....

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 10ΕΤΙΑΣ Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Του Γιώργου Πολυχρονάκη* ● H ελληνική εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανήλθε σε 48.059 τόνους, δηλαδή -19,7% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και στην περιοχή της Καβάλας, μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής. Η αξιολόγηση της εκστρατείας μέχρι σήμερα είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών

Η έναρξη αυτής της περιόδου εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πώληση. Η συνέχιση εν όψει των εορτών είναι η λήψη μέτρων μείωσης της υπερπροσφοράς.

Στις καταναλωτικές αγορές σήμερα η προσφορά και η ζήτηση δεν είναι ισορροπημένες: Υπάρχουν προϊόντα απ όλες τις πηγές προέλευσης, υπάρχει υπερβολική προσφορά σε σύγκριση με μια ζήτηση που βρίσκεται στο ήμισυ. Οι αγορές χονδρικής είναι υποτονικές με την κατανάλωση να είναι χαμηλή σε ολόκληρο τον κλάδο των οπωροκηπευτικών. Αυτή η πτώση της κατανάλωσης μπορεί να δικαιολογηθεί με την εποχή, αλλά και με τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί την κατανάλωση. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί πτώση των τιμών.

Από ποιοτική άποψη, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, γιατί υπάρχουν όλα τα προϊόντα στην αγορά, ήτοι εκείνων που δεν απορροφώνται-πωλούνται γρήγορα, εκείνων που βρίσκονται στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου με λιγότερο καλές ποιοτικές προδιαγραφές και εκείνων που βρίσκονται στη νέα εμπορική περίοδο με καλής ποιότητας προϊόντα π.χ. εσπεριδοειδή, ακτινίδια κ.ά.

Η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη για άλλες 2-3 εβδομάδες, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη τον Ιανουάριο.

Παράλληλα αναγκαία είναι η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης, και με απόσυρση ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας εντός της Χώρας, άλλως θα μείνουν ασυγκόμιστα αρκετά φρούτα και λαχανικά και θα υπάρξει μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών.

Εξαγωγές μήλων

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-2/12/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 29.786 τ. έναντι 23.501 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 20.934 τ. έναντι 18.031 τ. ,προς Σαουδ. Αραβία 1.377 τ. έναντι 1.405 τ., Ιορδανία 2.073 τ. έναντι 1.245 τ. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι 1/9-2/12/22 οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 2.571 τόνους εκ των οποίων 1.702 από Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (Εξαγ.10.651 τ. Εισ. 711 t.) και η Ημαθία (Εξαγ.4.597 τ.Εις.916 τ.). Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Αγγούρια και ντομάτες

Οι εξαγωγές αγγουριών την περίοδο 1/9-2/12/22 ανέρχονται σε 11.024 τ. έναντι 9.366 την ίδια περίοδο του 2021. Η εμπορική περίοδος των λαχανικών εξελίσσεται με τους όγκους παραγωγής μεταβαλλόμενους λόγω κλίματος, ειδικά στην περίπτωση των ντοματών, των αγγουριών κ.ά. Οι τιμές είναι γενικά χαμηλές αυτή τη στιγμή, καθώς η ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μάλλον υποτονική λόγω της παρουσίας τοπικής παραγωγής (παρά την αρχική πρόβλεψη), του αυξημένου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες και της οικονομικής ύφεσης. Στην περίπτωση της ντομάτας, η Ολλανδία είχε σημαντικές ποσότητες καθώς και η Πολωνία. Επί πλέον οι εισαγωγές από το Μαρόκο με σημαντικές ποσότητες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ζήτηση για τα ενωσιακά προϊόντα δεν είναι μεγάλη.

Ακτινίδια

Από 1/9/2022 έως και 2/12/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 56.104 τόνους έναντι 66.825 τ. την αντίστοιχη περισυνή περίοδο, με τις ποσότητες προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 3.943 τ., Ισπανία 10.745 τ., Ιταλία 10.549 τ., Αργεντινή 198 τ. και Ν. Κορέα 11 τ., έναντι 3.387, 8.065, 31.878 τ., 208 τ. και 87 τ. αντίστοιχα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση εκτιμώμενα σε 1.260 τ. (προς Ιταλία, Ουκρανία κ.α. σε άλλους προορισμούς), πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας μας ότι έλαβαν τη χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση. Διευκρινίζεται σε ερωτήματα που μας απευθύνθηκαν ότι βάσει της υφιστάμενης ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας δεν είναι δυνατή η χρήση «παραγωγικών» πλαστικών κλουβών για συσκευασία και εμπορία του προϊόντος πολύ περισσότερο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «πάγια εργαλεία» μεταφοράς από το χωράφι στο συσκευαστήριο και που με πρόσφατη κοινοτική νομοθεσία επιβάλλεται στα χρησιμοποιούμενα πλαστικά φόρος αν δεν είναι από ανακυκλώσιμο πλαστικό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος, εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 740 τόνοι, των οποίων οι 309 τ. από Ιταλία (εξ ων οι 220 ποικ. Hayward) και 124 τ. από Βέλγιο.

Πιστεύουμε ότι πληροφορίες περί αναζήτησης από δημόσιες υπηρεσίες ψυκτικών χώρων προς αποθήκευση ακτινιδίων σε ανταγωνίστριες εξαγωγικές χώρες δεν ευσταθούν και θα αποφευχθεί η δυσφήμηση της χώρας (που διαθέτει υπερεπάρκεια). Τέτοιες ατυχείς δράσεις έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετικά ζημιογόνα αποτελέσματα σε άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Μόνο σε ήδη πουλημένα προϊόντα θα μπορούσε να επιχειρηθεί αποθήκευσή τους σε άλλες χώρες.

*Ο Γιώργος Πολυχρονάκης είναι εντεταλμένος σύμβουλος στον Incofruit Hellas

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments