Σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κράτη που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, στρεφόμενα ακόμα και στον γαιάνθρακα για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες ροές από τη Μόσχα.
Στο μεταξύ, οι ποσότητες που λαμβάνουν τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου οδηγούνται κυρίως στην πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης, εν όψει της επόμενης χειμερινής περιόδου. Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα η πληρότητα των δεξαμενών βρίσκονταν στο 54%, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει ως στόχο πληρότητα 80% έως τον Οκτώβριο και 90% έως τον Νοέμβριο.
Στροφή στον γαιάνθρακα
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, η επαναφορά σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση γαιάνθρακα θα μπορούσε να προσθέσει ισχύ έως και 10 γιγαβάτ σε περίπτωση που η παροχή φυσικού αερίου φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην άνω βουλή στις 8 Ιουλίου.
«Είναι επώδυνο, αλλά αποτελεί απόλυτη ανάγκη σε αυτήν την συγκυρία να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων που πίεζε για ταχύτερη έξοδο από τον άνθρακα. «Αν δεν το κάνουμε, τότε διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην είναι αρκετά γεμάτες οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Και τότε θα μπορούν να μας εκβιάσουν», είπε.
Παράλληλα με την επιστροφή στο κάρβουνο, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν σύστημα δημοπρασιών που ξεκινά στις τις επόμενες εβδομάδες για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να καταναλώνει λιγότερο φυσικό αέριο, καθώς και οικονομική βοήθεια για τον φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς φυσικού αερίου της Γερμανίας για να γεμίσει ταχύτερα τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας συμφώνησε με την εταιρεία κοινής ωφελείας Verbund την Κυριακή να προσαρμόσει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη χρήση γαιάνθρακα, εάν η περιορισμένη παροχή φυσικού αερίου οδηγήσει σε ενεργειακή έκτακτη ανάγκη.
Η Ολλανδία από την πλευρά της επιτρέπει στους σταθμούς παραγωγής ενέργεια με καύση γαιάνθρακα να αυξήσουν την παραγωγή τους, ως μέρος των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS τη Δευτέρα, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Αλλά και η Ελλάδα, όπως σημείωνε στις 16 Ιουνίου το Reuters, αυξάνει την εξόρυξη λιγνίτη κατά 50%. Όπως ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα το αμερικανικό πρακτορείο, τα αποθέματα λιγνίτη στο ορυχείο της Μεγαλόπολης ανέρχονται σε 640.000 τόνους αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με περίπου 450.000 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ρώμη και Βερολίνο
Η Ιταλία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κήρυξη κατάστασης συναγερμού με την ενεργοποίηση επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αφότου η Eni ενημερώθηκε από την Gazprom ότι θα λάβει μέρος μόνο των ποσοτήτων αερίου που
Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης χαμηλότερες ροές αερίου από τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Κυριακή το τελευταίο της σχέδιο για την ενίσχυση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Μάλιστα ενδέχεται να επανεκκινήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, τους οποίους το Βερολίνο είχε σκοπό να αποσύρει σταδιακά ως το τέλος της δεκαετίας.
«Είναι επώδυνο, αλλά αποτελεί απόλυτη ανάγκη σε αυτήν την συγκυρία να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων που πίεζε για ταχύτερη έξοδο από τον άνθρακα.
«Αν δεν το κάνουμε, τότε διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην είναι αρκετά γεμάτες οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Και τότε θα μπορούν να μας εκβιάσουν», είπε.
Τι απαντά η Μόσχα
Η Μόσχα ανέφερε ξανά τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της για την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παροχή ρωσικού αερίου προς την ήπειρο, καθώς ήταν η Δύση που επέβαλε κυρώσεις ως απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματευόταν περίπου στα 124 ευρώ (130 δολ.) τη Δευτέρα, χαμηλότερα από το φετινό ανώτατο όριο των 335 ευρώ, αλλά πάνω από 300% υψηλότερα σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο.
3-5 χρόνια για να πέσουν οι τιμές
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RWE, Markus Krebber, δήλωσε ότι οι τιμές του ρεύματος μπορεί να χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να πέσουν ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, της κύριας οδού που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξακολουθούσαν να αντιστοιχούν στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού τη Δευτέρα, παρόλο που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχονται πολλοί αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό αέριο, ανακοίνωσε ότι οι αγωγοί της θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη οποιουδήποτε κενού εφοδιασμού μέσω του Nord Stream 1. Η Μόσχα είχε προηγουμένως ενημερώσει ότι δεν μπορεί να αποστείλει μεγαλύτερες ποσότητες μέσω των αγωγών που έχει αφήσει ανοιχτούς η Ουκρανία.
Εξάρτηση
Η Γερμανία και η Ιταλία είναι από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις φυσικού αερίου με φόντο0 την αύξηση της κατανάλωσης λόγω του καύσωνα που έπληξε χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενισχύοντας τη χρήση κλιματιστικού.
Η ρωσική Gazprom που ελέγχεται από το κράτος μείωσε τη χωρητικότητα του Nord Stream 1 επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή εξοπλισμού που είχε αποστείλει προς συντήρηση η γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.
«Έχουμε φυσικό αέριο, είναι έτοιμο να παραδοθεί, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιστρέψουν τον εξοπλισμό ο οποίος θα πρέπει να επισκευαστεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η υποδομή έχει πληγεί από τις κυρώσεις της ΕΕ.
Γερμανοί και Ιταλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία το χρησιμοποιούσε τα τεχνικά προβλήματα ως δικαιολογία για να μειώσει τις προμήθειες.
Πηγή: OT.gr
Σχόλια - Facebook Comments