....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 - 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δευτέρα 24 Ιουλ 2023

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στη Βουλή εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε την διαφαινόμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων με περισσότερους από 200 ψήφους στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των πυρκαγιών τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την κλιματική κρίση

Υποκριτική στάση για την ψήφο των απόδημων καταλόγισε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Αντιπαραβάλλοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι κάτοικοι του εξωτερικού να ψηφίζουν για βουλευτές επικρατείας.

Την θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τους απόδημους εξήγησε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Τονίζοντας πως προκύπτει από θέση αξιών.

Καθοριστικές για την ψήφιση του νομοσχεδίου αναδεικνύονται οι ψήφοι των κομμάτων Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη αφού η επιλογή τους διασφαλίζει την έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής με περισσότερες από 200 ψήφους ώστε να ισχύσει σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τις πυρκαγιές και αναδείχθηκαν στην κοινοβουλευτική συζήτηση έδωσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρίτη 25 Ιουλ 2023

Με 5 επιχειρήματα ζήτησε σήμερα από τη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με την ψήφο των αποδήμων. Το νομοθέτημα αναμένεται στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διενεργηθεί να συγκεντρώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες 200 ψήφους που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να εφαρμοστεί. Υπέρ του νομοσχεδίου εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία των 158 βουλευτών έχουν ταχθεί το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

(UPD) Σταμάτησε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων μετά την είδηση του θανάτου των δύο πιλότων του μοιραίου Canadair.

Με 208 θετικές ψήφους, 68 κατά σε σύνολο 300 παρόντων/παρουσών βουλευτ(ρι)ών ψηφίστηκε – όπως αναμένονταν- το νομοσχέδιο για την άρση των προϋποθέσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας  σχετικά με την ψήφο των απόδημων. 

Πολλαπλές τροπολογίες περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εγκρίθηκε χθες από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. Σε αυτήν προβλέπεται παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, η μεταβίβαση στο δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑ και της ΕΥΑΘ όπως και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς και μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Τετάρτη 26 Ιουλ 2023

Αρνητικός επι της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει τα άρθρα που περιέχουν αυξήσεις και παροχές σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υλοποιεί ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού της προγράμματος επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα στη Βουλή όπου συζητείται το νομοθέτημα του υπουργείου του. 

Την επιστολή του επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την οποία έλαβε, αποκάλυψε σήμερα στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στην οποία αναφέρεται ότι 3 φορές επιχειρήθηκε η παρακολούθηση του κινητού του. 

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρνησή τους να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και αυξήσεις στον δημόσιο τομέα και χρονική επέκταση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης λόγω της ακρίβειας.

Πέμπτη 27 Ιουλ 2023

Με την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση και προβλέπει «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και άλλες διευκρινιστικού και επεξηγηματικού τύπου διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Αντιπαράθεση η για τις πυρκαγιές καταγράφηκε και σήμερα στη Βουλή με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την απουσία σχεδίου αλλά και την έλλειψη υποδομών για την αντιμετώπισή τους. Αντίστοιχα η κυβέρνηση έκανε λόγο για πρόβλημα παγκόσμιο που προκύπτει από την κλιματική κρίση.

Κρίση στην Κ.Ο του νεοναζιστικού κόμματος Σπαρτιάτες με αφορμή τον Ηλία Κασιδιάρη. Με ανακοίνωσή τους 9 βουλευτές των «Σπαρτιατών» τάσσονται κατά του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα επειδή κράτησε αποστάσεις από την υποψηφιότητα του φυλακισμένου ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο Αθήνας. Αφορμή αποτέλεσε η σημερινή ομιλία του βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου στην Βουλή με την οποία στήριξε την υποψηφιότητα και η μετέπειτα αντίδραση του Β.Στίγκα

Παρασκευή 28 Ιουλ 2023

Σε ενισχυτικό νομοθετικό πλαίσιο για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Επισήμανε ότι το νέο πλαίσιο θα αυξάνει τις υποχρεώσεις των servicers κυρίως ως προς την ενημέρωση των δανειοληπτών.

Εξελίξεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του νεοναζιστικού κόμματος των «Σπαρτιατών» με βασικό επίδικο την οριοθέτηση της σχέσης τους με τον φυλακισμένο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη. Ο νυν πρόεδρος της Βασίλης Στίγκας επιμένει ότι «διοικεί» την Κ.Ο ενώ τουλάχιστον 9 βουλευτές από τους 12 που την αποτελούν με χθεσινή τους δήλωση έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη δημιουργεί αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αντικαθίσταται από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Γιάννη Οικονόμου που με τη σειρά του αντικαθίσταται από τον Γιάννη Βρούτση.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments