....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 27-31 ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δευτέρα 27 Μαρ 2023

Τροπολογία για αλλαγές στον τρόπο που θα δηλώνονται τα δάνεια των βουλευτών επανακατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή τα δημοσιεύματα που υπήρξαν σχετικά με τον διακανονισμό του δανείου ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ώστε να διευκολυνθεί η αγροτική παραγωγή μέσω της εργασίας μεταναστών ανέλυσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βλάχου.

Ομόφωνη όπως όλα δείχνουν θα είναι η ψήφιση των μέτρων στήριξης των θυμάτων από την τραγωδία των Τεμπών. Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ανέδειξε ότι στην Ολομέλεια της Βουλής θα υπάρξει στήριξη από όλα τα κόμματα στα άρθρα που αφορούν αυτά τα μέτρα και περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τρίτη 28 Μαρ 2023

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα δρομολογήσουν την επανασύνθεση και πιθανότατα την εκ νέου διάλυση της Βουλής μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «έπεσε η πρώτη τουφεκιά» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της διενέργειας των εκλογών στις 21 Μαίου από τον πρωθυπουργό. Αφορμή αποτέλεσε η υπόθεση του δανείου του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταγράφεται η πορεία αποπληρωμής των δανείων στα Πόθεν Έσχες.

Τετάρτη 29 Μαρ 2023

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα στηρίξει με την ψήφο της το νομοσχέδιο για την αλλαγή του μεταναστευτικού κώδικα που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοθέτημα καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ η συζήτηση εστιάστηκε στο μοντέλο της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκείται. 

Απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής για ζητήματα ισότητας έκανε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος ενώ εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο της Ελίζας Βόζεμπεργκ σύμφωνα με το οποιο στην Ε.Ε θα απαιτηθούν 60 ακόμη χρόνια για να υπάρξει ισότητα των φύλων. 

Παρέμβαση γενικευμένης κριτικής προς την κυβέρνηση πραγματοποίησε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Εστίασε μάλιστα στους δείκτες δημοκρατικής λειτουργίας και του βιοτικού επίπεδου των ελλήνων πολιτών επισημαίνοντας την μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Πέμπτη 30 Μαρ 2023

Συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την τραγωδία στα Τέμπη έθεσε σήμερα στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των θυμάτων. Παράλληλα κατήγγειλε τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών η οποία προβλέπει ότι δεν μπορεί υπάρξει δίωξη, παρά μόνον για δόλο, για τα μέλη της επιτροπής που έχει οριστεί για την διερεύνηση των αιτιών.

«Κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές ευθύνες» τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των θυμάτων της τραγωδίας.

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο που πορεύονται προς τις εκλογές άσκησε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο γ.γ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Η τοποθέτησή του έγινε στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την στήριξη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών την διαμόρφωση του οποίου επέκρινε, λέγοντας ότι περιέχει και άσχετες-ρουσφετολογικές διατάξεις.

Οι διεθνείς επικρίσεις για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία. Αυτή την επισήμανση κάνει – μεταξύ άλλων- στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα προβλέπει δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τα επόμενα έτη.

Παρασκευή 31 Μαρ 2023

Ερώτηση για τις αφύλακτες διαβάσεις του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας και την ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρία κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

Απάντηση σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Μεταφορών για την διερεύνηση των συστημικών αιτίων της τραγωδίας των Τεμπών, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας - λόκαλwatch», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Active Citizens Fund στην Ελλάδα”, η commonspace σε συνεργασία με το Vouliwatch σας προσκαλούν στον 2ο Κύκλο Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού, την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, στις 17:30-20:00, στον Κοινωνικό Χώρος Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού του Δήμου Ηρακλείου.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments