....

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΡΩΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ»

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τη σύμβαση με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων των συγκροτημάτων Tor-M1 και Osa-AKM, που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον στρατό της χώρας, σημειώνει η ουκρανική Pravda επικαλούμενη την pronews.gr.

 

Το ουκρανικό δημοσίευμα, σημειώνει ότι η ελληνική ιστοσελίδα αναφέρεται σε «άκρως απόρρητο έγγραφο» που διέρρευσε από τη Βουλή.

Η Αθήνα δεν θα αγοράζει πλέον ανταλλακτικά και εξαρτήματα για τα συστήματα αεράμυνας Tor-M1 και Osa-AKM.

Εξαιτίας αυτού, αυτά τα συγκροτήματα ενδέχεται σύντομα να παροπλιστούν, καθώς τα διαθέσιμα ανταλλακτικά θα διαρκέσουν μόνο λίγους μήνες λόγω του μικρού αριθμού τους και της άρνησης της κυβέρνησης να εκπληρώσει την τρέχουσα σύμβαση.

Συνολικά, ο Ελληνικός Στρατός και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτουν 21 αυτοκινούμενα συστήματα αεράμυνας Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα Osa-AKM με μέγιστη εμβέλεια βολής 10-12 km.

Η σύμβαση για περαιτέρω υποστήριξη των συστημάτων τα επόμενα χρόνια ανέρχεται σε περισσότερα από 102 εκατ. ευρώ. Το άρθρο υποστηρίζει ότι «πιθανότατα» αυτά τα SAM θα ​​μεταφερθούν στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών και η απόφαση είναι «καθαρά πολιτική».

Νωρίτερα, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyi και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης  υπέγραψαν κοινή δήλωση  για την ευρωατλαντική ενοποίηση της Ουκρανίας.

Έγινε επίσης γνωστό ότι  η Ελλάδα θα ενταχθεί στην εκπαίδευση  των Ουκρανών στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments