....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 8-12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Δευτέρα 8 Απρ 2024

Διαβεβαιώσεις για το υψηλό επίπεδο ελέγχου με διεθνή στανταρτς στα αεροδρόμια της χώρας έδωσε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πάντως αντέτεινε καταγγελίες των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συνεχίζεται η πολιτική διμερών συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εισέλθει στην χώρα εργατικό δυναμικό για σειρά εργασιών. Αυτό επισήμανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για την πολιτική της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους στόχους για τα τραπεζικά ιδρύματα και την πορεία υλοποιήσης του.

Τρίτη 9 Απρ 2024

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προσαρτήματα των ενισχύσεων και του δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής με την διαδικασία της κύρωσης διεθνούς σύμβασης. Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ έγινε αναλυτική παρουσίαση της αξιοποίησης των κονδυλίων αυτών.

Με εντάσεις για την ακρόαση φορέων ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την άυλη κληρονομιά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ρύθμιση για την ποσόστωση ελληνικού τραγουδιού σε δημόσιους χώρους.

Δραματικές καταγγελίες για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας περιέχει η έκθεση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν, μετά την ενημέρωση που έλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα σχετικά με δικογραφία η οποία τον αφορά και κατατέθηκε στη Βουλή.

Τετάρτη 10 Απρ 2024

Παρέμβαση με αντικείμενο την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έκανε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στη συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει τη δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό. 

Μια ακόμη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή, του Διονύσιου Βαλτογιάννη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα «Σπαρτιάτες» ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η ποινική δίωξη σε βάρος 11 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον Άρειο Πάγο με την κατηγορία της εξαπάτησης εκλογέων.

Αναλυτική ενημέρωση για την προμήθεια 3 αεροσκαφών ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας της χώρας παρέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Πέμπτη 11 Απρ 2024

Έντονα καταγγελτικός για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας εμφανίστηκε σήμερα στην Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γ.γ του ΚΚΕ πήρε τον λόγο στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για αλλαγές στην λειτουργία του ΕΣΥ. 

Για νομοσχέδιο διάλυσης του κοινωνικού κράτους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας. Επίσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για ζητήματα διαφάνειας αλλά και στα ΣΥΡΙΖΑ /ΠΑΣΟΚ για την στάση τους ενόψει των ευρω-εκλογών. 

Θυμίζουμε ότι, σε συνέχεια των -αναπάντητων αιτήσεών μας περί χορήγησης των καταλόγων των δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς για τα έτη 2022 και 2023, καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, λάβαμε την απόφαση της ΕΑΔ η οποία δικαιώνει το αίτημά μας και μας ενημερώνει ότι τα ζητούμενα έγγραφα θα μας χορηγηθούν με έναν κάπως παράξενο τρόπο.

Επίθεση στην αντιπολίτευση για απουσία προτάσεων έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετούμενος στην συζήτηση του υπουργείου του σχετικά με το σύστημα υγείας.

Παρασκευή 12 Απρ 2024

Εν μέσω αντιπαράθεσης ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση συγκρούστηκε για μία ακόμη με το σύνολο της αντιπολίτευσης που καταψήφισε το νομοθέτημα.

Το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι πλέον ο φορολογικός κώδικας απλοποιείται και επέρχονται διοικητικές απλουστεύσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την φορολογικών υπηρεσιών.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σχετικά με την διάθεση σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων 2,5 δις ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνει στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Η ερώτηση απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

Η εβδομάδα στη Βουλή • 8-12 Απριλίου

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments