....

Η ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ- ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ- Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΤΟ ΤΩΝ 3000 €

Μαρία Καρυστιανού: Η παραίτηση, το νέο κόμμα, η πρώτη δημοσκόπηση και το παλτό

Στην ανάρτησή της η Μαρία Καρυστιανού τονίζει ότι επέλεξε να σιωπήσει και να υπομείνει, προκειμένου να προστατεύσει το συλλογικό εγχείρημα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… διαζυγίου ήρθε το βράδυ της Τρίτης (13.1.26) με την – αιχμηρή – παραίτηση της Μαρίας Καρυστιανού από πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών. 

Οι σχέσεις της Μαρίας Καρυστιανού με συγγενείς των θυμάτων είχε διαρραγεί εδώ και καιρό. Όταν η ίδια ανακοίνωσε και επίσημα τη δημιουργία νέου κόμματος ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Αρχικά η Μαρία Καρυστιανού δήλωσε πως αν της ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο συγγενών θυμάτων των Τεμπών θα παραιτηθεί.

Όταν ακούστηκαν οι πρώτες φωνές από μέλη του Συλλόγου για παραίτηση, η κ. Καρυστιανού ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου. Ωστόσο, όταν πλέον έπεσε στο τραπέζι το θέμα της αποπομπής η ίδια ανακοίνωσε την παραίτησή της με μια αιχμηρή ανάρτηση.

Στην ανάρτησή της η Μαρία Καρυστιανού τονίζει ότι επέλεξε να σιωπήσει και να υπομείνει, προκειμένου να προστατεύσει το συλλογικό εγχείρημα, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις για τη δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, ακόμη και όταν – όπως σημειώνει – κομματικά κριτήρια κυριάρχησαν και έθεταν εμπόδια «εκ των έσω».

Η ίδια αποκαλύπτει ότι ενημερώθηκε για απόφαση πέντε εκ των επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται η «παραίτησή» της από τη θέση της προέδρου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση τόσο νομικά άκυρη όσο και ηθικά απογοητευτική. Όπως εξηγεί, ουδέποτε συγκλήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο με σχετικό θέμα ημερήσιας διάταξης, ενώ η συγκεκριμένη κίνηση έγινε εν αγνοία και απουσία της, με αφορμή – όπως υποστηρίζει – την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία Κινήματος Πολιτών με στόχο την τιμωρία των υπευθύνων για τα Τέμπη και την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου.

Η Μαρία Καρυστιανού διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό, κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίζει για την παραίτηση μέλους του, καθώς αυτή αποτελεί αποκλειστικά προσωπική πράξη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ούτε οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προθεσμίες για τη σύγκληση συνεδρίασης τηρήθηκαν.

Στην ανάρτησή της περιγράφει ένα κλίμα στείρας αντιπαράθεσης, χωρίς ουσιαστική ενασχόληση με τα κρίσιμα ζητήματα, το οποίο, κατά την ίδια, καλλιεργεί εχθρική διάθεση και οδηγεί σε νέες επιζήμιες καθυστερήσεις. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ευθύνη για τη μη δημοσιοποίηση των οικονομικών του Συλλόγου συνεχίζει να της αποδίδεται, ενώ η ίδια επέλεξε να σιωπήσει για να μη στραφεί δημόσια κατά άλλων μελών.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην αμφισβήτηση, από τα ίδια πέντε μέλη, της σκοπιμότητας των παρεμβάσεών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάδειξη των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου και της μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Όπως τονίζει, αν οι ευρωπαϊκοί κανόνες είχαν τηρηθεί, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της Interview, στην περίπτωση που συμμετάσχουν στις εκλογές τα νέα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά, ενώ το σχήμα της Μαρίας Καρυστιανού αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να καταγράφεται αμέσως μετά.

Η συγκεκριμένη μέτρηση αναδεικνύει τη δυναμική που θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέα πολιτικά σχήματα, αλλά και τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχθεί ο υφιστάμενος κομματικός συσχετισμός δυνάμεων σε ένα τέτοιο σενάριο.

Το παλτό

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως το παλτό που φορούσε η Μαρία Καρυστιανού όταν επισκέφτηκε τα μπλόκα αγροτών.

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Real View» του Open, με την Ελίνα Παπίλα, τη Σοφία Μουτίδου, την Έλενα Χριστοπούλου και τη Δάφνη Καραβοκύρη, σχολιάστηκε ότι η Μαρία Καρυστιανού φορούσε ένα παλτό Max Mara με κόστος άνω των 3.000 ευρώ.

Οι παρουσιάστριες συζήτησαν για τα σχόλια που έγιναν στο Χ από τους χρήστες των social media, ενώ τόνισαν πως τέτοια σχόλια γίνονται πάντα. Η Έλενα Χριστοπούλου σχολίασε πως: «Για μένα είναι κανιβαλισμός και πρέπει να έχεις μεγάλο γρύλο για να λες τι φοράει μια γυναίκα στα μπλόκα» με τη Σοφία Μουτίδου να λέει: «Συμφωνώ ότι μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις αλλά το βρίσω κακή αισθητική, όχι επειδή δεν είναι ωραίο, κακό timing αισθητικής, κακό επικοινωνιακό μέρος το να φορέσεις κάτι πανάκριβο για να βγεις σε έναν λαϊκό αγώνα δίπλα».

 

Την παραίτηση της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, όπου μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος, ανακοίνωσε η Μαρία Καρυστιανού, τονίζοντας πως «ο διχασμός επικράτησε» και καταγγέλλοντας παρατυπίες, όπως και άρνηση δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων.

Το Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, πέντε μέλη του Συλλόγου ζήτησαν, με επιστολή τους, την παραίτηση της Μαρίας Καρυστιανού, με την ίδια να δηλώνει στο ΕΡΤnews ότι θεωρεί παράτυπη την αποστολή email με την απαίτηση των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να παραιτηθεί και να ζητά αυτό να γίνει μέσω γενικής συνέλευσης.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα (13/01), την οποία ανέβασε στο Facebook, η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Τεμπών, κάνοντας λόγο για άκυρη και αντικαταστατική απόφαση πέντε εκ των επτά Μελών του Δ.Σ., που αφορά στην «παραίτησή» της από την προεδρία.

Σημειώνει μάλιστα ότι ουδέποτε συγκλήθηκε νόμιμα συνεδρίαση με σχετικό θέμα ημερήσιας διάταξης, υπογραμμίζοντας ότι η παραίτηση Μέλους Δ.Σ. δεν μπορεί να αποφασιστεί από τρίτους.

Παράλληλα, η κα Καρυστιανού κάνει λόγο για συστηματικά εμπόδια στο έργο της, με αιχμή την άρνηση δημοσιοποίησης των οικονομικών του Συλλόγου, καθώς και την αμφισβήτηση των παρεμβάσεών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάδειξη παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην υπόθεση των Τεμπών.

Δηλώνει έτσι ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, αποχωρεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και ζητά τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή νέου Δ.Σ., καλώντας τα μέλη του Συλλόγου να αποφασίσουν κυριαρχικά για τη συνέχεια.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού

Με πολύ μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω ότι παρά το ότι έπραξα τα πάντα για να διατηρήσω την ενότητα του Συλλόγου, σιωπώντας και υπομένοντας, και αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τη δικαίωση στα Τέμπη, παρά τις συνεχείς “τρικλοποδιές” που είχα και εκ των έσω όταν κομματικά κριτήρια επικρατούσαν, εν τέλει ο διχασμός επικράτησε.

Έτσι μόλις χθες έλαβα γνώση μίας άκυρης σε νομικό επίπεδο, και κυρίως απογοητευτικής σε ηθικό επίπεδο, απόφασης των πέντε επί συνολικά επτά (7) Μελών του Συλλόγου, με την οποία αποφάσισαν κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού του Συλλόγου των Τεμπών «μεταξύ τους» κατά τρόπο οξύμωρο να αιτηθούν την «παραίτησή» μου, ως Προέδρου του ΔΣ.

Η απόφαση αυτή είναι άκυρη διότι:

  • 1ον] δεν συγκλήθηκε ποτέ το ΔΣ του Συλλόγου με θέμα ημερήσιας διάταξης την παραίτησή μου ή μη, ως Προέδρου του Δ.Σ. Καμία απόφαση Δ.Σ. δεν λαμβάνεται εγκύρως, αν δεν έχει προηγηθεί πρόσκληση με αναγραφή του προς συζήτηση θέματος∙
  • 2ον] αντιθέτως, τα άνω 5 μέλη, επ’ αφορμή άλλης συνεδρίασης, αποφάσισαν για την «παραίτησή» μου, εν αγνοία μου και εν τη απουσία μου, λόγω της ανακοίνωσής μου να συσπειρώσω Κίνημα Πολιτών για την τιμωρία των ενόχων για την τραγωδία των Τεμπών και την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα∙
  • 3ον] το ΔΣ νομικού προσώπου δεν μπορεί από μόνο του να αποφασίζει περί παραιτήσεως Μέλους του, καθώς η παραίτηση είναι έγκυρη μόνο αν δηλώνεται από τον ίδιο τον παραιτούμενο και όχι βέβαια από τρίτο∙
  • 4ον] ως εκ περισσού αναφέρω, ότι ακόμη και για αυτήν την άσχετη με παραίτηση Μέλους Δ.Σ. συνεδρίαση, δεν τηρήθηκε καν η τασσόμενη από το άρθρο 5.3. περίπτωση 7. του καταστατικού, πενθήμερη προθεσμία για τη σύγκληση της συνεδρίασης του ΔΣ.

Όλα τα παραπάνω όμως δείχνουν ΚΙΝΗΤΡΑ, τα οποία δεν αρμόζουν σε συλλογικό όργανο, και δη σε Σωματείο, που επιδιώκει τόσο ιερό σκοπό. Και έρχονται βέβαια να προστεθούν σε όλα τα εμπόδια που επί μακρόν μου ετίθεντο για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΝΗΣΗ δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων, την οποία επανειλημμένα ζητούσα, αιτία για την οποία αναγκάστηκα να αποστείλω εγγράφως μεταξύ άλλων και το από 26.08.2025 Mail μου προς τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, με το οποίο κατά λέξη:

(α) δήλωσα ότι είναι φανερό (και λυπηρό) ότι δεν υπάρχει διάθεση αγαστής συνεργασίας, αλλά αντιθέτως εμμονή σε στείρα αντιπαράθεση χωρίς αληθινό υπόβαθρο και χωρίς ουσιαστική ενασχόληση με τα θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν, αιτία για την οποία όπως δήλωσα ήδη από τότε υπάρχει διάχυτη εχθρική διάθεση, η οποία δεν αρμόζει σε συλλογικό πνεύμα και οδηγεί και πάλι σε επιζήμιες καθυστερήσεις, και για αυτό

(β) συγκάλεσα με το ίδιο Mail επείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. για την 27/08/2025, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 με θέματα ημερήσιας διάταξης, τα κάτωθι ήδη από εμένα ανακοινωθέντα:

«1ον] Καταγραφή του έργου του Δ.Σ. και των Μελών του από την ημερομηνία ίδρυσης του Συλλόγου και μέχρι σήμερα∙

2ον] Έγκριση και Δημοσίευση των Οικονομικών Καταστάσεων του Συλλόγου∙

3ον] Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για εκλογή νέου Δ.Σ. και για Έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του Συλλόγου.»

Παρά ταύτα, τα ίδια Μέλη του Δ.Σ. που αποφάσισαν άκυρα για την «παραίτησή» μου, δεν συναίνεσαν σε όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα όλη η λάσπη για τη μη δημοσίευση των οικονομικών του Συλλόγου να συνεχίζει να πέφτει πάνω μου και από τη δική μου πλευρά να συνεχίσω να σιωπώ, για να μην εκθέσω τα Μέλη του Συλλόγου.

Αποκορύφωμα δε της σε βάρος μου επιθετικής στάσης, η αμφισβήτηση από τα ίδια πάντα 5 μέλη του Συλλόγου του κατά πόσο προάγουν τον καταστατικό σκοπό οι παραστάσεις μου στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην τραγωδία των Τεμπών και της αδράνειας των Ευρωπαϊκών Οργάνων στη τήρηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Λες και δεν ήταν αντιληπτό ότι αν είχε τηρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σιδηρόδρομους, σήμερα τα παιδιά μας θα ήταν ζωντανά.

Αυτά είναι λίγα από τα πολλά παραδείγματα. Και όλα αυτά, παρά τους τεράστιους αγώνες και το πλήθος νομικών κινήσεων για την πραγμάτωση των σκοπών του Συλλόγου και για τη δικαίωση των αγαπημένων μας.

Επειδή λοιπόν μετά από όλα τα παραπάνω, εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, πράγματι νοιώθω ότι δεν μπορώ να είμαι Μέλος αυτού του Δ.Σ. του Συλλόγου. Για αυτό και λόγω της σήμερα δηλούμενης αποχώρησής μου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, εκ των πραγμάτων, μένουν 6 αντί των 7 Μελών που απαιτεί το άρθρο 5. του Καταστατικού.

Σε αυτήν τη βάση, αλλά και για λόγους διάγνωσης της βούλησης του υπέρτατου συλλογικού οργάνου του Συλλόγου, δηλαδή της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του, είναι επιβεβλημένο να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όπως είχα ζητήσει και με το παραπάνω από 26.08.2025 mail μου, και να αποφασίσουν κυριαρχικά τα Μέλη του Συλλόγου για όλα τα παραπάνω τρία κρίσιμα θέματα, τα οποία διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον απολογισμό, τον έλεγχο και την ανάδειξη προσώπων που έχουν την εμπιστοσύνη του ανώτατου οργάνου της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

Εύχομαι όλοι οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, αλλά και οι επιζώντες να συσπειρωθούν, να γίνουν μια αγκαλιά, έστω υπό την αιγίδα του Συλλόγου, και να αναδείξουν το Δ.Σ. που με αυταπάρνηση και αληθινή δράση θα πολεμήσει για τη δικαίωση των ίδιων και των αγαπημένων τους.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments