....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 23-27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δευτέρα 23 Οκτ 2023

Την αποχώρησή του από την ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Η πρωτοβουλία του σχετίζεται άμεσα με την εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε συνέχεια του -αναπάντητου μέχρι σήμερα- αιτήματός μας περί χορήγησης του καταλόγου των δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς σχολιάζουμε τις διατάξεις του νόμου για την πολιτική δώρων και προτείνουμε απαραίτητες αλλαγές.

Ολοκληρώνεται αύριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή.

Στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι εξοπλιστικές συμβάσεις που – φέρονται να- εγκρίθηκαν σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Τρίτη 24 Οκτ 2023

Την αξία της κατάθεσης «Προϋπολογισμού Επιδόσεων» κατά τα πρότυπα του ΟΟΣΑ στο κοινοβούλιο ανέπτυξε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας, Αθανάσιος Πετραλιάς.

Εκτενή αναφορά στους στόχους της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας έκανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας σήμερα στη Βουλή, με αφορμή την συζήτηση για τη σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα οπτικοακουστικής παραγωγής.

Ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας να διευκρινιστεί εάν εμπλέκεται σε σχεδιασμούς στρατιωτικών ενεργειών στην Μέση Ανατολή η 112 πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ΚΚΕ επισημαίνει την απαίτησή του να μην υπάρξει  αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Ελευσίνας από ΗΠΑ & ΝΑΤΟ.

Τετάρτη 25 Οκτ 2023

Σε κατάθεση καλούνται 11 βουλευτές του κόμματος των «Σπαρτιατών» από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος, Βασίλη Στίγκα περί μαφιόζικων πρακτικών. Παράλληλα ή ίδια έρευνα θα αγγίξει όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος με το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη στο επίκεντρο.

Στην άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, με την σύμφωνη γνώμη του βουλευτή, προχώρησε σήμερα η ολομέλεια της Βουλης. Αφορμή η δικαστική διαμάχη του με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Περικλή Μαντά μετά τις κατηγορίες του βουλευτή Χανίων για κατοχή υπεράκτιας εταιρίας.

Στην αναζήτηση κοινών πρωτοβουλιών για την υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής του προέδρου της Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτη Φάμελλου και της τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου. Οι παρεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.

Πέμπτη 26 Οκτ 2023

Υπέρ της κοινής δράσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών και την διερεύνησή του τάχθηκε σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου σε δημόσια δήλωσή της. Αφορμή αποτέλεσε η έρευνα που ξεκίνησε στα πρώην μέλη της ΑΔΑΕ που ερευνούσαν την υπόθεση.

Την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με αντικείμενο το αίτημα για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας σχετικά τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του κόμματος και κυρίως την πραγματική του ηγεσία.

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχετικά με ένα δίκτυο αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων στην χώρα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης επισήμανε την άμεση ανάγκη για την δημιουργία μιας τέτοιας υποδομής. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως υπήρξαν έντονες επιφυλάξεις.

Παρασκευή 27 Οκτ 2023

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων ενίσχυσης του τύπου έκανε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επισημαίνοντας ότι για το 2023 η συνολική δαπάνη θα είναι 5 εκατομμύρια ευρώ. Αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των στελεχών του δημοσίου ξεκίνησε ήδη να συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και η επεξεργασία του αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής πάντως η εισηγήτρια υπουργός, Νίκη Κεραμέως παρέθεσε τους βασικούς στόχους του.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments