόμη υποσχέσεις θα αντέξει η Πέλλα;
 
Η Ελλάδα προχωρά. Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 ολοκληρώνεται και αλλάζει τον συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας, φέρνοντας πιο κοντά την Κεντρική Ελλάδα με τη Δυτική Μακεδονία. Ένα έργο που για χρόνια σχεδιαζόταν, σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.
 
Και η Πέλλα;
 
Η Πέλλα συνεχίζει να περιμένει.
 
Να περιμένει τις ίδιες εξαγγελίες. Τα ίδια δελτία τύπου. Τις ίδιες φωτογραφίες. Τις ίδιες δηλώσεις. Τις ίδιες δεσμεύσεις που ακούγονται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και ξεχνιούνται μόλις κλείσουν οι κάλπες.
 
Εδώ και δεκαετίες, ο δρόμος Έδεσσα – Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται ως έργο «που ξεκινά σύντομα», «που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης», «που βρίσκεται στην τελική φάση».
 
Κι όμως, ο χρόνος περνά, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι βουλευτές εναλλάσσονται, αλλά ο δρόμος παραμένει μια υπόσχεση.
 
Μέχρι πότε;
 
Πόσες ακόμη τετραετίες θα χρειαστούν για να γίνει πράξη ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια;
 
Το πιο τραγικό είναι ότι δεν μιλάμε για ένα έργο πολυτέλειας. Δεν μιλάμε για μια επένδυση που μπορεί να περιμένει. Μιλάμε για έναν δρόμο που καθημερινά χρησιμοποιούν χιλιάδες πολίτες. Έναν δρόμο στον οποίο έχουν σημειωθεί σοβαρά τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται.
 
Κάθε καθυστέρηση έχει κόστος. Και αυτό το κόστος δεν μετριέται μόνο σε χαμένες επενδύσεις ή σε αναπτυξιακές ευκαιρίες. Μετριέται και σε ανθρώπινες ζωές.
 
Οι πολίτες της Πέλλας δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν ισότιμη μεταχείριση. Ζητούν να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ζητούν έργα και όχι λόγια.
 
Και εδώ γεννάται ένα εύλογο ερώτημα:
 
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;
 
Ποιος θα εξηγήσει στους κατοίκους του νομού γιατί άλλες περιοχές βλέπουν τα μεγάλα έργα να ολοκληρώνονται, ενώ η Πέλλα παραμένει εγκλωβισμένη στις εξαγγελίες;
 
Ποιος θα λογοδοτήσει για τις καθυστερήσεις;
 
Ποιος θα πει την αλήθεια αντί να μοιράζει νέες υποσχέσεις;
 
Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από άλλα μεγάλα λόγια. Έχουν ανάγκη από ειλικρίνεια και συγκεκριμένες δεσμεύσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα. Γιατί η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με μικρόφωνα και προεκλογικές επισκέψεις. Χτίζεται με έργα.
 
Η Πέλλα έχει κουραστεί να περιμένει.
 
Και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Είναι ότι κάθε φορά καλλιεργούνται προσδοκίες που τελικά διαψεύδονται.
 
Οι κάτοικοι αυτού του τόπου αξίζουν καλύτερα. Αξίζουν έναν σύγχρονο, ασφαλή δρόμο. Αξίζουν να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζει κάθε άλλη περιοχή της χώρας.
 
Το μήνυμα είναι απλό:
 
Η Πέλλα δεν χρειάζεται άλλες υποσχέσεις. Χρειάζεται επιτέλους έργα. Και οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν λογοδοσία από όλους όσοι κατά καιρούς δεσμεύτηκαν δημόσια ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει.
 

Λαμία - Γρεβενά σε λιγότερο από δύο ώρες - Παραδίδεται στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του Ε65 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος Ε65 που φέρνει πιο κοντά την Κεντρική Ελλάδα με τη Δυτική Μακεδονία


 


 

τελευταίο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Ε65, ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στο 167ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με την παράδοση των τελευταίων 46 χιλιομέτρων, από την Καλαμπάκα έως τα Γρεβενά, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των 182,1 χιλιομέτρων του Ε65. Ο νέος οδικός άξονας συνδέει πλέον τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι με την Εγνατία Οδό, ενώνοντας ουσιαστικά την ανατολική με τη δυτική Ελλάδα.

Το έργο κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών TEN-T, ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού διαδρόμου για τις επιβατικές και τις εμπορευματικές μετακινήσεις.

Αθήνα - Γρεβενά σε περίπου τέσσερις ώρες

Η ολοκλήρωση του Ε65 μειώνει σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης προς τη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Ενδεικτικά, η διαδρομή από την Αθήνα έως τα Γρεβενά θα πραγματοποιείται πλέον σε περίπου τέσσερις ώρες.

Η Κεντρική Ελλάδα και η Λαμία είναι πλέον πολύ πιο κοντά με την μέχρι σήμερα απομονωμένη Δυτική Μακεδονία. Φανταστείτε ότι η απόσταση Λαμία-Γρεβενά θα γίνεται πλέον σε λιγότερες από δυο ώρες, όταν παλαιότερα θέλαμε κάτι παραπάνω από τέσσερις!

Παράλληλα, βελτιώνεται η πρόσβαση προς την Hπειρο και σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος αναμένεται να ενισχύσει την οδική ασφάλεια, τον τουρισμό, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή και τις εμπορευματικές μεταφορές, δημιουργώντας έναν νέο αναπτυξιακό άξονα για την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύγχρονος αυτοκινητόδρομος σε νέα χάραξη

Ο Ε65 έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, καθώς και Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης.


Με την παράδοση του τελευταίου τμήματος, οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται σε έναν ενιαίο, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 182,1 χιλιομέτρων, από τον ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με τον ΑΘΕ έως τον κόμβο της Εγνατίας Οδού.

Στο σύνολο του άξονα παρέχονται από την Κεντρική Οδό:

  • 24ωρες περιπολίες οδικής ασφάλειας
  • τετραψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης 1075, σε 24ωρη λειτουργία
  • δωρεάν οδική βοήθεια σε περίπτωση ακινητοποίησης
  • τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών στο 801 700 7000
  • Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ε65

Ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει:

  • 14 ανισόπεδους κόμβους και τέσσερις ημικόμβους
  • πέντε δίδυμες σήραγγες, με μεγαλύτερη τη σήραγγα Τ2 στην οροσειρά της Οθρυος, μήκους τριών χιλιομέτρων
  • 31 γέφυρες, με μεγαλύτερη τη γέφυρα του Πηνειού, μήκους 595 μέτρων
  • 114 άνω και κάτω διαβάσεις
  • οκτώ αμφίπλευρους και δύο μονόπλευρους χώρους στάθμευσης και ανάπαυσης
  • τέσσερα Κέντρα Ελέγχου και Συντήρησης
  • τέσσερα Κέντρα Ελέγχου Σηράγγων
  • ένα Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας
  • τρία κτίρια Τροχαίας και ένα κτίριο Πυροσβεστικής
  • τέσσερις Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, στο Λιανοκλάδι, στους Σοφάδες, στη Ράξα και στο Καρπερό

Από τους τέσσερις Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών λειτουργούν προς το παρόν εκείνοι του Λιανοκλαδίου και των Σοφάδων.

Ο άξονας διαθέτει επίσης ένα σημείο εξυπηρέτησης πελατών στον μετωπικό σταθμό διοδίων Τρικάλων, στο ρεύμα προς Λαμία, τέσσερις μετωπικούς και πέντε πλευρικούς σταθμούς διοδίων.

Νέος διάδρομος για εμπόριο και μεταφορές

Η ολοκλήρωση του Ε65 δημιουργεί μια νέα και συντομότερη διαδρομή για τις μετακινήσεις από τη Νότια Ελλάδα προς τη Δυτική Μακεδονία, την Hπειρο και τα δυτικά Βαλκάνια.

Μέσω της σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό, ο αυτοκινητόδρομος διευκολύνει την επικοινωνία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που αποτελεί βασική πύλη προς την Κεντρική Ευρώπη, με το λιμάνι του Βόλου.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι μειώνει κατά περίπου δύο ώρες τον συνολικό χρόνο μεταφοράς από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια, προσφέροντας μια ταχύτερη εναλλακτική διαδρομή για τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Δείτε βίντεο από τον αυτοκινητόδρομο Ε65:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments